Torentje schaak simultaan in Tweede kamer gebouw

Fabiano Caruana, winnaar van het Tata Steel Chess Tournament 2020, geeft momenteel de Torentje Schaak simultaan in de Statenpassage van de Tweede Kamer.

Foto (rechtenvrij; fotograaf D.J. ten Geuzendam) van Fabiano Caruana tijdens de simultaan, aan het bord van Thierry Baudet

Bij deze Haagse ’afterparty’ van het Tata Steel Chess Tournament neemt een grootmeester het op tegen de Haagse politiek en journalistiek. Dit is voorlopig het laatste openbare optreden van Caruana, die zich nu intensief gaat voorbereiden op het Kandidatentoernooi, waar in maart wordt bepaald wie eind dit jaar wereldkampioen Carlsen mag uitdagen.

6 Reacties

 1. Avatar
  Johan Hut 28 januari 2020

  Helemaal rechts, in het roze overhemd, is Olaf Ephraïm, voormalig voorzitter van de Amsterdamse schaakbond SGA. Hij is landelijk penningmeester van Forum voor Democratie. Vijfde van rechts is Bas de Gaay Fortman, oud-kamerlid voor GroenLinks. Hij is altijd een van de sterkst schakende politici geweest, als we Loek van Wely even buiten beschouwing laten. Olaf zou wel eens de sterkste schaker in dit rijtje kunnen zijn, maar hij is geen politicus.

  • Avatar
   Peter Huisman 28 januari 2020

   Johan, was voormalig tweede kamer-voorzitter Dick Dolman (vorig jaar overleden) ook niet een sterk schaker onder onze politici?

  • Avatar
   Johan Hut 28 januari 2020

   Zeker. In Wijk aan Zee, NK voor parlementariërs, ging het altijd tussen Dick Dolman, Bas de Gaay Fortman en Jan Nagel.

   Verder had je Ed van Thijn en Sytze Faber, maar volgens mij waren die minder sterk.

 2. Avatar
  wimw 28 januari 2020

  Ik ga er vanuit dat Johan van Hulst ook vaak van de partij is geweest. Hij was van 1956 tot 1981 lid van de Eerste Kamer, waarvan van 1968 tot 1981 fractievoorzitter van achtereenvolgens de CHU en het CDA. Tot vorig jaar mocht hij nog altijd op de slotdag van het Tata Steel toernooi de naar hem vernoemde aanmoedigingsprijs aan een jonge veelbelovende schaker uitreiken. Johan van Hulst overleed in maart 2018 op 107 jarige leeftijd. Hij was echt de nestor onder de schakende parlementariërs.

 3. Avatar
  wimw 28 januari 2020

  Correctie: voor Johan van Hulst was het twee jaar geleden in 2018 de laatste keer bij Tata Steel.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.