Een visbakpan!

We hadden weer eens een primeur bij En Passant. Onze activastaat is uitgebreid met een visbakpan en zonder nader onderzoek beweer ik dat we de enige schaakclub in Nederland en omstreken zijn met een eigen visbakpan. “Wat moet je daar dan mee? “ hoor ik u denken. Welnu, onze sponsor Fishpartners BV heeft, naast al het moois dat we al aan ze te danken hebben, ook een jaarlijkse hoeveelheid kibbeling toegezegd, naar believen te bakken bij allerlei activiteiten. En dergelijke activiteiten vinden doorgaans op Zaterdag plaats en op die dag zijn de lokale visboeren niet zo happig om hun pan uit te lenen. Dat ding kunnen ze dan zelf goed gebruiken.

De pan werd in gebruik genomen tijdens de vijfde ronde van de KNSB-competitie. De aanwezige schakers konden tegen een allerschappelijkste introductieprijs van twee euro een bakje kibbeling kopen. Daarna handen wassen, want om 13:00 uur stond de schaakwedstrijd gepland!

En Passant kreeg LSG Intellimagic op bezoek en beide teams wisten rond kerst al dat ze dit jaar geen landskampioen zouden worden. Dat neemt natuurlijk niet weg dat er evengoed een mooie pot kan worden gespeeld. Voor mijzelf gold dat ietsje minder. Verre van fit keerde ik vrijdag terug uit Gibraltar. Een korte remise leek mij wel wat en daartoe had ik wat oersaaie ruilvarianten voorbereid. Maar helaas, Mark van der Werf koos voor de Ben-Oni. Daarin is in de verste verte geen ruilvariant te bekennen. Toch nog even een remisevoorstel geprobeerd na elf zetten, maar helaas… Mark rook bloed en zette zijn team op een 1-0 voorsprong.

Die voorsprong hield LSG een paar potjes vast. Edwin van Haastert en Namig Guliyev kwamen remise overeen in een stelling waarin het net leuk begint te worden en Ivo Wantola en Michiel Bosman waren ook lief voor elkaar, hoewel ze eerst allebei ergens een pion uit de vijandelijke stelling plukten. Na dameruil waren de heren er meteen klaar mee.

Manuel Bosboom, voor de gelegheid op het eerste bord geposteerd, scoorde de gelijkmaker met zijn typische manier om Konings-Indisch te spelen. Zelfs Jan Willem de Jong, die doorgaans zijn openingen wel kent, kreeg er geen vat op. Op de twintigste zet kon wit op d6 slaan, maar hij vreesde de compensatie die zwart dan na Dg5 zou krijgen op de zwarte velden. Echter, dat gedonder op de zwarte velden kwam er toch, zelfs nadat de dames geruild werden. Een heerlijk Bosboomiaans 32…Pf4 luidde het einde in voor de witten. Zie vooral het partijenbestand!

Jan Smeets, deze keer onze tegenstander, kreeg in een Schotse partij een voordeel qua pionnenstructuur. Jan Willem van de Griendt kon niet voorkomen dat er een pion afging en in een hopeloos eindspel staakte hij uiteindelijk de strijd.

LSG weer op voorsprong, maar wederom niet voor lang. Valentin Buckels wist dan eindelijk eens een goede stelling te verzilveren. Valentin, die in Gibraltar Vedder en Ivantsjoek, om er maar eens een paar te noemen, aan zijn zegekar bond, en vrijdag nog maar net op tijd het vliegtuig naar Düsseldorf haalde, had voor de vierde keer dit seizoen een gewonnen stelling. Deze keer maakte hij het wel af. Het had zomaar een partij van mij kunnen zijn. Gewoon ergens een pion snoepen en houden. De afwikkeling naar twee torens tegen een dame leverde een heerlijk uitschuifeindspel op.

Door Jelmer Jens kwam LSG weer een keer op voorsprong. Dat was een stevige tegenvaller voor ons, want Michael Feygin op bord 8 zetten, dat moet natuurlijk een puntje opleveren! Hij vernaggelde de pionnenstructuur van Jens, die met maar liefst drie f-pionnen kwam te zitten. De daardoor ontstane halfopen lijnen en het bezit van het loperpaar maakten het potje echter tot een feest voor de zwartspeler. Feygin kreeg nog wel een buitenkansje. Hij had, voordat hij Pg3 deed, even moeten ruilen op g8. Na 36.Txg8 Kxg8 37.Pg3 Dh6 38.Dxb2 Txg3?? 39.Db8 wint wit. Zwart had dan even de tussenzet 38…c3 moeten vinden waarna het nog niet gedaan zou zijn geweest!

Na deze tegenvaller zag het er niet best meer uit voor En Passant. Een pluspionnetje voor Friso Nijboer, dat wel, maar Henk Vedder en Lucas van Foreest stonden achter. Henk zelfs twee pionnen, maar hij heeft vroeger les gehad van Cor van Wijgerden en jawel hoor, de Vancurapositie werd bereikt. Twee randpionnen achterstand is dan geen probleem meer. Een keurig half!

Lucas stond een pionnetje achter, Arthur Pijpers had twee verbonden vrijpionnen, maar Lucas had een monster op de d-lijn met zijn toren erachter. Hoe zou dat aflopen? Met een 4,5-3,5 achterstand is verdere averij ongewenst. Het werd remise, waardoor Friso Nijboer moest winnen om er voor En Passant nog een gelijkspel uit te peuteren.

Friso had in het middenspel een pionnetje gesnaaid en dat stond hij nog altijd voor. Belangrijker was echter de onveilige positie van de koning van Mark Haast. Na 44…Tb8 van Friso dreigt hij op de eerste rij binnen te vallen en dat kost wit grof materiaal. Dat is niet te trekken voor wit. Het matje was overigens fraai!

Daarmee werd het een zwaarbevochten gelijkspel, waarmee de landskampioen nog niet vrij van zorgen is en wij ons gaan voorbereiden op het gevecht met Caïssa. Als we dat winnen zijn we in ieder geval veilig!

Waarde lezer, dit is een voor mijn doen kort verslag. Ik ging na mijn partij direct huiswaarts om nog tijdens de wedstrijd mijn verslag te schrijven. Ik heb mijzelf namelijk voor de gehele zondag bedrust voorgeschreven. Ik hoop dat u mij dit niet euvel duidt, maar het gesnotter en gehoest houdt niet op. Om het goed te maken geef ik u nog een potje uit Gibraltar. Een grootmeester verschalken is altijd leuk, maar een grootmeester verschalken in een potje gooi- en smijtwerk is nog veel leuker. Zeker na een openingsnieuwtje! Ik bedoel 5…Ta7.

Daags na dit potje begon het grote gesnotter, de over de rug van Gunina verdiende ratingpunten zijn inmiddels weer door het putje gegaan…

5 Reacties

  1. Avatar
    ayacucho 02 februari 2020

    Zodat En Passant nu 5e staat in de Meesterklasse met 5 punten achterstand op koploper Charlois Europoort en met nog 5 ronden te gaan, er dus nog 10 MP te verdienen zijn, nog steeds kampioen van Nederland kan worden. Spannend spannend spannend! De stand na ronde 5 vindt u hier knsb.netstand.nl/rounds/view/867

  2. Avatar
    ayacucho 02 februari 2020

    Ik denk dat het verstandig is dat Richard per direct in 14 dagen quarantaine wordt gezet zodat hij goed kan bijkomen van Gibraltar ha ha ha! En zodat hij alle tijd heeft om schaaksite te voorzien van een uitgebreid sfeerverslag met een snufje humor en zelfspot en uitgebreide en licht te verteren analyse van zijn meest memorabele partij, die tegen Valentina Gunina vermoed ik. Of is het de partij tegen Kulkarni Bhakti?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.