Start en voorbeschouwing Utrechtse Meesters

Door de redactie van SV Paul Keres

Het aantal schaakclubs in Utrecht mag wat gedaald zijn, maar de keur aan schaakactiviteiten is juist sterk gestegen. Zo heeft elke club wel een toernooi of training aan het programma toegevoegd. Na diverse trainingen en interne toernooien organiseert SV Paul Keres nu een heus meestertoernooi, de Utrechtse Meesters. Een gesloten tienkamp met een aantal arrivés en een aantal aspirantmeesters, met als idee de mogelijkheid een IM-norm te halen. Het is er de tijd voor, want steeds meer Keresianen werken aan hun titulatuur, of die nu een academische of een schaaktechnische is. Het format is natuurlijk niet nieuw; de Haarlemse en Mokumse Meesters gingen ons voor en in Apeldoorn 2018 heeft Hugo zelfs een van zijn GM-normen gehaald.

Zes PK-spelers zijn aangevuld tot een tiental, waarbij slechts zijdelings gekeken is naar wat er nodig is om aan de norm-kwalificatie te voldoen. Een leuke samenstelling was het hoofddoel en dat is gelukt. Het is een divers en aantrekkelijk veld geworden, met een mooie mix van wijze ervaring en jeugdige gedrevenheid, van woeste aanvallers en nuchtere verdedigers, van studieuze wetenschappers en van intuïtieve practici! De krachtsverschillen zijn niet groot; een garantie voor spannende en onderhoudende gevechten.

Op wie je je geld moet zetten? Een aantal deelnemers neemt een goede vorm mee van een recent toernooi, terwijl anderen die recent minder gespeeld hebben juist zullen groeien. Daar leent het toernooi, met de eerste vijf rondes om de twee weken en de laatste vier in het Koningsweekend, zich prima voor. Oftewel, wij hebben geen idee; uitgesproken favorieten zijn er niet.

Speellocaties en data
De eerste vijf rondes worden gespeeld op donderdagavonden in het clublokaal van Paul Keres, De Noteboom, gelijktijdig met de interne. Deze speeldata zijn 13 feb, 27 feb, 12 mrt, 2 april en 16 april. Het slotweekend wordt verspeeld op 26 en 27 april in Denksportcentrum Dijckzigt. De eerste speelavond vindt a.s. donderdag 13 februari plaats, start om 19:00. Toegang is gratis, koffie en fris kost een piek en een biertje een daalder. Na de partijen zullen zeker enkele deelnemers in de bar/analyseruimte de gespeelde partijen aan het publiek laten zien. Het beloven spannende en gezellige avonden te worden. Op de website van de Utrechtse Meesters is alle informatie te vinden.

Deelnemers
Om de deelnemers voor te stellen hebben we hun drie vragen gesteld. Zij gaven daar antwoord op (waarbij de verschillen best groot zijn) en wij schreven er een kort verhaaltje bij.

Click voor zo’n bio op de foto!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.