Loting in het Kandidatentoernooi verricht

Alekseenko, de man die de wildcard van de organisatie kreeg.

Vandaag is de loting verricht van het kandidatentoernooi. Daarmee is het hele programma bekend geworden dat tussen 15 maart en 4 april gespeeld gaat worden. Zoals we weten doet onze landgenoot Anish Giri hieraan mee en is de meest opvallende en wellicht ook meest omstreden deelnemer de Rus Kirill Alekseenko. Hij heeft namelijk de wildcard gekregen en dat betekent dat één van de sterkste spelers ter wereld, de Fransman Maxime Vachier Lagrave, tandenknarsend zal moeten toekijken hoe in dit toernooi de uitdager van de wereldkampioen wordt bepaald. Er zijn mensen die zeggen dat de Fransman dan maar gewoon zijn kansen beter had moeten benutten, maar het lijdt geen twijfel dat MVL absoluut één van de gegadigden is die zomaar uitdager kan worden. Het systeem is bekend, iedereen weet waar hij aan toe is en het de Fransman wéér niet gelukt om zich te kwalificeren. Desalniettemin voelt het als een gemis dat hij er niet bij is. De lotnummers vielen als volgt:

Nr Naam
1 Teimour Radjabov
2 Liren Ding
3 Anish Giri
4 Alexander Grischuk
5 Kirill Alekseenko
6 Ian Nepomniachtchi
7 Wang Hao
8 Fabiano Caruana

Het speelschema is hiermee ook bekend:

Ronde 1 17.03.20 Ronde 8 26.03.20
Radjabov Caruana Caruana Radjabov
Ding Liren Wang Hao Wang Hao Ding Liren
Giri Nepomniachtchi Nepomniachtchi Giri
Grischuk Alekseenko Alekseenko Grischuk
Ronde 2 18.03.20 Ronde 9 27.03.20
Caruana Alekseenko Alekseenko Caruana
Nepomniachtchi Grischuk Grischuk Nepomniachtchi
Wang Hao Giri Giri Wang Hao
Radjabov Ding Liren Ding Liren Radjabov
Ronde 3 19.03.20 Ronde 10 29.03.20
Ding Liren Caruana Caruana Ding Liren
Giri Radjabov Radjabov Giri
Grischuk Wang Hao Wang Hao Grischuk
Alekseenko Nepomniachtchi Nepomniachtchi Alekseenko
Ronde 4 21.03.20 Ronde 11 30.03.20
Caruana Nepomniachtchi Nepomniachtchi Caruana
Wang Hao Alekseenko Alekseenko Wang Hao
Radjabov Grischuk Grischuk Radjabov
Ding Liren Giri Giri Ding Liren
Ronde 5 22.03.20 Ronde 12 31.03.20
Giri Caruana Caruana Giri
Grischuk Ding Liren Ding Liren Grischuk
Alekseenko Radjabov Radjabov Alekseenko
Nepomniachtchi Wang Hao Wang Hao Nepomniachtchi
Ronde 6 23.03.20 Ronde 13 02.04.20
Grischuk Caruana Wang Hao Caruana
Alekseenko Giri Nepomniachtchi Radjabov
Nepomniachtchi Ding Liren Alekseenko Ding Liren
Wang Hao Radjabov Grischuk Giri
Ronde 7 25.03.20 Ronde 14 03.04.20
Caruana Wang Hao Caruana Grischuk
Radjabov Nepomniachtchi Giri Alekseenko
Ding Liren Alekseenko Ding Liren Nepomniachtchi
Giri Grischuk Radjabov Wang Hao

In het eerste, zeer lezenswaardige, nummer van het New in Chess Magazine van dit jaar, laat Jan Timman zijn licht schijnen over de kandidaten en spreekt hij toch ook zijn afschuw uit over het toekennen van de wildcard aan deze relatief onbekende Rus. Timman denkt zelfs dat de ‘zwakste speler’ van het toernooi wel eens een cruciale rol kan gaan spelen bij het bepalen van de uitdager. Verder denkt Timman dat Caruana en Ding de twee belangrijkste kanshebbers zijn en dicht hij Giri een kleine kans toe om de uitdager van de wereldkampioen te worden.

Het totale prijzengeld is € 500.000,- maar het zal de spelers vooral gaan om die ene plek die leidt tot de WK-match.

 

De ‘razende reporter’ voor chess.com, de ons zeer bekende Peter Doggers, heeft een uitgebreid verhaal geplaatst onder deze link.

 

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

9 Reacties

 1. Avatar
  wimw 19 februari 2020

  Ik kan helemaal instemmen met wat Jan Timman schrijft. Maxime Vachier Lagrave voldeed aan 3 van de 4 criteria, waaraan een schaker moest voldoen voor een wildcard: hij was na Giri de volgende met de hoogste gemiddelde rating over 2019, werd derde in de World Cup en ook in de Grand Prix series. Alekseenko werd alleen derde in de Grand Swiss. Voor de wildcard van het kandidatentoernooi van 2018 was het vereist dat de schaker tenminste op één maandelijkse ratinglijst een rating van 2725 of hoger had. Alekseenko had op 1-1-2020 een rating van 2706 en ik denk niet dat hij in 2019 tot 2725 is gekomen.

  The Organizer of the FIDE Candidates Tournament 2020 has the right to nominate a player who meets at least one of the following criteria (provided that he participates in at least two events listed below in b., c. and d.):

  a. The player from the top-10 players by average FIDE rating as per Clause E;

  b. The player placed third in the FIDE World Cup 2019 (if the third player is qualified – then the player placed fourth, but not any further);

  c. The best non-qualifying player from the FIDE Grand Swiss 2019;

  d. The best non-qualifying player from the FIDE Grand Prix Series 2019.

   

 2. Avatar
  Frits Fritschy 19 februari 2020

  Natuurlijk had de Franse bond ook kunnen proberen genoeg geld bij elkaar te krijgen om het kandidatentoernooi te organiseren. Dan hadden ze Vachier-Lagrave kunnen nomineren. Het is natuurlijk jammer dat het grote geld het voor het zeggen heeft, maar de deelnemers aan het kandidatentoernooi komen niet voor 100 euro en een beker, en een bankje in het park als slaapplaats.

 3. Avatar
  Koen L 19 februari 2020

  Zo kwaad is de wildcard toch niet?

  De 7 grootste kandidaten plaatsen zich, er wordt iemand aan toegevoegd die zich niet op de normale manier heeft geplaatst, ‘normaal gesproken’ verwacht je niet dat deze speler het toernooi wint. Mocht dit wel zo zijn, wees blij dat hij er wel was.

  Dat MVL ‘er bij had moeten zijn,’ vind ik ook iets vreemds. We weten dat het een hele sterke schaker is, maar hij lijkt niet de zenuwen te hebben om het af te ronden.

  Het toevoegen van een wildcard heeft volgens mij alleen maar voordelen met het oog op iets te bieden hebben aan sponsoren.

 4. Avatar
  Hendrikom 19 februari 2020

  In ieder geval zou je denken dat ophef behoort te ontstaan bij de totstandkoming van de regel. Op dat moment werd hetgeen nu gebeurt mogelijk. Er zijn nog wel meer sporten waar de sterkste spelers / teams niet op het wk aktief zijn. Pech bij de kwalificaties komt wel vaker voor. Een wildcard bij zoiets zie je misschien wat minder, maar daar zit toch inderdaad wel een idee achter, zoals Koen L ook schrijft.

 5. Avatar
  Peter Huisman 21 februari 2020

  Ik vind het kandidatentoernooi te belangrijk om in een veld van slechts acht spelers een plek te reserveren voor een wild card. Bij het toekennen van een wild card ligt voor de hand dat een uitdrukkelijke wens van een organisatie/federatie/sponsor een grotere rol speelt dan het sportieve belang en acht ik zeer ongewenst. Als ik me niet vergis nomineerde AGON Kramnik voor het kandidatentoernooi van Berlijn in 2018 en daar viel weinig op af te dingen. De Berlijnse organisatie drukte er niet door dat “de beste Duitse speler” de wild card moest krijgen, en Kramnik voldeed aan een toen nog geldende rating-eis (boven 2725), waar Wimw ook al aan refereert. Deze eis is in deze cyclus, tot geluk van Alekseenko (en de Russen) niet meer van toepassing is.
  Alekseenko is zelf voorstander van afschaffen van de wild card (chess24.com/en/read/news/alekseenko-the-candidates-wild-card-should-be-abolished), en een beter pleitbezorger hiervoor kunnen we niet vinden, denk ik. Plaatsing op basis van de hoogste gemiddelde rating is ook geen goed idee gebleken. Heb je een hoge rating, dan speel je gewoon niet meer, om vooral geen risico te lopen: Giri heeft na TSCT2019 zijn toen nog hoge rating de rest van het jaar alleen maar zien zakken, en kon de meubelen redden door niet meer te spelen.

  Ik blijf een warm pleitbezorger van het systeem, waarin zich voor het kandidatentoernooi plaatsen (1) de runner-up uit de vorige cyclus zich plaatst, (2) de twee finalisten van de World Cup (methode knock-out), (3) de hoogst eindigende speler uit de Grand Swiss Open, nog niet gekwalificeerd middels eerder genoemde wegen (methode Open) en tenslotte (4) de vier hoogst eindigende spelers uit een cyclus van Grand Prix toernooien, middels het door Wimw en mijzelf geopperde systeem in december 2019 (www.schaaksite.nl/2019/12/14/giri-snel-uitgeschakeld-bij-fide-gp-jeruzalem/), dus methode Round Robin in plaats van knock-out. Alles bij elkaar een overzichtelijk, luchtig systeem waar alle facetten van toernooispel over het voetlicht komen en iedere elite-speler ruim de gelegenheid heeft zich te kwalificeren.

  • Avatar
   Tim L 21 februari 2020

   @Peter: hoe ga je een organisator/sponsor voor dit evenement vinden, als deze niet eens één deelnemer zelf mag aanwijzen?

 6. Avatar
  wimw 21 februari 2020

  Het geven van een wild card geeft het organiserende land de mogelijkheid een landgenoot toe te voegen aan de deelnemerslijst. Maar als we naar de laatste vier kandidatentoernooien kijken is dat maar één keer gebeurt n.l. in 2014, toen het in Siberië plaats vond en de Rus Svidler de wild card kreeg. Maar wat valt een in de schaakhistorie geïnteresseerde lezer dan meteen op. Er waren voor dat kandidatentoernooi al drie Russen geplaatst, namelijk Karmnik, Andreikin en Karjakin. In het kandidatentoernooi van Londen in 2013 kreeg Radjabov de wild card. In Bakoe 2016 was het geen Azeri, maar de Armeniër Aronian en in Berlijn de Rus Kramnik. Het lijkt me dat het vinden van een sponsor voor een kandidatentoernooi niet afhankelijk is van het toewijzen van een deelnemer uit eigen land.

  Een bijkomend argument om geen wild card te geven voor het kandidatentoernooi komt vanuit de praktijk in andere individuele sporten. Het gebeurt in het tennis, maar dan moet die sporter wel door de voorrondes heen. En het gebeurt ook wel eens in de atletiek, maar daar moet die sporter nog door de series of kwalificatie heen. Wat mij betreft is het prima als er wild cards worden gegeven voor de Grand Prix Series, de World Cup en de Grand Swiss, maar dus niet voor het kandidatentoernooi, wat de finale daarvan is. Dat is één van de punten waar ik het met Peter Huisman eens over ben.

   

   

   

  • Avatar
   Peter Huisman 21 februari 2020

   Dat de Armeniër Aronian voor het kandidatentoernooi in Bakoe (Azerbeidzjan) de wild card kreeg is natuurlijk uitzonderlijk, gezien de onderlinge verhoudingen tussen de twee landen. En natuurlijk zijn er organisaties te vinden die acht van de beste spelers van de wereld willen ontvangen, ongeacht waar die acht vandaan komen of welke federatie ze vertegenwoordigen. Maar los daarvan zijn er ook nog zaken als ethiek, fatsoen en principes: als ik op zoek zou zijn naar een organisator voor mijn kandidatentoernooi, en een land, federatie, persoon of firma zou zich melden als gegadigde, met de voorwaarde dat hij/zij/het tenminste een plaats naar eigen goeddunken in mocht vullen, dan zou deze zich in mijn optiek meteen hebben gediskwalificeerd als partij om zaken mee te doen. Ook had Fide uiteraard kunnen wachten met toewijzing van een locatie tot het moment waarop alle acht de deelnemers zich hebben gekwalificeerd. Dat is in het verleden meer regel dan uitzondering geweest.

 7. Avatar
  wimw 21 februari 2020

  Correctie, ik had verkeerd gekeken. Het kandidatentoernooi van 2016 was in Moskou en niet in Bakoe, daar was de World Cup van 2015. Maar toch opmerkelijk dat de Russische schaakbond toen voor de Armeniër Aronian koos.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.