Schoppen en Nikolic grote winnaars bij het 80ste Noteboomtoernooi

Vandaag bestaat LSG, het Leidsch Schaakgenootschap, 125 jaar. Dat viel bijna samen met de 80ste editie van het Noteboomweekendtoernooi. Dat werd gewonnen door de jonge Casper Schoppen, die op soevereine wijze zijn naam op de beker wist te graveren. Daarmee komt hij in een mooi rijtje met namen van illustere winnaars. Op de toernooisite zien we dat er een paar beroemde spelers zijn zoals Botwinnik, Euwe, Donner, Timman en Van Wely, die ook ooit het toernooi hebben gewonnen.

De trotse winnaar Schoppen (tweede van links) naast het drietal dat op een half punt van hem op de gedeeld tweede plaats eindigde (foto Harry Gielen)

Casper nam, heel verstandig, op zaterdagavond een bye, en won zijn overige vijf partijen. Dat bleek genoeg te zijn om een half puntje voor te blijven op het trio Solodovnichenko, Van der Werf en Tiggelman. In de laatste twee ronden moest hij flink zijn best doen om Lombaers (2368) en Pijpers (2467) eronder te houden. Topfavoriet Yuri Kuzubov (2644) kon de verwachtingen niet waarmaken. Na drie overwinningen, een korte remise tegen Pijpers, verloor de Rus een stelling met pluspion van Mark van der Werf, waardoor zijn kansen op de zege verkeken waren. Dat hij daarna ook nog in het zand moest bijten tegen de Amsterdammer Enrico Vroombout, maakte de druiven voor hem extra zuur.

De spanning is te snijden in de slotronde (foto Harry Gielen)

De eindstand aan kop van het toernooi was als volgt:

Rank Name Flags Score M/F Rating TPR W-We BH SB 1 2 3 4 5 6
1 Schoppen, Casper (IM) 5.5 M 2519 3074 +1.09 22.0 19.75 1 1 1 = 1 1
2 Solodovnichenko, Y (GM) 5.0 M 2574 2483 -0.35 23.0 18.0 1 ½ 1 1 1 ½
3 Werf, Mark van der (IM) 5.0 M 2367 2556 +1.41 21.5 17.5 ½ 1 1 1 1 ½
4 Tiggelman, Rene (FM) 5.0 M 2186 2432 +1.72 20.5 16.5 1 ½ ½ 1 1 1
5 Pijpers, Arthur (IM) 4.5 M 2467 2497 +0.41 20.5 13.25 1 1 1 ½ 1 0
6 Ketel, Raoul van (FM) 4.5 M 2212 2461 +1.27 20.0 13.5 + 1 = 1 0 1
7 Schoorl, Rob (FM) 4.5 M 2277 2448 +0.99 19.0 13.75 1 1 0 = 1 1
8 Vliet, Jeffrey van (FM) 4.5 M 2377 2370 +0.07 17.5 13.25 1 0 1 = 1 1

 

De vier matadoren naast elkaar bij de prijsuitreiking (foto Harry Gielen)

Het toernooi vond plaats op een chique locatie: het Fletcherhotel gelegen aan het Centraal station Leiden.

Toernooidirecteur Rudy van Wessel hierover: “Na 4 jaar in Corpus werden we in mei 2018 geconfronteerd met een plotseling stopzetten van de samenwerking met Corpus. We zijn vorig jaar neergestreken op dezelfde locatie, het Meeting & Event center was toen net nieuw opgeleverd en in handen van hotel City Resort. Het hotel is vorig jaar overgenomen door Fletcher, maar de locatie was dus dezelfde als bij het vorige, 79e toernooi”.

Omdat het een jubileumtoernooi was, pakte de organisatie uit met een opmerkelijk verandering. Er werd een dubbelrondige vierkamp getiteld ‘De oude meesters’. Deze naam is gekozen als verwijzing naar de inrichting van het Meeting & Event center van Fletcher: de Oude Meesters van de schilderkunst, waarin Leiden ook een voorname rol gespeeld heeft.

Daaraan deden oud-wereldkampioen Anatoly Karpov, Robert Hübner, vijfvoudig winnaar Pedrag Nikolic en Jan Timman aan mee. Een erg leuk kwartet dat bereid was om de strijd met elkaar aan te gaan. De heren speelden een sneller tempo (30 minuten + 5 seconden increment), zodat hun ronden niet helemaal parallel liepen aan de partijen van het weekendtoernooi. Dit toernooi werd een knappe zege voor de jongste speler in dit veld, Nikolic. De kopman van LSG versloeg Karpov eenmaal, won zelfs tweemaal van Timman en bleef verder ongeslagen. Dat was voldoende om de vierkamp op zijn naam te zetten met 4½ uit 6. Karpov won één partij van Hübner en van Timman en hij belandde daarmee op de tweede plek. De uitslagentabel zag er zo uit:

Oude Meesters vierkamp 1 2 3 4 Total
w b w b w b w b
1 Karpov 1 ½ ½ 0 ½ 1
2 Hübner ½ 0 ½ ½ ½ ½
3 Nikolic 1 ½ ½ ½ 1 1
4 Timman 0 ½ ½ ½ 0 0

 

En de trotse winnaar, LSG-er Pedrag Nikolic, die zojuist de eerste prijs uit handen van teamgenoot én toernooidirecteur Rudy van Wessel heeft ontvangen. (foto Harry Gielen)

 

Partijen uit het Noteboom weekendtoernooi

In de tweede ronde zat ik toevallig naast deze bijzonder spannende en interessante partij waarbij de Zeeuw René Tiggelman een mooi resultaat wist te behalen.

 

Een partij van de winnaar uit de ‘Oude meesters vierkamp’

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

4 Reacties

 1. Avatar
  Johan Hut 02 maart 2020

  Leuk, die vierkamp.

  Het Noteboomtoernooi was oorspronkelijk ook een vierkampentoernooi. Het eerste, in 1936, werd gewonnen door Euwe. Hij speelde remise tegen Droste en won van Rassers en Fontein. Gek genoeg staat de scoretabel niet in de biografie van Münninghoff maar wel in de reusachtige Euwe-trilogie van Peter de Jong. Misschien vond Münninghoff de vierkamp te zwak bezet. Een jaar later won Van Hoorn, die zijn partij van Euwe won. Beiden eindigden op twee punten en de naam Van Hoorn werd op de beker gezet. Deze tabel staat wel in Münninghoff.

  Een paar jaar geleden was er ook een erevierkamp, ik dacht enkelvoudig en dus met klassiek speeltempo. Die kan ik echter niet zo gauw meer vinden, misschien kan een LSG’er onder de lezers dit aanvullen. Misschien Nikolic, Van Wely, Smeets en Van der Wiel? Daarmee heb ik vast wel een paar namen goed.

   

 2. Avatar
  Johan Hut 02 maart 2020

  In 1965 in Noordwijk was de hoofdgroep een achtkamp met vanwege het 25e Noteboomtoernooi, een waanzinnige bezetting. Botwinnik won met 6 uit 7, voor Trifunovic, Flohr, Van den Berg, Larsen (!), Donner, Bobotsov en Kort.

  In 1979 werd het een weekendtoernooi, als reactie op het dalende deelnemersaantal van de vierkampen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.