Jekaterinenburg Journaal (4)

Een waardebon voor een viersterrenrestaurant

Ding Liren had gelezen wat grootmeester John v.d. Wiel over hem had geschreven in zijn prélude voorafgaand aan de derde ronde. John schreef dat de quarantaineperiode van Ding Liren in Moskou hem mogelijk fataal was geworden. Ding had het harder moeten spelen naar de FIDE-organisatie vond hij. Vervolgens haalde John een oude Russische wet van stal die volgens hem zegt dat wanneer je met twee nullen begint er de volgende dag remise moet worden gemaakt want dan is er kans op herstel en terugvinden van de vorm. Maar omdat Caruana weer een sterke indruk maakt, moet je van hem winnen. En dit advies sloeg Ding Liren niet in de wind en ging aan de slag. De afloop is bekend hij hakte Caruana in de pan (en liet hem zetten lang in de pan sudderen). Ding Liren is weer terug in de strijd. Ding heeft afgelopen nacht niet geslapen, hij wachtte op het aangekondigde verslag van John. Dat verslag kwam wel maar helaas niet met zijn partij. Ding wilde John voor zijn advies en gedegen analyse een waardebon geven voor een diner voor twee personen in een viersterrenrestaurant in Wuhan deze kerst. Maar hij wacht toch nog even op zijn verslag dat vandaag komt. John en Ding kennen elkaar uit Wijk aan Zee.

Maar nu serieus. Op schakersinfo.nl heeft grootmeester John van der Wiel een onderhoudend en professioneel verslag geschreven over de partijen uit de derde ronde. Dimitri publiceerde op zijn bekende manier de analyse van de partij van Anish gistermiddag. Leuk de twee stijlen naast elkaar te zien!

Respectloos

Anish Giri werd na de derde ronde gevraagd wat hij vond van het wel of niet handen schudden voor en na de partij. Hij vindt handen schudden respectvol en doet dit soms ook. Anish vindt die andere vormen maar een vreemde bedoening. Hij vindt dat de meeste schakers zijn respect verdienen. Als je handen schudden wilt ontmoedigen of vrijlaten is het veel beter een goede andere vorm te vinden over wat wel te doen, en dan allemaal. Want dat gedoe met de ellebogen tegen elkaar, waaraan die Russen blijkbaar veel plezier hebben, is ook niet alles. Enerzijds moet je niezen en proesten in je elleboog en anderzijds begroet je elkaar door met de ellebogen tegen elkaar aan te stoten?

Is dit het Coronakampioenschap armpje drukken? Foto FIDE

Hij heeft voorgesteld voor en na de partij een hoffelijke buiging met het hoofd te maken, zoals dat ook gebruikelijk is bij het Japanse schaak (Shogi). Maar hiervoor kreeg hij de handen niet op elkaar.

De coronaproblematiek houdt hem toch wel bezig al was hij eerst laconiek over de risico’s. Op een vraag wat hij vond van de vrije dagen in het schema zei hij dat iedere vrije dag er een is waardoor je extra risico op infectie loopt. ‘You might get sick’.

Bij de dagelijkse controles bij de dokter krijgt hij steeds het antwoord dat alles goed met hem is. Maar de dokter heeft geen verstand van schaken en hierin voelt hij zich niet altijd goed. Een dokter met schaakkennis zou hem misschien meer helpen.

Quizvraag: Welk virus wordt hier gecheckt? Het coronavirus of het valsspeelvirus? Foto FIDE

Bron: FIDE-interview

Anish nog volop in de race

Door zijn remise tegen Maxime Vachier-Lagrave en het verlies van Caruana tegen Ding is Anish nog volop in de race. Hij ziet uit naar zijn partij tegen Ding. Het spel van Ding is redelijk voorspelbaar volgens Anish.

Snelschaak, het duel der favorieten

De partij van Ding Liren tegen Fabiano Caruana was een bijzondere. Ding vertelde in het FIDE-interview dat hij door Caruana werd overdonderd door diens opening, snelle spel en pionoffers. Het leek wel snelschaken. ‘Ik werd hierdoor onzeker’, vertelde Ding. ‘Had ik iets gemist? Ik had op een bepaald moment (rond de 15de zet) al een uur achterstand op Caruana. Zou hij zo gedegen zijn huiswerk hebben gedaan dat hij niet hoefde na te denken? Had ik iets gemist? Er was een fase in de partij waar ik overwoog om maar snel naar een remise af te wikkelen. Maar op een bepaald moment stelde ik vast, net als de commentatoren, dat het niet allemaal goed was wat Caruana deed. Zo tussen de 30ste en 40ste zet stelde ik vast dat ik deze partij kon winnen. Het duurde nog ruim 20 zetten voordat Caruana opgaf.’

De Communist tegen de Kapitalist, je ziet het aan de stoelen! Foto FIDE

 

Twee andere partijen

De twee andere partijen eindigden in remise. Door de winst van Ding, het verlies van Caruana en de remise van Giri ligt alles weer open. Het verschil is nog maar 1 punt tussen de drie hoogsten en de drie laagsten,

‘Chess keeps us sane’

De tenniscoach van Roger Federer, Ivan Ljubicic, twitterde ‘Iedereen moet thuisblijven. Schaken houdt ons gezond. Hij gaat Caruana &Co. volgen. Bron: Chessbase

Gisteren een uitgebreid artikel van Hans Ree in de NRC, wie volgt?

Rustdag en vervolg

Nu eerst een rustdag vandaag en dan zaterdag de volgende partijen:

Fabiano Carauna (1,5) – Ian Nepomniachtchi (2)

Wang Hao (2) – Kirill Alekseenko (1)

Maxime Vachier-Lagrave (2) – Alexander Grischuk (1,5)

Ding Liren (1) – Anish Giri (1)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.