Jekaterinen Journaal (7)

Spannende vijfde ronde

Anish Giri liet de kans lopen om nummer 2 van de wereld te verslaan. Volgens Magnus Carlsen zijn dit de finesses die nodig zijn om uitdager of wereldkampioen te worden. Hij spreekt hier mede namens Garry Kasparov, die zijn eigen criteria heeft voor potentiele wereldkampioenen. Ook Caruana vond dat hij compleet verloren stond. Ian Nepomniachtchi strafte een blunder van Wang Hao resoluut af en gaat nu fier aan de leiding. Zie ook het verslag van Dimitri Reinderman en van Robert Klomp op schakers.info

Openingsnieuwtjes

Op de FIDE-site kijkt IM Maxim Notkin terug op de openingsnieuwtjes uit de eerste ronden.

‘Two games of the starting rounds clearly stand out by richness of their content and similarity of their plots: one of the players comes up with a powerful novelty, but his unprepared opponent finds the best reaction and eventually wins after a lengthy fight.’

Het eerste openingsnieuwtje dat hij bespreekt is dat van Anish Giri tegen Ian Nepomniachtchi. Een ideeënrijk nieuwtje, onbekend voor Ian. Het ging om Tc1 en Kf1. Ian moest achter het bord de goede zetten vinden en deed dat ook. Het werd een stevig gevecht met een superieure eindspeltechniek van Ian waarmee hij de partij won. In Notkin’s analyse komt natuurlijk ook de vesting voorbij.

Olympische Spelen in Tokio

Wie schrapt de ‘vervloekte’’ Spelen? , kopte Trouw afgelopen zaterdag.

‘Je zult maar Epke Zonderland zijn , Ranomi Kromowidjojo of Lobke Berkhout, grote sporters die nog een keer alles in hun leven aan de kant hebben gezet voor hun laatste kans op nieuwe olympische roem’.

Het IOC geeft zichzelf vier weken de tijd om een besluit te nemen over het al dan niet doorgaan van de Olympische Spelen in Tokio. Vanwege de coronacrisis neemt de internationale druk steeds verder toe om het evenement te verplaatsen.

Ook in Nederland passeren sportbonden en sporters NOC&NSF en ventileren zelf in de media dat de Spelen uitgesteld moeten worden. Er kan ook nauwelijks meer getraind worden. Dit is tegen het zere been daar NOC&NSF de woordvoerder moet zijn in deze moeilijke fase. Typisch Hollands, kikkers die uit de kruiwagen springen.

Canada heeft inmiddels laten weten in juli niet naar de Spelen te komen, andere landen overwegen hierbij aan te sluiten en dit geldt ook voor enkele grote (Amerikaanse) sportbonden.

Ga er maar vanuit dat ook de Spelen worden uitgesteld.

Coronaperikelen

Je kan er niet langsheen, in interviews in Jekaterinenburg komt het steeds aan de orde en ook topschakers laten hun mening horen. Caruana en Giri kregen hierover ook weer vragen voorgelegd. Het kwam op het volgende neer. Caruana vond het erg moeilijk om de discipline op te brengen niet dagelijks de social media te volgen. Er gebeurt teveel in de wereld en je moet je hier volledig van afsluiten om goed te kunnen presteren. Anish Giri refereerde aan adviezen op social media om naar bepaalde plaatsen te gaan want anders ga je dood.

Met een FIDE-privéjet naar huis

Caruana is nu al maanden op reis en vraagt zich af of hij na het toernooi terug naar Amerika kan. Trump heeft afgekondigd dat alle Amerikanen direct terug moeten komen anders komen ze er niet meer in. Giri, met een kwinkslag, het is niet aannemelijk dat ik zonder problemen terug kan. We zien wel waar we stranden. Hij was nu ook al weken van huis en dit beviel hem goed. Giri had nog wel een goede optie. Volgens hem zouden de spelers met een privéjet van de FIDE thuisgebracht kunnen worden.

De heren waren laconiek en oogden ontspannen tijdens het interview.

Alexander Grischuk had laten doorschemeren dat hij het liefst stopte met schaken onder deze omstandigheden.

Nakamura twitterde dat iedereen die gelachen had om de beslissing van Teimour Radjabov om niet mee te doen nu maar eens achter het oor moest krabben.

Overbelast internet

Het internet dreigt overbelast te raken, met name in Europa. EU-Commissaris Breton had hiervoor al gewaarschuwd.

Netflix gaat zijn films en series in Europa aanpassen. YouTube gaat dit ook doen. Ze gaan een lagere beeldkwaliteit hanteren, geen HD-kwaliteit als dit niet nodig is. Facebook gaat alles doen om te voorkomen dat WhatsApp overbelast raakt.

Amsterdam is een belangrijk internationaal knooppunt in het internetverkeer en zij signaleren een enorme toename van het dataverkeer. Thuiswerken etc.

Zelf schaakhaiku’s maken en win een boek

De speelgoedwinkels doen goede zaken. Mensen kopen puzzels en spelletjes om gezellig thuis te spelen met elkaar nu we toch binnen moeten blijven. En schaken hoort hier natuurlijk ook bij.

Leuk en uitdagend is ook om zelf schaakhaiku’s te maken. Wat is een haiku?

Een haiku is een Japanse versvorm van precies zeventien lettergrepen, verdeeld in drie groepjes van respectievelijk vijf, zeven en opnieuw vijf lettergrepen. Een piepklein versje dus. Onze haiku’s moeten iets met schaken te maken hebben en mag van alles zijn. Het gaat om leuke waarnemingen over het doen en laten van schaakspelers en hun spel.

In Trouw stonden afgelopen zaterdag enkele haiku’s waaronder de volgende over corona.

De stoelen zijn leeg

Corona is op bezoek

Hoe lang blijft ze nog?

(Afra Groot-Vis Zutphen)

Keukentafelles

Het is wel even wennen

Juf doet het anders

(Lisa Leistra, Delft)

Coronavirus

Wij kopen toiletpapier

Dus handen wassen

(Harm Klunder, Delft)

Verloting van enkele boeken

Onder de goede inzendingen verloten we enkele nieuwe boeken van Kees van Kooten ‘Haikoots’. In dit boek 575 (vanwege de vijf- zeven- vijf lettergrepen!) Haikoots, haiku’s van Kees van Kooten. Gelardeerd met bijbehorende foto’s. Op de vermaarde Bescheurkalender (1973-1986), van Kees van Kooten en Wim de Bie, publiceerde Kees af en toe een Haikoot.

Binnenkort een apart artikel over deze bijzondere actie waaraan iedereen kan meedoen. Ook niet schakers. Reacties op dit idee welkom in de commentaarbox hieronder.

Partijen vandaag

Gisteren won Ian Nepomniachtchi van Wang Hao, de andere partijen werden remise.

Straks beginnen:

Alexander Grischuk (2,5) –Fabiano Caruana (2,5)

Kirill Alekseenko (2,0) – Anish Giri (2,0)

Ian Nepomniachtchi (3,5) – Ding Liren (2,0)

Wang Hao (2,5) – Maxime Vachier-Lagrave (3,0)

 

4 Reacties

 1. Avatar
  Koorevaar 23 maart 2020

  Schaakhaiku

  Schaken op chess 24

   

  Terwijl de wereld door draait

   

  Missen we Hans Böhm

  (Quillaume)

   

   

   

  • Avatar
   Pi Unneke 23 maart 2020

   Wéé Gij Variant!

   Sluipend, zoekend, zwakke velden.

   Gáán zult Gij:  “Schaakmat”!

 2. Avatar
  FlatlandR 23 maart 2020

  Zesde ronde

  Vredelievend spel –
  Dat ons niet altijd bekoort.
  Waar blijft die zege?

  Geduld, schone zaak.
  Paardpirouettes in de
  Remisemarge.

  Dan de aarzeling.
  Vliegensvlug vonnis geveld
  Met gejuich begroet!

  Nu vernieuwd elan
  Voor de lange wedloop met
  Nepomniachtchi.

 3. Avatar
  Koorevaar 23 maart 2020

  @Flatland R

  Geweldige haiku’s! Bedankt!

  Ik hoop dat de uitdaging aanslaat!

  Teun

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.