Jekaterinenburg Journaal (8)

Anish Giri en Ian Nepomniachtchi winnen

Hard werken voor Anish Giri tegen Kirill Alekseenko, de buit is binnen. Hij volgde de tactiek van Carlsen, gewoon tot het eind blijven doorgaan, wachten op een mindere zet van je tegenstander en dan langzaam het voordeeltje uitbouwen. En als het niet helemaal lukt, gewoon blijven herhalen. Het werd een marathonsessie (meer dan zeven uur en 98 zetten) met een goede afloop voor Anish. Hij doet weer mee!

Ian Nepomniachtchi won een mooie partij van Ding Liren. Ian voelde zich niet lekker en wilde voor een remise gaan. Maar er zat meer in en dat heeft hij goed uitgebuit.

Zorgelijk is wel de gezondheidstoestand van Nepomniachtchi. Is het een gewone verkoudheid, griep of is er misschien toch meer? Ook zijn houding achter het bord riep vraagtekens op, wilde hij zijn tegenstander zo min mogelijk tot last zijn? Het zag er niet goed uit tijdens zijn persconferentie. Vandaag een rustdag en de vraag is wat er aan de hand is en of hij snel kan herstellen. Voor de andere deelnemers ook belangrijk om te weten. Mocht corona worden geconstateerd dan wordt het toernooi direct uitgesteld met behoud van scores. Rusland heeft nu een potentiële uitdager en dat mag niet meer misgaan.

Deze twee winnaars hebben iets gemeen. Als ze in een persconferentie iets over hun partij moeten zeggen dan start een waterval van woorden in de geëigende schaaktaal met vele varianten. Aan de snelheid waarmee ze spreken, vooral Ian Nepomniachtchi, kan Matthijs van Nieuwkerk een puntje zuigen. Bijna onmogelijk om te volgen voor de meeste bezoekers.

Lees ook het verslag en de analyse van Herman Grooten en van John van der Wiel op schakersinfo.

Radio-interview met Dharma Tjiam (KNSB) in het programma B.V.S.C.

(Terugluisteren kan hier vanaf 36:40)

Gistermiddag was er een kort interview van Erben Wennemars en Roelof de Vries met Dharma Tjiam, directeur Bondsbureau KNSB.

EW: Er wordt nergens gesport op de wereld, alles ligt er uit. Op een plek wordt er gesport, jawel, in Rusland is er geen corona. Anish Giri doet er mee aan het kandidatentoernooi schaken. Een belangrijk toernooi want de winnaar mag Magnus Carlsen de wereldkampioen uitdagen. Te gek en bizar dat Anish Giri daar aan het werk is. Want als er een sport is die je op afstand online kunt beoefenen is het wel schaken. Daar moeten we even meer over weten.

RdV: Hadden we dit toernooi niet gewoon af moeten lassen? (Ja, zo luidde de vraag!)

DT: Ja, persoonlijk denk ik dat dit wel beter was geweest denk ik. Daar is vooraf wel overleg over geweest, gelet op de coronaproblematiek. De Wereldschaakbond volgt de adviezen van de Russische overheid daarin. Zoals wij dit in Nederland doen. Bij de start van het toernooi waren er nog geen maatregelen, er waren nog geen besmettingen in Jekaterinenburg.

EW: Hebben jullie Anish Giri daar op aangesproken? Is het wel verstandig dat hij daar heen gaat?

DT: Ja, we hebben vooraf overleg gehad met hem. In de week dat Radjabov zich terugtrok om reden van de coronacrisis. Uiteindelijk heeft hij besloten wel te gaan. Er ligt hier een belangrijke beslissing bij hemzelf. Mocht het eerder strenger zijn geweest hadden wij indringender met hem gesproken. We hadden dan ook overleg gepleegd met de wereld schaakbond. Toen het hier ernstiger werd (in Noord-Brabant) was hij al onderweg.

EW: Ik hoorde ook dat er nog steeds handjes gegeven worden.

DT: Laten we hopen van niet, ik heb wel gezien dat ze elkaar elleboogstootjes hebben gegeven. Daar zijn foto’s van.

RdV: Als er een sport geschikt om op afstand te beoefenen is het schaken. Hadden ze dit niet gewoon achter de computer af kunnen doen met elkaar? Met z’n achten.

DT: Goeie vraag. Schaken is online erg groot. Veel mensen kunnen nu live online kijken. Online schaken is meer geschikt voor kortere partijen. Wij organiseren zelf ook dagelijks wedstrijden voor kinderen en volwassenen, allemaal korte partijtjes. Op het kandidatentoernooi duren de partijen 4-5 uur. Online gebeurt dat eigenlijk nooit, zulke lange partijen. Vijf uur concentreren op een scherm is toch iets anders dan concentreren op een schaakbord.

EW: Zet er dan een webcam voor, dan kunnen ze elkaar nog zien. Dat gebeurt toch ook?

DT: Ja, dat is toch een andere tak van sport, een andere mentale beleving. En gelet op de grote belangen zouden ze dit ook niet willen. Daarbij komt nog dat online schaken gevoelig is voor vals spelen. Je zou dan bij elke speler thuis een neutrale wedstrijdleider moeten zetten, iemand uit een ander land. En dat is niet te doen in deze tijd, ondoenlijk.

EW/RdV: Mee eens, mee eens.

Jeroen van den Berg in het NOS Sportjournaal

(om terug te kijken klik hier)

Gisteren was er in het NOS Sportjournaal een kort gesprek tussen Gert van ’t Hof en Jeroen van den Berg in Jekaterinenburg. Jeroen werd aangeduid als waarnemer.

Hij vond het een bizarre en vreemde situatie op het kandidatentoernooi in Jekaterinenburg. Acht spelers in de zaal, twee arbiters en enkele cameramensen voor opnamen voor het internet. Behalve de spelers dragen ze mondkapjes en de veiligheid van de spelers laat weinig te wensen over. Publiek wordt niet toegelaten en ook geen journalisten.

Nu moet je ook reëel zijn, de coronaproblematiek is, naar het schijnt, veel minder in Rusland dan bij ons. De cijfers zijn misschien onbetrouwbaar, maar in Rusland zijn er minder gevallen. Bij het kandidatentoernooi worden tweemaal per dag tests afgenomen. Daarnaast zijn er tweemaal uitgebreidere tests. Als de temperatuur maar iets boven de 37 graden komt ontstaat chaos en paniek. Je kunt ook zeggen dat het kan. De spelers willen ook gewoon schaken.

Olympische Spelen

De ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Australië en Groot-Brittannië hebben aangegeven achter Canada te staan dat onder de huidige omstandigheden niet mee wil doen aan de Spelen. Later volgde ook Amerika.

Een belangrijk IOC-lid, de Canadees Dick Pound, heeft tegen een Amerikaanse krant gezegd dat achter de schermen besloten is dat de Spelen tot volgend jaar zullen worden uitgesteld. Verwacht wordt nu dat er binnenkort een officiële bevestiging komt.

Kandidatentoernooi

Ook hier nemen de geruchten toe dat het einde van het toernooi mogelijk niet gehaald wordt. Enkele spelers hebben al in de marge aangegeven dat het toernooi onder deze omstandigheden uitgesteld mag worden. Ook de zieke Ian Nepomniachtchi zou dit niet erg vinden. Voorlopig afwachten wat er met hem aan de hand is. Ook de druk van buiten neemt toe. Het kan nu alle kanten uit, de ontwikkelingen gaan snel.

KNSB-competitie

Nu de quarantaineperiode in ons land voorlopig is verlengd tot 1 juni komen veel competities in het gedrang. Een aantal sportbonden heeft al beslist dat de competitie niet wordt afgemaakt en verwacht wordt dat de voetbalbond (KNVB) dit vandaag of morgen ook zal beslissen.

Ook de KNSB moet ook een besluit nemen over het al of niet doorgaan van de KNSB-competitie en de vele jeugdkampioenschappen waarvan de voorronden ook nog niet helemaal zijn afgerond.

Zelf Haiku’s maken

Er worden enthousiast schaakhaiku’s gemaakt, dat beloofd wat. Binnenkort een artikel met de officiële aftrap van deze (mogelijk) nieuwe rage. Zie de vooraankondiging in het vorige Journaal.

Een uitdaging is bijvoorbeeld of de spelregels (loop der stukken etc.) in heldere haiku’s uitgewerkt kunnen worden. Hieronder enkele informele inzendingen.

Schaken in Rusland

Terwijl de wereld stil staat

Ze komen niet thuis.

(Dimitri Reinderman)

 

Anish heeft een punt

we moesten erop wachten

Nu op naar Magnus!

 (Richard Vedder)

 

Zesde ronde

Vredelievend spel –
Dat ons niet altijd bekoort.
Waar blijft die zege?

Geduld, schone zaak.
Paardpirouettes in de
Remisemarge.

Dan de aarzeling.
Vliegensvlug vonnis geveld
Met gejuich begroet!

 Nu vernieuwd elan
Voor de lange wedloop met
Nepomniachtchi.

(FlatlandR)

Rustdag

De twee andere partijen uit de zesde ronde werden remise.

Woensdag de volgende partijen:

  • Fabiano Caruana (3,0) – Wang Hao (3,0)
  • Maxime Vachier-Lagrave (3,5) – Ian Nepomniachtchi (4,5)
  • Ding Liren (2,0) – Kirill Alekseenko (2,0)
  • Anish Giri (3,0) – Alexander Grischuk (3,0)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.