Niet gespeelde wedstrijden KNSB Competitie en Beker worden geannuleerd.

Aan de wedstrijdleiders en teamleiders KNSB competitie en KNSB Beker,

In verband met de recente ontwikkelingen rondom het coronavirus heeft de KNSB besloten de nog niet gespeelde wedstrijden van zowel de KNSB competitie als de KNSB Beker te annuleren. Voor de Meesterklasse maken we nog een voorbehoud. Vanuit een Meesterklasseteam kwam de suggestie om de laatste 3 ronden in 1 weekend te spelen. Wij zullen bij alle teams peilen hoe zij daar tegenover staan. Er zal dit seizoen geen winnaar zijn van de KNSB Beker en mogelijk ook geen club kampioen van Nederland.

De competitieleider wil het volgende voorleggen aan de regionale Bonden (deze vergaderen online zo mogelijk eind maart 2020)

– Geen enkel team uit de KNSB competitie 2019-2020 zal degraderen

– Op de volgende uitzonderingen na zal geen enkel team promoveren uit de KNSB competitie 2019-2020

o Om het gat in de eerste klasse op te vullen zal de beste nummer 1 (Blerick 1) na zes ronden uit de tweede klasse promoveren naar de eerste klasse

o Om het ontstane gat in de tweede klasse op te vullen zal de beste nummer 1 (LOS 1) na zes ronden uit de derde klasse promoveren naar de tweede klasse

o Om het gat in de derde klasse op te vullen zal de beste nummer 1 (KiNG 1) na zes ronden uit de vierde klasse promoveren naar de derde klasse

o Om het gat in de vierde klasse op te vullen zal de beste nummer 1 (Caissa-Eenhoorn 3) na vijf ronden uit de viifde klasse promoveren naar de vierde klasse

Als de vergadering van regionale bonden in ruime meerderheid een andere mening is toegedaan, zullen we dit uitvoeren.

Nog wat praktische zaken

– Tot 1 juni kunnen teams aangeven of ze volgend seizoen deel zullen nemen. Bij geen bericht nemen we aan dat het team doorgaat.

– Tot 1 juni kunnen nieuwe teams zich inschrijven voor de KNSB competitie, zesde klasse en lager (dit is een voorstel dat ingebracht wordt in het Bondenoverleg)

– Tot 1 juni kunnen verenigingen wensen doorgeven zoals ‘in ronde 3 hebben we geen speellokaal’

– De indeling van volgend seizoen kan (en zal) afwijken van het huidige seizoen.

– Half juni zullen we de voorlopige indeling van het seizoen 2020-2021 publiceren

– Tot eind juni kunnen verenigingen opmerkingen over de voorlopige indeling indienen.

– Uiterlijk half juli wordt de indeling definitief.

Wij hebben de regionale bonden gevraagd onze lijn te volgen.

De Bestuur van de KNSB is zich bewust van alle inspanningen die sommige clubs dit seizoen hebben geleverd, zowel op sportief als op financieel vlak, en die uiteindelijk niet zullen worden beloond.

We nemen deze beslissing niet voor ons plezier.

We nemen ze omdat de situatie dat vereist en omdat we geloven dat het de billijkste oplossing is.

Met vriendelijke groet,
KONINKLIJKE NEDERLANDSE SCHAAKBOND

Koos Stolk,
medewerker Competitie en Evenementen

4 Reacties

 1. Avatar
  fritssnijders 25 maart 2020

  Waarom de competitie niet uitspelen na de zomervakantie? Voorbeeld: competitie 2019/20 op 5 september, 19 september en 3 oktober. De competitie 2020/21 beginnen op 31 oktober. Op deze manier krijgt iedereen wat hij/zij verdiende.

 2. Avatar
  eliasthijsse 26 maart 2020

  Vreemd genoeg kreeg ik door mijn teamleider een mail van de KNSB doorgestuurd, die op sommige punten afwijkt van bovenstaande tekst:

  De KNSB heeft besloten om de KNSB-competitie per direct te beëindigen. De resterende 3 ronden (28 maart, 18 april, 16 mei) worden geschrapt. Het is praktisch niet uitvoerbaar om 3 ronden (2 ronden voor de 5e t/m 7e klasse) in juni te spelen, mede omdat velen dan andere plannen zullen hebben.

  We hebben nog geen beslissing genomen over promotie/degradatie. We zullen dit besluit samen met de regionale bonden nemen. Hoe deze beslissing ook zal uitvallen, er zullen altijd partijen zijn die zich benadeeld voelen. We rekenen op ieders begrip in deze uitzonderlijke tijden.

  Voor de Meesterklasse […]

  Het is dus “praktisch niet uitvoerbaar om 3 ronden (2 ronden voor de 5e t/m 7e klasse) in juni te spelen, mede omdat velen dan andere plannen zullen hebben” maar voor de Meesterklasse is het kennelijk wel mogelijk 3 ronden in één weekend te spelen?! Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dan men zich er weer eens heel makkelijk vanaf gemaakt heeft! Waarom niet de beslissing tot (kort voor) 1 juni uitstellen?

 3. Avatar
  Erwin 26 maart 2020

  @ Elias: “men zich er weer heel makkelijk vanaf gemaakt heeft”… Lekker makkelijk om dat zo te roepen; iets met de beste stuurlui?

  Die beslissing tot kort voor 1 juni uitstellen is vanuit praktisch oogpunt niet realistisch. Om te beginnen moet je maar afwachten of dan alle speelruimten nog beschikbaar zijn.

  Wat mij betreft een prima beslissing van de bond. Direct duidelijkheid verschaffen zodat duidelijk is waar we aan toe zijn.

  • Avatar
   eliasthijsse 26 maart 2020

   @Erwin: ik heb als (onbezoldigde) districtsjeugdleider noodgedwongen lokale activiteiten tot 1 juni moeten afzeggen, maar doe dan geen uitspraak over de periode na 1 juni. Maar mijn hoofdpunten zijn dat er verschillende berichten de wereld in worden gestuurd, met in dat aan de teamleiders een argument dat strijdig is met de mogelijke uitzondering én dat er kennelijk voor de Meesterklasse best een uitzondering mag worden gemaakt, terwijl de andere klassen moeten zich maar voegen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.