Dagboek van Peng Zhaoqin bij het Kandidatentoernooi

(WeChat-artikelen van Peng Zhaoqin vanuit Jekaterinenburg uit het Chinees vertaald en geredigeerd door André Klaren)

[26 tot 27 maart]
De voorbije uren waren waarschijnlijk de meest onrustige van mijn leven. De situatie verandert voortdurend, eerst wordt gezegd dat het speciale vliegtuig om half elf opstijgt en richting Amsterdam gaat. Later wordt het naar Rotterdam en is het vertrek om half één … het veranderde steeds weer … en steeds wachten …

Caruana en Vachier-Lagrave zouden vandaag spelen, maar ze zullen eindeloze tijd hebben om zich voor te bereiden. Nu zitten ze bij elkaar te wachten tot we Jekaterinburg verlaten. Caruana vliegt morgen (indien mogelijk) naar de Verenigde Staten, Vachier-Lagrave keert terug naar Parijs, met vliegtuig of met trein.
Op dit moment stuurde de FIDE president Arkady Dvorkovic persoonlijk een bericht: “… Terwijl ik al mijn wensen op een rij zet om vandaag mijn verjaardag te vieren, hoop ik ook de logistieke problemen op te lossen. De charter zal klaar zijn voor uw vlucht rond 04.30 uur lokale tijd. De vertraging is totaal onverwacht en ik bied mijn excuses aan iedereen aan voor de moeilijkheden waarmee u wordt geconfronteerd. Het grootste probleem heeft te maken met de Nederlandse autoriteiten, maar ik weet dat dit geen erg goed excuus is. Nogmaals sorry. ‘

Als dit nog niet waar is, zijn we hopeloos. Op dit moment stuurde de wedstrijdarts ons ook de testresultaten en gezondheidscertificaten, deze gestempelde certificaten kunnen worden gebruikt bij het verlaten van Rusland of het binnenkomen van bepaalde landen. Eindelijk, na vier uur ’s nachts, dat wil zeggen, in de ochtend van 27 maart, stapte ik voor het eerst in mijn leven in een luxe jet met slechts twaalf stoelen en vertrok om vijf uur!

 

Zes lotgenoten, Jeroen van den Berg, Lennart Ootes en ik van Nederland, Leontxo Garcia, een bekende Spaanse schaakreporter, en twee spelers die het in de achtste ronde tegen elkaar opnemen. We lachten dat ze tijdens de vlucht aan hun wedstrijd moesten beginnen. Serieus, de arme twee hebben die energie voorlopig niet en ze zullen zich zorgen blijven maken of ze na afloop van de reis weer veilig naar huis kunnen. De situatie van Leontxo Garcia is vrijwel hetzelfde. Het verschil is dat hij deze keer op een ongelukkig moment naar Jekaterinenburg kwam.

Eenmaal aangekomen in een ander hotel moest hij meer dan tien dagen in quarantaine omdat hij uit Spanje kwam. Hij kwam nooit in de speelzaal. Gelukkig kon hij dankzij het goede netwerk gewoon zijn dagelijkse rapporten schrijven. Daardoor zagen we hem alleen toen we op het punt stonden samen te vertrekken, en huilden en lachten. Iedereen vindt hem erg leuk, want hoewel hij deze vervelende ervaringen heeft, is hij nog steeds optimistisch.

Nu heeft hij eindelijk de kans om dicht bij de supergrootmeesters te komen en kan hij foto’s en interviews maken. Vachier-Lagrave lachte en zei dat hij voor hem zou poseren!

Ik denk dat de meeste mensen de eerste keer genieten van deze speciale vliegtuigen. De stoelen zijn groot en het meubilair is voortreffelijk Jeroen lachte en zei dat hij zich vandaag minister was. We zijn ook een beetje trots. Hoewel Giri en l’Ami al naar Nederland zijn teruggekeerd, hoe vaak kun je dan in zulke coole vliegmachines komen?


Het lot heeft vandaag zes van ons bij elkaar gebracht, natuurlijk moeten we foto’s maken. Noem alsjeblieft niet het probleem van het niet meer dragen van een masker. Deze mensen in Jekaterinenburg werken hard, worden elke dag gecontroleerd en in de gaten gehouden en zijn mogelijk transparanter en gezonder dan de meeste mensen. Zelfs als ze elkaar besmet hebben, is het geen probleem, aangezien ze samen zijn, moeten ze elkaar vertrouwen en steunen.

Om 6:10 Middeneuropese tijd vloog het vliegtuig ruim vijf uur, via Moskou en landde veilig op de luchthaven van Rotterdam in Nederland! De klaarstaande  zakenauto bracht ons naar de luchthaven van Amsterdam en de eindbestemming. Ik wens Caruana, Vachier-Lagrave en Leontxo een vlotte voortzetting van hun reis, en ook aan degenen die naar China gaan dat ze veilig thuiskomen!

Ik geniet van mijn werk in Jekaterinenburg deze keeren ik heb geen spijt van zo’n avontuur, ik zal de uitdaging weer aangaan als ik die de volgende keer komt.

 

Bedankt voor jullie aandacht en steun! Tot ziens!

[26 maart, middag]

Op een goede thuisreis!

Toen we ons voorbereidden op de volgende ronde van de wedstrijd, kregen we plotseling te horen dat het toernooi werd opgeschort en dat de tweede helft opnieuw wordt gepland. Alle buitenlanders moeten Rusland vandaag verlaten, anders is hun lot onvoorspelbaar!
In paniek pakten de spelers hun spullen en gingen naar beneden in het hotel om klaar te staan voor vertrek. Veel schakers en toernooistafleden zijn hun eigen weg gegaan. Ik hoorde dat Giri en zijn secondant lÁmi het nieuws eerder hoorden en om 15.00 uur een duur passagiersticket hadden gekocht om naar Moskou te gaan voor een doorvlucht naar Amsterdam; de Chinees Ding Liren boekte ook een duur ticket en ging naar het vliegveld; Hou Yifan zag ik ook niet. Later hoorde ik later dat ze op het vliegveld was aangekomen. Gelukkig zag ik Jeroen van den Berg, Lennart Ootes en Caruana en Vachier-Lagrave nog steeds bij me om terug te keren naar Nederland. Jeroen is kalm en verdient het om de doorgewinterde organisator te zijn van het Tata Steel toernooi. Hij zei ook met een glimlach dat we dicht bij beroemde schakers stonden en dat we niet achter zouden blijven. En ja hoor, de contactpersoon die druk was met bellen om het reisschema op te lossen stuurde goed nieuws. De voorzitter van de FIDE, Arkadi, maakte zich ook zorgen om iedereen. Vanavond vliegt er een charter rechtstreeks van Amsterdam naar Jekaterinenburg! Kunt u het geloven?

Na de lunch keerden we terug naar de kamer om te rusten, wachtend op de volgende schok. Ik ben gewend aan veranderingen elke dag, maar nu verandert het elk moment. Ik dacht dat het hier relatief veilig was, en het toernooi zou door moeten gaan. Maar president Poetin beval dat zelfs de grote namen in Rusland en de voorzitter van de schaakfederatie, Arkadi, geen uitzondering vormden en voerde de order door. Ik hoop dat iedereen alle moeilijkheden kan overwinnen en veilig naar huis kan terugkeren!

Wordt vervolgd!

[26 maart ochtend]

Het dagelijkse leven is heel regelmatig. Het ontbijt was heerlijk en voedzaam. Dan is het tijd om terug te kijken en na te denken over de toekomst. Voordat de wedstrijd ’s middags begon, zag ik de spelers op het live-uitzendscherm en toen de partijen konden beginnen, kon ik het loslaten. Elke dag ervaar ik zo’n gemoedstoestand, biddend voor het welzijn van de spelers, en dat het toernooi voorspoedig verloopt!

Het is spijtig dat er geen live publiek is in de zaal, maar met de krachtige ontwikkeling van het internet is de live-uitzending op internet een belangrijk platform geworden voor schaakliefhebbers over de hele wereld om live partijen te kijken. Op dit historische moment zijn er allerlei online wedstrijden en lessen ontstaan ​​en  kunnen we deelnemen aan allerlei evenementen zonder van huis te gaan. Als de organisatoren het willen, kunnen Hou Yifan en ik live de schaakpartijen becommentariëren vanaf huis (China en Nederland), maar je mist de sfeer.

 

In de zevende ronde en de laatste van de eerste helft van het toernooi brak de Fransman Vachier-Lagrave door de Franse verdediging van Nepomniachtchi, haalde de leiders van het toernooi in en is nu gedeeld eerste met 4,5 punten uit 7, gevolgd door vier spelers met 50% (3,5 uit 7).

In de afgelopen twee decennia heeft de ontwikkeling van elektronische communicatie, netwerksystemen en computertechnologie een snelle vooruitgang geboekt. Niemand kan tegenwoordig het hoge niveau van schaakcomputers evenaren. Ik herinner me dat ik kort nadat ik in 1996 naar Nederland kwam, deelnam aan een Man-vs-Machine toernooi. 25 Super-grootmeesters uit verschillende landen speelden destijds tegen de beste 25 computers. Ik weet niet meer wie er heeft gewonnen, maar de resultaten waren redelijk in evenwicht. In de daaropvolgende jaren konden slechts enkele superschaakspelers, waaronder de toenmalige wereldkampioen Kasparov voorkomen dat ze door supercomputer verslagen werden. Strijd tussen mens en machine is nu zinloos: de diepte van de computer, de nauwkeurigheid van de analyse en het evaluatievermogen van schaakcomputers hebben alle menselijke hersenen ter wereld al overtroffen. Maar het grappige is dat er nog twee openingen zijn die ervoor zorgen dat de computer problemen heeft met de evaluatie en vaak de nauwkeurigheid verliest, namelijk de halfgesloten Konings-Indische en de Franse verdediging! De computer gelooft altijd dat wit een absoluut voordeel heeft in het Konings-Indisch, en dat zwart een gelijke stelling heeft in Frans. Net als in deze ronde met het Frans tussen Vachier-Lagrave en Nepo, ook al is de positie van de zwarte koning niet goed en zijn de stukken niet gecoördineerd, evalueert de computer zwarts probleem nog steeds als niet groot. Feiten hebben bewezen dat er enkele tekortkomingen zijn bij de strategische inzet van computers.

Franse verdediging verschijnt zelden in toppartijen en de afgelopen jaren bijna helemaal niet. Omdat wordt aangenomen dat de strategische positie van zwart relatief passief was, en in het begin gedwongen wordt ruimte op te geven, en de zwarte koning vaak in een onveilige postie staat. Alleen die theoretici die een diep begrip hebben van het schaken en een zeer solide technisch niveau hebben, kunnen deze setup echt toepassen. Dat zijn de oudere meesters Yusupov, Gurevich en overleden wereldkampioen-uitdager Korchnoi.

Kiezen voor Franse verdediging vereist veel moed en een avontuurlijke geest. Nepomniachtchi lijkt overal klaar voor te zijn. In deze partij maakte Nepo geen blunders en geen ernstige fouten, maar er waren problemen in onzorgvuldige details. De eerste is om de 11. …Tg8?! te spelen in plaats van  11. …Kf8 .

De toren heeft zijn post verlaten en kan in de toekomst via h7 de stelling binnenvallen. Het voordeel van de Kf8 is dat je in de toekomst Kg8-h7 kunt gebruiken om de opgesloten toren te bevrijden omdat deze niet kan worden gespeeld. Het belangrijkste dat tot het verlies leidde, was een strategische fout, het sluiten van het centrum met 18. …c4?. Met zwart c4 spelen is in het Frans gebruikelijk, kritisch en beslissend, en vaak verwarrend en tegenstrijdig. Het sluiten van het centrum is om de zwarte koning te stabiliseren, maar zwart verlicht daarmee de druk op het centrum van wit (d4) en geeft de mogelijkheid om een ​​tegenaanval uit te voeren op, in plaats daarvan stelt het wit in staat soepel te ontwikkelen, met behulp van de b-lijn en op de koningsvleugel. Ruimte, vernietig de geconsolideerde Franse verdediging en beuk de zwarte koning.
Toen strijd in deze partij losbarstte, eindigden de andere partijen één voor één en kondigde de FIDE ook aan dat de Olympiade, die oorspronkelijk gepland was voor augustus van dit jaar in de Russische hoofdstad Moskou, wordt uitgesteld tot de zomer van 2021, op dezelfde locatie . Dit betekent dat het kandidatentoernooi in Jekaterinenburg het laatste toernooi is in de schaakwereld van dit jaar en zelfs in de hele sportwereld!

En vanochtend werd bekend dat het kandidatentoernooi wordt opgeschort!

Ze beloven dat we vandaag naar huis kunnen! Er komt een vervolg op het kandidatentoernooi!

[24 maart]
Tijdens deze buitengewone periode moeten de moeders van de wereld het doen! Ze vertellen hun kinderen voortdurend wat ze moeten doen, hun routines, wat ze moeten eten, hun handen wassen en minder vaak naar buiten gaan… zoals de tijgermoeders in het dierenrijk, ze zijn erg alert op alles om hen heen en zullen onbevreesd opstaan. Ga erop uit en bescherm uw kinderen. Net als alle moeders maak ik me zorgen om mijn eigen kind.

Plotseling ontdek je dat hij 20 jaar oud was en zijn eigen ideeën heeft en de macht om zelf zijn leven te bepalen. De kinderen van vandaag leven in een tijdperk van geavanceerde internetontwikkeling, ze zijn ruimdenkend en snel. Als moeders moeten we hun capaciteiten vertrouwen, zelfs in deze buitengewone periode moeten ze verstandig kunnen handelen. Het wordt waarschijnlijk tijd dat we meer om onszelf geven.

Hier in Jekaterinenburg doen we ons best om onszelf te beschermen, behalve in de live-uitzendruimte, leven we in onze eigen hotelkamer, delen de catering met niemand en er worden werkgesprekken gevoerd via apps. Waarschijnlijk praat je het meest met de dokter die je elke dag ziet. Ik maak me een beetje zorgen, kan ik tegen die tijd naar Nederland terugkeren? De datum van mijn terugreis was 5 april. Tegelijk met Jeroen van den Berg (Commissie van beroep voor de wedstrijd) en Lennart Ootes (officiële wedstrijdfotograaf) dus ik hoef me minder zorgen te maken dat ik alleen in Rusland moest blijven.

Sommige spelers uitten ook hun bezorgdheid. “Amerikaanse staatsburgers die in de Verenigde Staten wonen, moeten zorgen voor een onmiddellijke terugkeer naar de Verenigde Staten, tenzij ze van plan zijn voor onbepaalde tijd in het buitenland te blijven”, waarschuwde het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarom maakte Caruana zich zorgen over dat hij na het toernooi een tijdje moet ronddwalen. Hou Yifan kocht verschillende vliegtickets naar Guangzhou, Beijing, enz. In afwachting van bestellingen, het is inderdaad een supermaster en er zijn meer manieren om ermee om te gaan. ‘Ik hoop dat ze ons na de wedstrijd met een privéjet naar huis zullen brengen’, grapte de Nederlandse Giri.

Voor de epidemie toonde Giri het meest kalm, zelfs met gevoel voor humor. “In Nederland wordt schaken net zo populair als toiletpapier”, “Je kunt onze slechte trucs het beste met zeep wassen”, “… maar de dokter heeft je niet verteld dat je een idioot bent, en je  hersenen zijn het probleem, niet de keel of de koorts!”

Terwijl de hele sportwereld tot rust komt, gaat het kandidatentoernooi nog ongestoord verder. In de zesde ronde versloeg Nepomniachtchi Ding Liren met wit en leidt het toernooi nu met 4,5 punten uit 6, wat een goede basis legde voor het winnen van kandidatentoernooi en de uitdager te worden van Carlsen.
‘Ik probeer gewoon zo min mogelijk fouten te maken, en minder dan mijn tegenstanders’, legde Nepo zijn goede vorm uit. Giri dacht: “Ik heb het gevoel dat dit toernooi is zoals het verjaardagsfeestje van Nepo. Hij is de hoofdrolspeler, we komen allemaal om cadeautjes te geven en te vieren. Niemand is echt gelukkig behalve Nepo.” Het winnen van drie partijen door Nepo is verrassend, maar het verliezen van drie partijen van Ding Liren is nog verrassender! Is vanwege zijn slechte vorm, of een te eenvoudige repertoire? Beide is mogelijk. Er moet goed geanalyseerd worden.

Wang Hao werd door Vachier-Lagrave op remise gehouden met een pion meer. Grischuk veranderde zijn slechte gewoonte van tijdnood niet en kwam bijna in de problemen, maar Caruana greep de kans niet aan en na het ruilen van de dames was de spanning eruit.
Giri, die bekend staat om het spelen van veertien opeenvolgende remises in zijn vorige kandidatentoernooi, doorbrak de impasse in deze ronde en strafte de fout van de tegenstander af in het paardeneindspel met een pion meer (drie vs. twee pionnen). En hij won zijn eerste partij van het toernooi!

De partij leek een tijd lang gelijk op te gaan, maar in een zes uur durend marathongevecht, onder tijdsdruk van slechts een paar seconden, verloor de jonge Alekseenko uiteindelijk met wit na de 89e zet: Pd3 ?? “Ik kreeg bijna een hartaanval omdat ik me realiseerde dat dit mijn eerste overwinning bij de kandidaten zou zijn”, grapte Giri opnieuw. “Ik denk dat ik nog nooit zo’n hoge hartslag heb gehad. Vandaag denk ik dat ik na de wedstrijd contact moet opnemen met de dokter! “.


Tijdens het Wijk aan Zee toernooi, Tata Steel Tournament in Nederland in 2019, had Carlsen zelfs bijna dezelfde stelling, en ook toen speelde zijn tegenstander, Anand, een verliezende zet in een remisestelling in een paardeneindspel. Bewonder Giri’s hardnekkige vechtlust zoals Carlsen die heeft, geef nooit op!
Hoewel deze marathon 98 zetten duurde, en zeven uur lang en hoewel het elf uur ’s avonds was, vonden Hou Yifan en ik het wachten het echt waard!

[23 maart]
Door het droge weer kan ik niet lang zonder water drinken. Ik denk dat mijn lichaam de afgelopen tien dagen normaal was, ik voel me niet slecht. Na overleg met Hou Yifan, begon ik de afgelopen twee dagen commentaar te geven zonder een masker te dragen. 
Natuurlijk draag ik het zodra ik de ruimte verlaat. Naast het dagelijks meten van de lichaamstemperatuur, is het tweede uitstrijkje van wangslijmvlies uitgevoerd en hopelijk is alles nog normaal.

 

 

De laatste dagen is de voormalige Chinese wereldkampioene Zhu Chen – de huidige penningmeester van de FIDE – ook druk met de Chineestalige live-uitzending. Met haar (online) bijdrage streamde onze Chinese live-uitzending naar China Central Television (CCTV)! Bovendien nemen Hou Yifan en Zhu Chen allebei de tijd voor het samenvatten van de dagelijkse voortgang van het toernooi samen voor het grootste deel van het publiek, ondanks hun eigen drukke werkschema. Het is een eer om met deze uitmuntende kampioenen samen te werken!

Het commentaarwerk gaat tegenwoordig vrij vlot. Natuurlijk helpt het dat de jonge Hou Yifan gearticuleerd en responsief is, om nog maar te zwijgen van haar professionele niveau. Ik heb gemerkt dat we soms, als we live commentaar geven, ook afgeleid zijn, en elkaars gedachtegang even kwijtraken. Het komt waarschijnlijk doordat we in het spel zitten, als we over varianten nadenken, Hou Yifan sneller wakker wordt, bij mij duurt het iets langer. Dergelijke momenten dat ik nadenk over varianten komen vaak voor in mijn leven. Op een keer toen ik aan het zwemmen was, stopte ik plotseling, hing mijn armen op de rand van het zwembad en begon erover na te denken. De badmeester kwam langs en vroeg vriendelijk: ‘Gaat het?’ Ik werd wakker en zei oké. Maar ik kan hem niet vertellen dat ik enkele schaakvarianten aan het berekenen ben. Mijn familie is gewend me niet te onderbreken als ik wil schaken en lezingen wil houden, en me iets belangrijks te vertellen, omdat mijn gedachten dan meestal afgesneden zijn en ik traag zal reageren op andere dingen.

Terug in het toernooi versloeg Nepomniachtchi deze ronde Wang Hao en deze partij werd de enige beslissende partij. Wang Hao speelde met zwart de Petrov defense tegen de Russische grootmeester, die ook het spel leidde. Wit ging snel met de h-pion naar h6, met de bedoeling druk uit te oefenen op de zwarte koning, waardoor zwart gedwongen werd een verdedigende rol te spelen. Veel commentatoren, waaronder wereldkampioen Carlsen, hebben erop gewezen dat het spelen van de h-pion steeds vaker voorkomt in partijen op hoog niveau, wat duidelijk laat zien hoe AlphaZero (een krachtige schaakcomputer, die het idee achter deze zet gepatenteerd heeft) het schaken beïnvloedt. Wang Hao reageerde zorgvuldig en de situatie was symmetrisch en leek gelijk. Maar langzaam, nadat wit met c4 het midden had geopend, kon wit de vijandelijke stelling binnendringen en achtereenvolgens de zwakke b7 en g7 pionnen één voor éen aanvallen. Ondanks het verlies bleef Wang Hao sportief, en bij het interview na de wedstrijd analyseerde hij met zijn tegenstander.

 

 

De gelukkigste man in deze ronde was Caruana, die koppig weerstand bood en een halve punt van Giri terugwon. Caruana speelde met zwart opnieuw zijn Slavische verdediging, die hij de afgelopen twee jaar zelden had gebruikt. Net als in de vorige ronde tegen Ding Liren kwam de Amerikaanse supergrootmeester al snel weer in de problemen. Hou Yifan en ik waren het erover eens dat hoewel hij voldoende had voorbereid voor de wedstrijd, zijn aanpak en strategisch denken aantoonden dat zijn ervaring met deze opening niet diep genoeg was. Hij moet niet in actie komen op zowel de koningsvleugel als op de damevleugel. Eenvoudig gezegd: één zet links (13 … Qb8) en één zet rechts (14 … g5?) verspilt kostbare tijd. In plaats daarvan moet je snel b6 en c5 spelen, de damevleugel openen en druk uitoefenen op de witte koning. Echter, de Nederlandse supergrootmeester was te langzaam bij grote voordelen, waardoor de andere partij de tijd kreeg om zich te herstellen, en hij miste een geweldige kans om te winnen.

 

 

De Siciliaanse verdediging die voor het eerst in de kandidatentoernooi verscheen, kwam uit de wedstrijd tussen Alekseeenko en Vachier-Lagrave. Interessante stelling. 

Het witte paard op e6 paard en de toren op g6, en de zwarte toren op c3 staan ​​allemaal in, maar geen van deze stukken kan echt geslagen worden! Uiteindelijk verloor wit zijn kracht en moest hij remise maken.
De stukken van Grischuk en Ding Liren stonden stil in het midden en leefden vredig samen. Op deze manier nam Nepomniachtchi alleen de leiding in het toernooi met 3,5 punten uit vijf partijen.
(Sommige foto’s zijn van de toernooiwebsite)

 

 

 

[22 maart]
Een omgekeerde wereld, Nederlands nieuws: “Goed nieuws, een zending van bijna 700.000 maskers uit China arriveerde zaterdag in Nederland. Dit is de eerste grootschalige zending naar onder andere Erasmus MC voor binnenlandse orders ter waarde van miljoenen dollars. De rest van de maskers zal de komende weken in Nederland aankomen. De komst van deze maskers zal Nederland helpen de epidemie te bestrijden en zal worden toegewezen waar het het meest nodig is om de virale infecties van gezondheidswerkers te verminderen. Twee maanden geleden ging het transport precies de andere kant op!


In Nederland is de laatste tijd in het voorjaar begonnen. Elk jaar van eind maart tot half mei verwelkomt de prestigieuze Nederlandse bloementuin de Keukenhof miljoenen toeristen van over de hele wereld en geniet van de bloei van zeven miljoen prachtige tulpen. Jaren geleden waren de toeristen uit Azië voornamelijk Japans. Tegenwoordig hebben de Chinezen een leidende rol gespeeld in de toeristenindustrie in de wereld. We merken het op de luchthaven van Moskou. Er zijn drie talen op de luchthaven: Russisch, Engels en Chinees!
De huidige toestand is erg spijtig met het mooie lenteweer en de tulpen die prachtig in bloei staan. Ik hoop dat alles in orde komt en ik volgend jaar hier vrienden en familieleden kan verwelkomen!

 

 

 

 

In de vierde ronde van het toernooi liet Vachier-Lagrave een geweldige kans voorbijgaan om Grischuk te verslaan en de leiding te nemen in de Kandidaten. Nu eindigde deze speelronde in een gelijkspel: Vachier-Lagrave leidt met Nepomniachtchi en Wang Hao met 2,5 punten.

“Een van de fatale fouten”, beschreef de voormalige wereldkampioen in de live-uitzending van Chess.com: “Wanneer je tegenstander te maken krijgt met tijdsdruk, ga je zelf ook sneller spelen, wat één van de veelgemaakte fouten is die de spelers maken. Daarom verloor Vachier-Lagrave vandaag de helft van zijn punten.”
In een uiterst tactisch eindspel in de Berlijnse verdediging stond, net als voorheen, Grischuk met zwart onder enorme tijdsdruk. Dat is eigenlijk vaak niet nodig. Hij gaf ook na de partij toe dat “ik veel tijd besteedde aan het berekenen van de veranderingen na 19. g4, maar Vachier-Lagrave speelde 19. h4.” Het was dwalen in een droom, en verspilde tijd. Deze slechte gewoonte van Grischuk heeft hem al veel punten gekost.

 

In deze partij, op zet 30, was de situatie erg gecompliceerd en had Grischuk veel bedenktijd gebruikt. Vachier-Lagrave heeft echter nog bijna een uur, en als hij zorgvuldig rekent, speelt hij 30. Re4, klaar om over de helft te gaan, en de toren  komt binnen op f7 op de zevende lijn van de tegenstander. De overwinning is dan in zicht. De belangrijkste variant is 30. … b5 31. Txc4!! bxc4 32. Txf7 + Ke8 33. Txc7, wat een wint voor wit. Helaas werd de situatie vereenvoudigd en bleef een eenvoudiger eindspel over, waardoor Grischuk kon ontsnappen.
De andere drie partijen ging het niet veel op en neer.

Zowel Yifan Hou als ik dachten dat Giri’s techniek goed was in deze ronde, tegen Ding Liren die de vorige ronde met zwart won. Giri’s h5-h4, opende de h-lijn zodat de dames en andere stukken naar de vleugel van de witte koning kunnen komen, waardoor er een kans ontstaat om de witte koning aan te vallen. De strategie is zeer correct. Anders wordt de sterkte van wit niet ingeperkt en kan hij het paard naar a4 spelen en stapelen op de c lijn om de zwakke c6 pionnen aan te vallen.
Dit toernooi is een langdurige strijd. Na vier ronden zijn er nog tien ronden. Ik hoop dat de spelers hun goede fysieke en mentale conditie behouden!

 

 

 

 

 

[21 maart]

Neem de dingen zoals ze komen!

Het gebruik bij de Nederlanders is om bij een ontmoeting driemaal te kussen, bij de Fransen twee keer, de Chinezen geven elkaar een hand en de Japanners buigen als ze elkaar ontmoetten. De manier waarop de Japanners afstand houden, is in de huidige situatie wellicht de meest geschikte begroetingsetiquette.

Nederland is vrij en democratisch, open van geest en loopt voorop in de wereld. Toen ik voor het eerst aankwam in Nederland, was ik niet gewend aan de zwarte koffie en scherpe kaas, en er waren veel persoonlijke geschenken zoals kussen op de wang. Langzaam werd ik vrijer en probeerde me moedig aan te passen, zodat ik me niet schaamde. De koffie is heerlijk en de kaas is heerlijk.

Probeer je persoonlijke rituelen te af te maken (ga soms vroeg weg om de slordige mensen te vermijden). Thuis kust mijn man me voor en na het werk, zelfs de katten worden door hem gewaardeerd. Hij zei dat wij Chinezen er misschien niet aan gewend zijn, maar dit is belangrijk voor zijn gevoelens. Het is waar dat je het beste elke dag in een gelukkige bui kunt gaan werken en leven, beter dan dat kan het niet. Als immigrant volg ik de gewoonten van het land en wat er komt, ik leg me er bij neer!

Over immigreren gesproken, je kunt natuurlijk niet anders dan de taal en gebruiken van het land leren. Ik herinner me dat toen ik Nederlands leerde, er veel immigrantenstudenten van verschillende nationaliteiten en culturen in de klas zaten, soms wisselden we vriendschappen uit en soms ruzieden we over onze standpunten en meningen.

Op een keer vroegen twee zussen uit Turkije met hoofddoeken die hun haar volledig bedekten me: “Peng, als je niet in God gelooft, ga je in de toekomst misschien niet naar de hemel.” De Nederlandse wiskundeleraar was er om me te helpen, “Maar ik heb niemand zien neerkomen uit de hemel die me dat verteld heeft?”

 

 

 

Helaas, deze vraag is te ingewikkeld, ik moet hem naast me neerleggen. Een meisje kwam uit Rusland, was zwanger en bereidde zich voor op familieuitbreiding, en wortelen in Nederland. Ik mag haar niet zo graag, want ze zegt altijd hoe goed Rusland is, hoe slecht Nederland is, appels zijn niet zoet, tomaten zijn niet rijp, enzovoort. Dus waarom kom je hier? Niets is perfect in de wereld. Er zijn voordelen en nadelen. Het is beter om in vrede te leven.
Om je aan te passen aan de omgeving, kun je soms wat gênante tijden verwachten. Vele jaren geleden ging ik een keer met mijn gezin naar een spa in België en kreeg toen pas te horen dat dit een naakte spa is! Zwemmen, sauna, baden, volwassen mannen en vrouwen, allemaal naakt. Na een moment van aarzeling besloot ik de uitdaging aan te gaan. De gasten waren op hun gemak, zonder rare blikken. Denk erover na en voel je opgelucht. Het lichaam is iets natuurlijks. Als iedereen hetzelfde doet, wat is dan vreemd? Neem de dingen zoals ze komen!
In de vroege jaren 2000 leidde Huang Minju uit Guangdong het Guangdong-team, inclusief de huidige bondscoach Yu Shaoteng, op een Europese Tour, vergezeld door de beroemde Hebei-speler Zhang Pengxiang. Toen hij een keer inde trein werd gecontroleerd, prees de heer Huang de conductrice in het Engels dat hij niet goed beheerste: ‘You are beautiful’! Als het dat jaar in China gebeurde, zou hij onbehouwen zijn en zelfs beledigend. Maar ik zag de conductrice grijnzen, de ticketcontrole verliep snel en begon haar gelukkige dag! Te zien is dat de benadering van dhr. Huang in die tijd zeer gericht was op de westerse cultuur. Waarom niet? Neem de dingen zoals ze komen!
In de snelle tijden van vandaag zijn mensen altijd druk: hoewel ze onder hetzelfde dak wonen, leven geliefden vaak langs elkaar heen en vervreemden ze van elkaar. Maar sinds we moeten binnenblijven hebben mensen tijd om voor zichzelf en hun naaste familieleden te zorgen. Pas goed op gezondheid, geef aandacht aan elkaar, maak lekker eten, hou bezig in de tuin, ruim oude dingen op en ontdek de meest natuurlijke deugden. Alles heeft dus altijd twee kanten. Wat we willen is de grootste uitdagingen aangaan met de meest stabiele mindset. Neem de dingen zoals ze komen!
Op dezelfde manier kunnen spelers in Jekaterinenburg gedurende meer dan 20 dagen hun gezondheid behouden en hun beste schaak spelen; we kunnen het beste de live uitzending uitvoeren. Neem de dingen zoals ze komen!

[20 maart]

De nummer één schaker van China, Ding Liren, kwam persoonlijk naar de Chinese live-uitzendruimte en legde uit hoe hij de nummer 1  geplaatste speler van het toernooi versloeg in de derde ronde, de prachtige schaker Caruana van de Verenigde Staten. Dit is een gelukkige dag voor het Chinese schaken! Ding Liren is niet alleen een geweldige schaker, hij heeft een uniek perspectief, een rustige persoonlijkheid, is een bescheiden persoon en wordt zeer gerespecteerd en geliefd bij schaakliefhebbers.


Door blokkades en sluitingen in veel landen over de hele wereld zijn sportcompetities uitgesteld of zelfs afgelast, en daardoor is het kandidatentoernooi natuurlijk de focus geworden van media uit verschillende landen, waaronder China Central Television (CCTV). Ook zij hebben de voortgang van het toernooi gevolgd en daarover gerapporteerd. Dus hoewel we dus langzaam de nacht ingaan, kijken mensen er nog steeds naar uit om het spel van de grootmeester te zien.
Ding Liren legde uit dat zijn tegenstander vandaag heel snel speelde en dat hij op de klok meer dan een uur voor stond. Hij wist niet waar zijn tegenstander een fout had gemaakt, of misschien de veoorbereiding voor de partij was vergeten. Een heel vreemde situatie deed zich voor in de daadwerkelijke partij. Het snelle spel van de tegenstander zette hem onder grote druk. “Gelukkig heb ik uiteindelijk gewonnen”. Toen hem werd gevraagd naar de verliezende reeks van twee partijen in de eerste twee rondes, zei hij dat hij zich niet al te veel zorgen maakte en dat elke volgende partij een ​​nieuwe strijd oplevert en kans is.

Ik denk dat Caruana over het algemeen heel goed is voorbereid en dat zijn rekenen erg nauwkeurig is. Maar in deze wedstrijd was Ding Liren nog beter: hij keek rustig door de bluf van Caruana heen en versloeg de winnaar van het Wijk aan Zee toernooi in januari van dit jaar en die al 28 partijen ongeslagen was in het klassieke tempo . Een supergrootmeester.

Elke partij van het toernooi is belangrijk, maar de overwinning van deze partij is vooral belangrijk voor Ding Liren. Hij toonde zich niet alleen psychologisch sterk na het verliezen van twee partijen, maar hervond zich ook. Het stopte ook het momentum van de meest competitieve, tweede van de wereld en gooide het toernooi weer open.

 

Het voormalige nationale teamlid, de huidige internationale coach en Hubei-teamcoach Lin Weiguo, zuchtte precies goed: “Het onsterfelijke niveau van kalmte en onverstoorbaarheid, ik dacht dat het maar een legende was, maar zo iemand is er!”

Wang Hao speelde vandaag met zwart en kreeg een stelling met een geïsoleerde pion. Met behulp van tactische middelen 34. …Ne4! wist hij het voordeel van Grischuk op te heffen, en ze kwamen remise overeen in het toreneinspel.

De onderlinge Russische strijd tussen Alekseenko en Nepomniachtchi eindigde ook onbeslist.

Giri kreeg geen groot voordeel tegen Vachier-Lagrave’s Grrünfeld en er was een zetherhaling voor de 40e zet. Giri was niet tevreden met zijn eigen optreden van de afgelopen dagen en lachte om zichzelf: “Het probleem is dat je twee keer per dag door de dokter moet worden gecontroleerd, de dokter vertelt je alleen dat je geen koorts hebt en dat je keel oké is, maar de dokter vertelt je niet dat je een idioot bent. En niet dat je hersenen een probleem hebben, niet je keel of koorts! ”

De afgelopen dagen is de epidemie langzaam in Jekaterinenburg geïnfiltreerd, zijn er zes gevallen gemeld en zijn alle openbare binnenactiviteiten tot 10 april beperkt gebleven tot maximaal 50 personen. Daarom besloot FIDE de toegang tot het speelveld verder te beperken. Het publiek is niet meer welkom en de wedstrijdzaal is nu strikt beperkt tot spelers, arbiters, organiserende commissies en zeer weinig technisch personeel.

Vandaag heeft het buiten gesneeuwd, door de huidige situatie en het weer worden de mensen niet aangemoedigd om naar buiten te gaan en liever rustig binnen te blijven.
(Sommige foto’s zijn van de toernooiwebsite en chess.com)

 

[19 maart]

In slechts 24 uur hebben hier grote veranderingen plaatsgevonden. De maskers van Yifan Hou en mij trokken de dag ervoor vreemde blikken, maar gisteren deden ook medewerkers van het hotel en de bewakers en het personeel in het maskers op. Ik kon het niet helpen, maar vroeg me af of dit niet te snel was? Maar dit is een realiteit waar onze hele wereld niet aan kan ontsnappen! Zoals de Duitse premier Angela Merkel opmerkte: “Dit is de grootste menselijke ramp sinds de Tweede Wereldoorlog.” Aangezien het gevaar overal is, zouden mensen over de hele wereld zich moeten verenigen en onderling moeten samenwerken. We zijn afhankelijk van elkaar, samen moeten we door de moeilijkheden heenkomen!

 

 

 


De tweede ronde van het toernooi is hetzelfde als de eerste ronde. Er zijn twee beslissende partijen. Het verschil is dat wit deze keer wint. Caruana uit de Verenigde Staten begon met een ongebruikelijke d4 en versloeg de jongste speler in het spel, de Russische Alekseyenko.

De op het laatste moment toegevoegde Vachier-Lagrave uit Frankrijk, won in deze ronde van een ​​van de favorieten voor de toernooioverwinning, de in China populaire Ding Liren. Na 30. f4 in de eerste ronde en na 15. …f5 in de tweede ronde – tweemaal een oprukkende f-pion –  begonnen Ding’s problemen, waardoor hij twee opeenvolgende wedstrijden verloor.

Grischuk maakte grapjes over deze absurde uitleg: “Het lijkt erop dat hij (Ding) in het isolement in Moskou vergiftigd is.” Vanmorgen bij de begroeting Ding Liren hem gevraagd of hij goed hersteld was. Net als Hou Yifan klaagde hij ook over de gesloten hotelkamer, gefrustreerd en van plan om een ​​ander hotel aan te vragen. Ik hoop dat hij doet wat hij wil, en snel weer in vorm is.

 

 

 

In de Russische onderlinge strijd slaagde Nepomniachtchi er niet in om de “Berlijnse Muur” van Grischuk te verslaan en kon hij alleen een vredesakkoord ondertekenen. Aan het begin van het spel begroetten ze elkaar met hun ellebogen in plaats van elkaar de hand te schudden. Maar aan het einde van het spel gaven ze elkaar een hand en leken ze niet gewend aan de nieuwe beleefdheidsvorm.


We hebben lang gewacht op het einde van de derde partij en dat is me niet gelukt. Wang Hao en Giri streden bijna 6 uur voordat de partij eindigde. Het Chinese publiek was bijna in slaap gevallen, Hou Yifan en ik kregen gebarsten lippen, en hoopten stiekem dat Giri een korte partij zou spelen. Na het begin van het eindspel, won Wang Hao een pion en behaalde een theoretisch gewonnen stelling, maar hij mist winstkansen nadat hij een paar zwakke zetten had gespeeld.

Hou Yifan en ik dachten niet dat Wang Hao e4 nodig had in ruil voor de zwakke d5 pion van Giri. Na lang gevochten te hebben, haalde Giri opgelucht nog een half punt.

Gelukkig is er na de derde ronde van vandaag een rustdag, anders zou het een beetje ondraaglijk veel zijn. Gelukkig zijn deze twee dagen zonnig en helder ☀️, ik wilde dat alles zo was!

[18 maart]

“Op dit moment heeft de live uitzending ongeveer 500.000 Chinese volgers bereikt.” Het bericht van de hoofdredacteur, Anna, werd vertoond in de mobiele werkgroep! Hou Yifan is zo ontspannen mogelijk, glimlacht een beetje, is er misschien al aan gewend. Ik was verbaasd. Slechts een uur na de live-uitzending hebben we een korte pauze. Waarom is het zo populair? Hoe krachtig zijn de Chinezen! Omdat ik met zoveel mensen schaakvaardigheden kan delen, is het niets minder dan een vervelend, eenzaam leven na het werk elke dag.

 

Op 17 maart is de eerste ronde van het Kandidatentoernooi voor mannen van 2020, die vele wendingen heeft ondergaan, eindelijk begonnen. De Russische voetbalster Dmitri Bulykin deed samen met FIDE-voorzitter Alkadi Dvorkovic en voormalig wereldkampioen Karpov de eerste zet in het spel. Giri van Nederland schudde de hand van Karpov, die voor hem de zet speelde, maar zijn tegenstander Nepomniachtchi weigerde, wat moet zijn vanwege zijn bezorgdheid over de wereldwijde pandemie van het coronavirus.

De organisatoren hebben echt hun hersens gebroken over dit toernooi. Spelers hebben een speciale route om het stadion binnen te komen. De aanwezigen en het publiek bevinden zich op een andere weg en moeten drie niveaus passeren. Toen Hou Yifan en ik uit de lift stapten, gingen we rechtstreeks naar de werk- en live-uitzendruimte en het team van Ding Liren, inclusief coach Xu Jun en captain Li Kaimin de andere kant op, ik slaagde er niet in een foto te maken. Buitengewoon beleid in buitengewone tijden!
De eerste keer dat ik een masker droeg bij het commentaar was het lastig, maar Hou Yifan was nog steeds erg voorzichtig, dus we houden rekening met elkaar. Aan de andere kant, deze live Chinese uitzending is alleen voor Chinezen, die al een paar maanden gewend zijn met het dragen van de maskers. Dus het valt best mee. Ik had niet gedacht dat mensen nu mij adviseren om het masker af te doen, terwijl ze mij een paar dagen geleden bekritiseerden omdat ik niet altijd een masker droeg. Echt een dilemma!

Nadat de partijen waren begonnen, raakte ik gewend aan de live-uitzending. Hou Yifan is echt een uitstekende meester en student, alles wordt gemakkelijk door haar en we hebben een soepele samenwerking.

Het meest opvallende van de dag was dat Wang Hao, die voor het eerst aan het Kandidatentoernooi deelnemt, in partij tussen de twee Chinese spelers Ding Liren versloeg die in het Kandidatentoernooi van 2018 geen enkel partij had verloren. De situatie was ooit evenwichtig, maar voordat hij voorbereid was, speelde Ding snel 30. f4?. In de live-uitzendruimte was Hou Yifan van mening dat wit eerst de koning naar het centrum moest brengen om d3 te beschermen, de ongecoördineerde stukken moest aanpassen en dan een kans moest vinden om f4 te spelen. Ik denk ook dat na het openen van de positie, de zwarte velden van zwart flexibel zijn en dat wits goede paard op c4 niet zo geweldig lijkt. Daarna vond Wang Hao een duidelijke aanvalslijn, fixeerde eerst de positie met f5, ging toen diep in het stelling van de vijand met Te8-e6-g6-g4 en pakte de zwakke soldaten op wits zwarte velden. Hoewel Wang Hao de eerste wedstrijd won, zei hij vandaag opnieuw dat hij nog steeds vindt dat het toernooi moet worden uitgesteld. Omdat hij, net als sommige andere spelers, al last had van de epidemie.

Dat alles doorgaat is inderdaad vreemd. In deze ronde van verzoening met Vachier-Lagrave in Frankrijk zei Caruana van de Verenigde Staten: “De situatie in de wereld is buitengewoon moeilijk, dus het is moeilijk om er afstand van te houden. Maar we moeten het proberen.” Vervolgens zei hij: “Misschien is het een van de laatste sportevenementen ter wereld die niet is afgelast. We zullen pas op het laatste moment zien of het een goede beslissing is om deze wedstrijd voort te zetten. ”

Een andere partij met een beslissende uitkomst, was die tussen Giri en Nepomniachtchi. De laatste is de winnaar.
In het begin leek Giri de overhand te hebben. In de eerste 12 zetten speelde hij snel en stond vol vertrouwen op van het schaakbord, terwijl Nepomniachtchi diep in gedachten verzonken was. Al snel werd de situatie erg gecompliceerd en bleef Giri lopen als een vlieg tot 19. Kh1. Nepomniachtchi reageerde kalm en accuraat.

De stercommentator op de Chess.com-radio, de voormalige wereldkampioen, Viswanathan Anand uit India, grapte: “Deze game bevat veel bluf … in feite is de ene partij misschien vergeten wat hij zou moeten doen en de andere denkt dat het een bluf is! ”
Het sterke moment van Giri is voorbij en hij moet zich stap voor stap terugtrekken. Om de stelling te redden, offerde Giri eerst de dame en daarna de loper. Hou Yifan en ik zagen de doorbraak van zwart een tijdje niet. We begrepen wat we gemist hadden, maar pas nadat de fans een tip gegeven hadden in de chat…We schaamden ons een beetje , maar ja, Nepo had het ook niet meteen gezien. Anders zou hij al lang de h4 pion slaan. Nadat Jan de 73e zet Dd3 had gezet, gaf Giri op omdat de zwarte koning onmiddellijk opschoof van c3-d2-e1 om f1 te kunnen spelen en de laatste verdedigingslinie van wit te desintegreren.

Het was bijna tien uur ’s avonds, en ons evaluatiewerk voor de dag was voltooid en we konden rusten.

Om 19:25 lokale tijd stuurde de hoofdredacteur, Anna, nog een bericht: 1 miljoen mensen kijken naar je! 😍 😍

[17 maart]

De openingsceremonie van het FIDE Kandidatentoernooi 2020 werd gisteravond groots gehouden in de Algemene Vergaderzaal (capaciteit van 1.200 mensen) van het Expo International Exhibition Centre in Jekaterinenburg, Rusland. Er was een volledige bezetting tijdens het evenement en er heerste een warme sfeer!

De Russische FIDE-voorzitter Alkadi Dvorkovic kondigde de start van de wedstrijd aan, en er was een toespraak van de Russische legende en wereldkampioen Karpov. Vervolgens toonden schermen de acht supermeesters en hun belangrijkste statistieken van recente schaakpartijen, en het applaus ging verder.

Dit werd gevolgd door Russisch traditioneel elegant ballet, operamuziek van hoge kwaliteit en natuurlijk Tsjaikovski, waar mensen van dromen!

Het publiek leek de afwezigheid van de spelers niet op te merken en genoot net als ik van de uitvoering, vergezeld van een prachtige melodie. Zoals, wat maakt het uit hoe Messi eruit ziet? Mensen willen Messi zien voetballen. Evenzo wil de meerderheid van de schaakliefhebbers de uitstekende vaardigheden van de meesters zien.

Op deze manier is de openingsceremonie succesvol verlopen. Het is gewoon … In deze duizenden stoelen trokken Hou Yifan en ik veel vreemde blikken met onze maskers. De lokale bevolking lijkt in Xanadu te wonen. Ze hebben nooit de rollende golven in de wereld gevoeld. Mogen de mensen hier deze gezonde en stabiele toestand niet hoeven te veranderen!

De rollende golven beginnen te ebben en kalmeren op het vasteland van China. In heel West-Europa zijn echter afzonderlijke voorschriften aangekondigd. Bijna alle vluchten werden geannuleerd vanaf deze week, wat de aankomst van een andere gast en commentator, de Britse meester Daniel King, vertraagde.

Behalve de eerste dag zijn de spelers niet gezien en hebben ze om veiligheidsredenen zelfs een brunch op de kamer gekregen. Iedereen is echt in quarantaine, maar gelukkig is het eten en drinken op de kamer redelijk goed.

Ik hoorde dat de technische vergadering van gisteren ontspannen en humoristisch was. Naast de noodzakelijke technische vereisten, zijn spelers vrij om te beslissen of ze handen willen schudden en een masker dragen. De voorzitter van de schaakbond Alkadi lachte ook en zei dat als iemand het uniform van een schermer wil aantrekken in het toernooi dit ook wordt geaccepteerd.

De technische vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van het FIDE-scheidsrechterscomité, de hoofdscheidsrechter van dit toernooi, Nebojsa Baralic uit Servië. We hebben vorig jaar met plezier samengewerkt in Belgrado, tijdens de China-Europe Chess Classic 2019, georganiseerd door Shandong Linglong Tire Co., Ltd. en Qilu Chess Sports Development Co., Ltd. Nebojsa zei met een glimlach, als het toernooi voorbij is en de epidemische situatie in Europa nog steeds ernstig is, kom dan met hem naar Belgrado om een ​​kijkje te nemen.

Wat een gracieuze plek, Belgrado! Twintig jaar geleden, nadat ik China verliet en voordat ik in Nederland woonde, woonde ik daar een half jaar. Ik mis mijn vrienden daar, ik mis het eenvoudige en vrije schaakleven van dat jaar, ik mis de vriendschap met wijlen grootmeester Svetozar Gligorić die wordt beschouwd als de beste schaker in de geschiedenis van Servië en de dagen van een bezoek aan de vreemde ischer in Boedapest. Ik moet echter wel naar huis gaan, daar zijn mijn dierbaren…

[16 maart]

Voor het eerst in een paar dagen maakte ik een wandeling buiten het hotel om frisse lucht te halen.

Het bericht is gekomen: of het nu gaat om een ​​schaker, een collega of een medewerker van de competitie, ze moeten uitstrijkjes van neus en keel krijgen en hun temperatuur twee keer per dag opnemen, één ’s ochtends en één ’s avonds! Ik denk dat dit misschien een beetje overdreven lijkt, maar het kan nodig zijn om het toernooi soepel te laten verlopen.

In deze twee dagen in het hotel was Hou Yifan de enige die een masker droeg. Dit is waarschijnlijk een Chinese traditie. Wees voorzichtig! Ze klaagde ook dat de gesloten ramen van de kamer geen frisse lucht konden toelaten. Dit herinnerde me eraan dat ik van tijd tot tijd nog steeds naar buiten moet lopen.

De meeste Europeanen behandelden de uitbraak aanvankelijk licht, maar zijn nu ook geraakt. Mijn eigen gemoedstoestand? Het is net als mijn zoon: half Chinees, half Nederlands, door elkaar gemengd! Hoe doe je dat? Ik maak me ook altijd zorgen! Maar er moet nog aan gewerkt worden. Vergeleken met de ziekte-epidemie is de index van verkeersongevallen hoger, maar daar kunnen we niet bij ophouden. Kortom, de show moet zo snel mogelijk doorgaan!

Gisteravond stuurde Ekaterina, de contactpersoon van de wedstrijd, ook een bericht waarin zij benadrukte dat de conferentiemedewerkers van vandaag om 11-12 uur worden geïnspecteerd, anders worden ze mogelijk gedwongen te isoleren 14 dagen. Ze kreeg een kort antwoord: ik ben er klaar voor! (Het lijkt een beetje op een krekel op het slagveld).

Veel mensen uit Nederland dit keer, naast Giri en ik, kwam ik ook het hoofdorganiserend comité van de Wijk-aan-Zee toernooi, Jeroen van den Berg, voorzitter van de Commissie van Beroep voor de Kandidaat, en officiële fotograaf Lennart Ootes tegen. Jeroen liet weten dat de wereldberoemde ster in Hongarije, Judit Polgar, de speciaal uitgenodigde schaakgast van het spel, niet komt. We begrijpen niet helemaal waarom, omdat Rusland, als het om ziekte is, nu een van de veiligste landen is. Misschien wil Judit Polgar niet moe worden per boot of heeft zij te veel contact met passagiers tijdens het vliegen? Hoe dan ook, het is zeer spijtig. Kortom, het spel is nog niet begonnen en de hemel van Jekaterinenburg is al vol wolken.

Ik was deze keer meer benieuwd naar de mentaliteit van de spelers. Hoe kun je in deze buitengewone periode vechten, hoe kun je de moeilijkheden overleven zonder de ijzeren wil? Toen mij werd gevraagd wie Ding Liren, Wang Hao en Giri van Nederland zouden willen steunen, zei ik wie goed heeft gepresteerd en wie heeft gewonnen. Het is alsof ik zowel Ajax als Feyenoord toejuich. De geliefde in het gezin is fan van Ajax en vindt dat ik in de buurt van Amsterdam woon en Ajax meer zou moeten steunen. Nou, mijn zoon is nog steeds geboren in Rotterdam, kan dit duidelijk gemaakt worden? Hoe dan ook, sportcompetitie is als een natuurlijke ecologie: de sterke kunnen overleven en de best presterende winnen!

De openingsceremonie van vanavond vindt plaats in de congreshal, op een uur rijden, maar het lijkt erop dat verschillende spelers terughoudend zijn om deel te nemen. “Om gezondheids- en veiligheidsredenen zal ik niet deelnemen aan de openingsceremonie of de video, dank je.”, Schreef speler Caruana in een openbare e-mail. Heck, ik heb gehoord dat de burgemeester komt, maar de schaker is afwezig Waarom? We moeten gaan, top on top! Iedereen is tot nu toe gecontroleerd. Laten we bidden voor een gezond en soepel spel!

[15 maart, middag]

Net voor de lunch ontmoette ik Hou Yifan, de voormalige wereldkampioen die mij aan het filmen was als schaker. Deze keer was ik dankbaar voor de sterke aanbeveling van Yifan Hou. Ik had het geluk om op het laatste moment deel uit te maken van dit commentaarteam met vele wereldberoemde spelers!

In het restaurant zagen we ook de nummer 1 speler Caruana uit de Verenigde Staten, Vachier- Lagrave uit Frankrijk, Wang Hao en Giri uit Nederland. De helft van de spelers stond op zijn plaats! Giri won vorig jaar het Shenzhen-toernooi en zijn Nederlandse assistent l’Ami is al vele jaren bij hem, dit keer geen uitzondering. l’Ami zei dat ze waren uitgenodigd voor een drugstest (speekselextractie), en zeiden dat dergelijke tests elke dag tijdens de wedstrijd worden uitgevoerd en dat het echt serieus wordt genomen. Het lijkt erop dat het in deze drie weken (hoe lang!) het beste is om met een gerust hart in het huishotel te werken.

Ik ben vanochtend naar het fitnesscentrum van het hotel geweest en heb ’s middags een paar snelle spelletjes gespeeld met een student. Er konden veel online lessen worden gevolgd, maar om mijn stem te sparen, kon ik ze alleen onderbreken. Ik ben niet Supervrouw 🦸‍♀️!

Het is half zes ’s avonds, maar je kunt na de sneeuwval in Jekaterinburg aan de overkant van de rivier genieten van het aangename landschap!

[15 maart, ochtend]

Ik werd vanmorgen wakker en zag de eerste sneeuwscène van het jaar vanuit het raam van een Hyatt Hotel-kamer! Het voelt een stuk beter als ik een echte winter voel.

Bij het ontbijt ontmoette ik eindelijk enkele hotelgasten. De enige schaker was de als eerste geplaatste Caruana en zijn assistent.  (Ik hoorde dat de meeste verslaggevers en aanverwant personeel in een ander hotel wonen.) De eettafel heeft meestal twee stoelen, ongeveer een meter van elkaar verwijderd. Je moet je eigen maaltijden kiezen die aan tafel worden gebracht door een glimlachende servicedame. De lunch moet hetzelfde zijn, maar het diner wordt naar elke kamer gestuurd voor gebruik.

Het toernooi staat voor de deur en in zo’n buitengewone periode van deelname aan zo’n groot evenement is de druk van de spelers denkbaar. Twee Chinese grootmeesters namen deel aan de wereldtop van 8 kandidaten. Het team van Ding Liren, die nummer 2 geplaatst is, arriveerde twee weken geleden in Moskou voor rust. Gisteren zag ik een andere grootmeester, Wang Hao, die net uit Japan was gevlogen. Toen hem werd gevraagd naar zijn reis, zei hij dat veel wendingen in de periode onbevredigend waren. Ik hoop dat hij veilig is als hij komt. Hoe dan ook, ik denk dat de organisatoren van FIDE en het Russische Jekaterinenburg veel inspanningen en beschermingsmaatregelen hebben genomen voor de spelers en spelers, en ik hoop dat alles soepel verloopt!

[14 maart]

In het nog veilige Rusland bereid ik me voor om te werken voor Kandidatentoernooi, en ondertussen schreef mijn familie: “Vroeg in de ochtend in Albert Heijn. Er is bijna niets beschikbaar. Geen melk, geen yoghurt, eieren, aardappelen, geen groenten, rijst, pasta, wc-papier, geen vlees (alleen luxe vlees), heel weinig fruit, ongelooflijk. Nederland is gek geworden… ”
Voorlopig ontbreekt er niets in Rusland. Staat de wereld op zijn kop?

[14 maart]

Ik voel me vereerd om samen met de voormalige wereldkampioen Hou Yifan live commentaar te geven bij Kandidatentoernooi voor mannen! Het commentaar is te volgen via de site: en.candidates-2020.com/news_1_12-03-2020 

 

3 Reacties

 1. Avatar
  Alex 16 maart 2020

  Veel plezier en gezondheid daar in Rusland! Dat het een mooi toernooi mag worden!

 2. Avatar
  ayacucho 21 maart 2020

  Een werkelijk prachtige bijdrage van Peng 21 maart. Ik begrijp heel goed dat haar man haar elke dag voor en na het werk kust. Peng is een prachtige vrouw, schaakt bovendien en is ook nog eens prachtig van binnen! Haar observaties? Raak, Raak, Raak!!!

 3. Avatar
  Bram van den Berg 26 maart 2020

  Dank Peng voor de commentaren en hopelijk een snelle en veilige vlucht naar huis!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.