Jekaterinen Journaal 11

Welkom Thuis: Zhaoqin, Jeroen, Lennart, Maxime, Fabiano en Leontxo

Radjabov-gate: Radjabov eist plek op in het kandidatentoernooi

Teimour Radjabov maakt zich sterk voor terugkeer in het kandidatentoernooi. Hij vindt dat het moet worden overgespeeld met hem erbij, dus met negen deelnemers. Alhoewel hij zelf rechten heeft gestudeerd laat hij een advocaat een rechtszaak voorbereiden tegen de FIDE nu het toernooi toch moest worden uitgesteld. Hij beschikt over uitgebreide informatie waardoor hij een sterke zaak tegen de FIDE heeft. Voor hem blijft ook een bijzondere vraag waarom alle sportevenementen in Rusland werden afgelast en het kandidatentoernooi toch door mocht gaan. Middels een truc vindt hij. Toernooien die gaande waren mochten worden afgemaakt en daarom is, volgens hem een andere datum aangehouden dan de echte start van het kandidatentoernooi Ook vindt hij dat de feiten over de corona-ontwikkelingen in Rusland zijn verdraaid of genegeerd.

Radjabov had zich maandenlang voorbereid met zijn team (Karjakin, Chuchelov en Dominquez), hij was serieus van plan met het kandidatentoernooi mee te doen. Hij was het niet eens met Magnus Carlsen, de discussies vinden deels plaats op twitter. Carlsen vond dat als Radjabov echt had willen meedoen met het toernooi hij dit ook had gekund. Radjabov wijst Carlsen op 2010 waar Carlsen zich terugtrok uit de WK-cyclus.

Veel insiders menen dat Radjabov (juridisch) weinig kans maakt omdat de FIDE-regels in steen zijn gegoten. Tegen uitspelen met behoud van scores kan volgens velen weinig worden ingebracht.

Wanneer uitgespeeld kan worden is nog niet bekend. Ook al wil de FIDE dit jaar alles volgens plan laten doorgaan, houdt men toch rekening met het uitstellen van de match om het kampioenschap naar volgend jaar. Ook om allerlei praktische redenen waaronder ‘fair play’.

Kasparov gaat zich roeren

Ook Kasparov gaat zich mengen in de discussies over het wel/niet laten doorgaan van het kandidatentoernooi. Hij verkeert thuis in zijn appartement in New York in quarantaine. Zoals we vernemen in de media dregt er een grote ramp in New York. Van alles te weinig. Er wort nu een oorlogsschip ingezet om de coronazieken te kunnen opvangen.

Kasparov denkt dat de discussie over het kandidatentoernooi nu goed op gang zal komen. Grote landen gaan zich straks ook roeren. Hij denkt aan China en Amerika en andere betrokken landen.

Zelf wil hij bijdragen leveren aan de discussie door vanuit zijn appartement te gaan ‘streamen’ op internet. Hij is supporter van Radjabov en Kramnik. De FIDE verwijt hij autoritair optreden, maar hij weet donders goed hoe de hazen lopen in Rusland en de relatie met de FIDE-bonzen.

Verhalen van grootmeesters, andere aanwezigen en internet commentatoren?

We wachten af of de deelnemers zelf, en andere betrokkenen, hun verhaal gaan doen. Jammer dat je af en toe verwijten over en weer hoort. Maar daar waren het ook chaotische ontwikkelingen voor.

Er ontstaan wel duidelijk twee partijen, degenen die voor waren en degenen die tegen waren om het toernooi te laten doorgaan. Dat zal ook blijken uit de komende heftige discussies.

Journaal van gisteren

De nieuwsberichten tuimelden over elkaar heen. Net toen het Journaal uit was kwam het bericht dat het toernooi werd uitgesteld. Vanaf dat moment bleef het onrustig op internet omdat niet duidelijk was of iedereen veilig naar huis kon komen.

Tom Egbers in het NOS Sportjournaal: De dominostenen vallen achter elkaar om, alle sportevenementen zijn of worden afgelast.  Er was nog een ‘last man standing’ het kandidatentoernooi in Jekaterinenburg. Dit evenement staat nu ook ‘mat’ en is per direct gestaakt na de aankondiging van het sluiten van het Russische luchtruim.

Mogelijk dat er nog enkele edities komen de komende maanden over de ontwikkelingen rond het kandidatentoernooi en het wereldkampioenschap. Er komt stof genoeg.

Schaakhaiku’s

Er worden enthousiast nieuwe haiku’s gemaakt, wat een creativiteit! Iedereen poëet! Het voorziet in leuke vrijetijdsbesteding in een periode van onzekerheid.

De actie start dit weekend officieel met de nieuwe serie ‘Dichter bij Schaken’.

En tot slot

4 Reacties

  • Avatar
   Koorevaar 27 maart 2020

   @eliasthijsse

   Een wakkere bezoeker! Slip of the pen, aangepast! Bedankt. Teun

 1. Avatar
  ayacucho 27 maart 2020

  Va der Rad ja bov
  slaapt gij, slaapt gij, slaapt gij nog?
  klok ken lui den. o lie dom!

 2. Avatar
  arjo1982 28 maart 2020

  Wat ik begrijp uit het interview van Radjabov met chess.com is dat hij beschikt over correspondentie met de voorzitter van de FIDE (schriftelijke stukken; of het een email is of een brief is me niet duidelijk) waarin deze hem zegt dat aflassen of uitstellen van het kandidatentoernooi om juridische redenen (“legal reasons”) niet mogelijk is. Nu dat wel gebeurd is lijkt me dit voor een advocaat juist wel een interessante casus. Er is iets gebeurd waarvan eerst gezegd is dat het niet mogelijk is.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.