WK-kandidatentoernooi in de media (3): ‘Blamage voor het schaken’

Terwijl veel schakers blij waren dat een schaaktoernooi het enige belangrijke sporttoernooi in de wereld was dat doorgang vond, vond Hans Böhm het juist een blamage voor het schaken. “Zo wil je toch geen aandacht voor je sport?” Dat zei hij in een interview met Robèrt Misset in de Volkskrant. Ook had Böhm kritiek op het spel van Giri en dat viel bij de jonge grootmeester opvallend slecht. Zelf deelt hij op Twitter talloze plaagstootjes uit, maar kennelijk vond hij dit meer dan een plaagstootje. Dat was het ook.

‘Kandidatentoernooi was blamage voor het schaken’, kopte de Volkskrant boven het artikel.

Böhm over het afbreken van het toernooi: “Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, maar dit toernooi had natuurlijk nooit mogen beginnen. De schakers zaten op minder dan anderhalve meter afstand van elkaar, er werden handen geschud en bij de opening waren meer dan 1.500 mensen aanwezig. Nepomniatsjtsji zat na zijn zege op Ding Liren hoestend en proestend de partij te analyseren. De schakers deden precies wat we vanwege dat virus niet moeten doen.”

De FIDE deed alsof de rest van de wereld gek was, vindt Böhm. De organisatie beperkte zich tot het twee keer per dag meten van de temperatuur, Giri schudde gewoon handen uit respect en Liren Ding moest eerst in quarantaine, wat hem volledig uit zijn ritme haalde.

Over Giri: “Leuk zo’n grapje van Giri in de Volkskrant dat schaken door het coronavirus net zo populair wordt als toiletpapier. Ik word er een beetje moe van, maak eerst eens een gewonnen stelling af.” Zekerheden inbouwen behoort tot zijn tweede natuur, aldus Böhm. “Op je twintigste trouwen en al snel vader worden, je ziet die hang naar veiligheid terug in zijn spel. Giri gaat rekenen bij stellingen, waarin hij juist zijn intuïtie moet volgen. Anish mist flair, hij zou bij sportkoepel NOCNSF een mental coach moeten zoeken die hem meer agressie bijbrengt. Ook Kasparov en Carlsen constateerden dat hij op die manier nooit wereldkampioen wordt.”

Nederlanders en anderen weer veilig op weg naar huis.

Giri als reactie op Twitter: “Het Nederlandse schaken heeft een waardige ambassadeur nodig. Kundig en met liefde voor het spel. Iemand die de liefde voor de sport en zijn helden in het nationale schaakleven doet ontbranden. Er zijn velen die dat kunnen. Hans Böhm doet dat niet langer. Het is altijd donker, somber en soms zelfs beledigend.”

Ik onderschrijf de woorden van Giri. Het is hard als je het hoogste niveau hebt bereikt en er wordt dan door een vooraanstaande commentator zo over je gesproken. Het enige wat ik ertegen inbreng is dat Böhm weliswaar schaakpromotor is, maar ook een objectieve schaakjournalist. Als de Volkskrant hem om zijn mening vraagt, geeft Böhm die mening. Nick Schilder, die wel officieel namens de KNSB is aangesteld als ambassadeur van de schaakwereld, zou het zo niet gezegd hebben.

Jeroen van den Berg, bij het toernooi aanwezig namens de FIDE, sprak van surrealistische beelden. “De schakers zaten in een afgesloten ruimte, sommige fotografen droegen mondkapjes en verlieten na vijf minuten de speelzaal. Ik begrijp de kritiek, het belangrijkste schaaktoernooi kende een bizarre ambiance. Al werden de deelnemers streng gecontroleerd. Hoewel de Russische cijfers onbetrouwbaar zijn, zou je tot donderdag in Jekaterinenburg niet hebben geweten dat het coronavirus bestaat. Het leven ging hier gewoon door, de spelers vroegen zich wel af of ze nog thuis konden komen. En er was paniek, toen donderdag het bericht kwam dat alle vluchten in Rusland werden geannuleerd.”

Van den Berg verwacht dat in navolging van het EK voetbal en de Olympische Spelen ook de match om de wereldtitel schaken naar 2021 wordt verplaats. Eerst moet immers het kandidatentoernooi worden voltooid.

1 Reactie

  1. Avatar
    Frits Fritschy 27 maart 2020

    Ik begrijp de kritiek, al ben ik het er niet mee eens. Maar die opmerking over Giri’s familie is laagbijdegronds.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.