WK-kandidatentoernooi in de media (5): Böhm: “Sorry Anish”

Hans Böhm heeft aan Anish Giri zijn excuses aangeboden over zijn opmerking over Giri’s privéleven. “Ik had jouw privéleven niet moeten koppelen aan een evenement in coronatijd.” Dat schrijft Böhm in een persoonlijke reactie aan De Gooi- en Eemlander, waar Wim van der Wijk onderstaand bericht van maakte. Het bericht stond vandaag ook in het Noord-Hollands Dagblad, Haarlems Dagblad, IJmuider Courant en Leidsch Dagblad.

 

Böhm trekt boetekleed aan

Schaakmeester Hans Böhm betreurt zijn uitspraak over grootmeester Anish Giri. Dat schrijft hij aan deze krant na onze berichtgeving over de schaakrel eerder deze week.

Böhm deed zijn uitspraak vorige week in de Volkskrant (interview met Robèrt Misset – JH), waarop Giri vervolgens ongekend fel reageerde via Twitter en suggereerde dat Böhm niet langer de status verdient van schaakambassadeur. Een – niet officiële – functie die Böhm al tientallen jaren bekleedt in de Nederlandse schaakwereld.

Böhm, vaak ‘mr. Chess’ genoemd, neemt nu afstand van de gewraakte passage waarin hij een verband legt tussen Giri’s privéleven – reeds jong in de twintig een gezin gesticht – en zijn vermeende niet optimale spel – te veel op zekerheden gericht.

De Hilversummer zegt die koppeling te betreuren. Ergernis over het aanvankelijke doorgaan van het kandidatentoernooi, terwijl de wereld in brand staat wegens het coronavirus, heeft hem parten gespeeld, denkt Böhm die nu ‘sorry Anish’ zegt. ,,De doorgang van het kandidatentoernooi en de grappen die daar nog bovenop kwamen – in zijn typerende laconieke humor zei Giri te verwachten dat ‘schaken nu net zo populair zou worden als toiletpapier’ – hebben een gemeen ‘virus’ in mijn brein tot leven gewekt.” Tot Giri via deze krant: ,,Ik had jouw privéleven niet moeten koppelen aan een evenement in coronatijd. Inmiddels heb ik het virus weer onder controle.”

Schaakpromotor Böhm zegt het boetekleed aan te trekken omdat de rel uit de hand dreigt te lopen en hoopt hiermee te voorkomen dat dit Giri (25) kan afleiden in zijn streven uitdager te worden van wereldkampioen Magnus Carlsen.

Het is nog niet bekend wanneer het vorige week afgebroken kandidatentoernooi, waarvan de eerste helft was afgewerkt, een vervolg krijgt.

Maandag in De Gooi- en Eemlander

 

Donderdag in De Gooi- en Eemlander

3 Reacties

 1. Avatar
  Quillaume 02 april 2020

  Bohm dacht:”Een goed schaker is niet in balans”

  Giri denkt:”Een goed schaker is in balans”

  Terwijl het bloesem de struiken siert

  het virus rond raast

  schaken wij

  • Avatar
   Peter Huisman 03 april 2020

   Gevonden middels de methode van de eliminatie: alle alternatieven leidden tot een onhoudbare stelling! 🙂

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.