New In Chess Yearbook nieuwtje van het jaar

Wat doe je als je een 2600-speler bent en met Zwart tegen een 16-jarig supertalent (rating 2700) moet spelen, die bekend staat als een expert in het Konings-Indisch? Je verslaat hem met Zwart in het Konings-Indisch door het Nieuwtje van het Jaar (een dame-offer) achter het bord te vinden!

Ieder jaar kiezen de New In Chess Yearbook lezers het Nieuwtje van het Jaar.  In het net verschenen Yearbook 134 werd de winnaar over 2019 bekend gemaakt. Murali Karthikeyan won de prijs voor zijn dame-offer in zijn partij tegen Alireza Firouzja. De jonge GM uit India kreeg meer dan 60 procent van de stemmen en liet nieuwtjes van Magnus Carlsen, Alexander Grischuk en Wesley So ver achter zich.

Je zou verwachten dat het Nieuwtje van het Jaar gebaseerd zou zijn op diepgaande thuis-analyse gebruikmakende van de nieuwste inzichten van neurale netwerk engines. Niet dit jaar, want GM Murali Karthikeyan vond zijn nieuwtje achter het bord!

Na 5 minuten nadenken, speelde Alireza Firouzja in de volgende positie 8. Pd2 .

De zet 8.  Dd2 wordt het meest gespeeld en 8. Ld3 is theoretisch gezien de beste zet (zie Yearbook 132).

Stelling na 7 … Da5

Wit besteedt 2 tempi (Pf3-Pd2-Pb3) om de Zwarte dame op te jagen en wil een Maroczy-structuur met c4-e4 bereiken na bijvoorbeeld 8. exd4 Pb3 9. Dh5 Pxd4. Wit heeft meer ruimte en beheerst het centrum en staat iets beter. Maar Karthikeyan speelde niet mee met het plan van Firouzja en vervolgde in de volgende stelling met zijn verrassende nieuwtje:

Stelling na 8. exd4 Pb3

In deze stelling speelde Karthikeyan na lang nadenken 9 … Dxc3+ !! N en offerde de dame voor 2 stukken en een superieure pionstructuur. De zwakke pionstructuur van Wit geeft Zwart zeer actief stukken spel, dat zijn materiële achterstand meer dan compenseert. Dit geldt des te meer als je alles achter het bord moet vinden.

Stelling na 9 … Dxc3+ 10. bxc3 dxe3

In deze positie moet Wit een principe-keuze maken:
– het accepteren van 4 pionnen-eilanden (na bijvoorbeeld 11. Ld3 exf2 of 11. fxe3) met veel zwakke velden (bijvoorbeeld c4, e4) die ideale sterke velden creëren voor de zwarte paarden en lopers;
– het beperken van de schade aan zijn pionstructuur door f3 te spelen, waardoor de zwarte velden van Wit ernstig verzwakt worden en Zwart de kans krijgt om pion e3 tijdelijk te behouden. Deze pion is een een doorn in het oog van Wit. Terwijl Wit vervolgens veel tijd moet besteden aan het veroveren van de e3-pion, activeert Zwart ondertussen al zijn stukken en valt de zwakke pionnen van Wit aan.
Firouzja koos voor het laatste optie, maar ging uiteindelijk ten onder.

De Kroatische GM Davorin Kuljasevic analyseerde deze partij uitgebreid voor het New In Chess Yearbook 134 en je kunt de partij met zijn commentaar hieronder vinden.

GM Erwin L’Ami schrijft in de New In Chess Yearbook-serie over Nieuwtjes uit correspondentie partijen die waarde hebben voor ‘over-het-bord’ spelers. Ik speel zelf het Schots Gambiet met Wit en publiceerde een mini-cursus over deze opening op Chessable. Het volgende prachtige nieuwtje (inclusief het stukoffer een zet later) door GM Krishnan Sasikiran had hierdoor mijn speciale interesse.

Stelling na 12.f4. Zwart speelt 12 … f6!? N

De standaard zet in deze positie is 12 … Pe4 en de zet 12 … Pe6 is ook goed. Sasikiran introduceerde in deze positie het nieuwtje 12 … f6!? N. Een geweldige ontdekking in een bekende positie, en verrassend voor een correspondentie partij! Na 13. fxg5 fxe5 14. Pf5 d4 wint Zwart het stuk terug en krijgt comfortabel spel. Maar hoe gaat zwart verder na 13.exf6 ?

Stelling na 13. exf6. Zwart speelt 13 … Ph3+!

Na 13 … Ph3+!! 14. gxh3, staat Zwart een stuk achter, maar Sasikiran laat zien dat Zwart voldoende compensatie heeft. De witte koning  is kwetsbaar, Zwart heeft een voorsprong in ontwikkeling en het loperpaar. Zie de prachtige partij met het commentaar van Erwin L’Ami hieronder.

De New In Chess Yearbook-serie is een inspiratiebron die je de rijkdom en schoonheid van schaken laat ervaren. Verder kunt je de openingsideeën uit de Yearbook serie gebruiken om je openingsrepertoire aan te scherpen. Door beide aspecten krijg je meer zin om te spelen, wat op zich al bijdraagt ​​aan je succes achter het schaakbord.

Tenslotte, de digitale versie van het huidige nummer van New In Chess Magazine is, in verband met Covid-19, gratis. Download de iTunes of Google Play app van New In Chess Magazine en je kan het laatste nummer gratis lezen. In het magazine staat onder andere een verslag het Tata Steel Chess Tournament, een interview met Fabiano Caruana, Hou Yifan over het wereldkampioenschap van de Wenjun Ju en Jan Timman evalueert het spel van deelnemers van het kandidatentoernooi op het Tata Steel Chess Tournament.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.