Bert van de Kamp 1947-2020

Afgelopen donderdag is Bert van de Kamp overleden. Hij is vooral bekend geworden als popjournalist, onder andere door zijn werk voor (muziekkrant) OOR. Hij was echter ook schaker en schaakjournalist en in deze in memoriam wil ik daar nader op ingaan.

Bert van de Kamp tegen Melissa Muhren, foto René Olthof

Als popjournalist was hij toonaangevend, zoals ook blijkt uit de reacties na zijn overlijden. Diverse mensen gaven aan hoe ze dankzij hem artiesten/muziek hebben ontdekt. Ikzelf (lang abonnee geweest van OOR) heb ongetwijfeld ook wel eens een CD gekocht op basis van een recensie van hem. Ook zijn collega’s hadden veel respect voor hem en hij was de winnaar van de eerste pop persprijs. Een overzicht van zijn carriere staat op Wikipedia.

René Olthof kende hem goed en veel informatie die nu volgt  is aan hem te danken. Van de Kamp had van 1984 t/m 1988 een rubriek in New In Chess magazine met profielschetsen/interviews van bekende schakers en namens NIC werkte hij mee aan het toernooiboek van SWIFTS Brussels 1988. Een overzicht staat op de website van New In Chess (met incorrecte jaartallen). Rond 1990 verhuisde hij naar Den Bosch en werd hij lid van HMC. In de ongeveer achttien jaar dat hij lid was hij onder andere teamleider en hoofdredacteur van het clubblad. Aan twee door René georganiseerde evenementen werkte hij mee: met zijn vrouw Invy vormde hij in 1999 de persdienst van het Toernooi voor de Toekomst en in 2009 was hij jurylid in het NK Schaaktrivia (zie foto hieronder). In een moeilijke periode was Van de Kamp ook een grote steun voor hem.

NK Schaaktrivia, foto: René Olthof

In 1977 kon Van de Kamp zijn beide hobby’s combineren toen hij een interview deed met Peter Hammill. Diens debuutalbum heet Fool’s Mate, dus het ging ongetwijfeld al snel over schaken. Blijkbaar was er een schaakbord in de buurt, dus wat doe je dan: dan ga je schaken. Anton Corbijn maakte foto’s van de partij  (hier te zien), maar wat vooral interessant is: beiden bleken behoorlijke clubschakers te zijn! In een partij die begon met een wilde Tweepaardenspel sloeg een zwart paard op a1, wist daar te ontsnappen en zo kreeg zwart (Hammill) uiteindelijk een eindspel met een kwaliteit meer tegen een pion. Hij speelde zijn toren echter een zet te laat naar d4 en in plaats van winst voor zwart werd het remise.

De partij met een analyse door René Olthof:

Zie ook:

oor.nl/news/oor-redacteur-bert-van-de-kamp-73-overleden/

oor.nl/interviews/bert-van-de-kamp-herinneringen-aan-30-jaar-popjournalistiek/

www.bd.nl/brabant/popjournalist-bert-van-de-kamp-een-onovertroffen-verhalenverteller~ae75e894/

dtvnieuws.nl/nieuws/artikel/popjournalist-bert-van-de-kamp-overleden

3 Reacties

 1. Avatar
  Govert Pellikaan 12 april 2020

  Huisschrijver van Dylan, Reed, Hammill, pleitbezorger van The Only Ones, liefhebber van Dead Moon. Niemand in de laatste 50 jaar schreef met meer smaak over muziek dan Bert van de Kamp.

 2. Avatar
  Mestrom 14 april 2020

  Still Life

  Citadel reverberates to a thousand voices, now dumb,

  What have we become? What have we chosen to be?

  Now, all history is reduced to the syllables of our name,

  Nothing can ever be the same now the Immortals are here.

  At the time, it seemed a reasonable course

  To harness all the force of life without the threat of death,

  But soon we found

  That boredom and inertia are not negative,

  But all the law we know

  And dead are Will and words like survival.

  Arrival at immunity from all age, all fear and all end,

  Why do I pretend? Our essence is distilled

  And all familiar taste is now drained

  And though purity is maintained it leaves us sterile,

  Living through the millions of years,

  A laugh as close as any tear,

  Living, if you claim that all that entails is

  Breathing,…

   

  Geweldig wat Bert v/d Kamp gedaan heeft in zijn tijd.

  Rust nu!

   

  In mijn studententijd enthousiast geworden over Van Der Graaf Generator.

   

  Ton Mestrom

  PortalToHistory.com (educatief; niet commercieel)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.