Het leven van een profschaker in coronatijd

Veel professionele schakers zitten tijdens deze corona crisis ook in de hoek waar de klappen vallen. Grootmeesters die hun bestaan hebben opgebouwd rond het spelen van clubwedstrijden, zitten nu thuis omdat alle wedstrijden zijn afgelast. Er is geen Bundesliga, geen Nederlandse, Engelse, Belgische, Franse of Spaanse competitie meer. Ook alle toernooien liggen plat en dat zal nog een tijdje duren voordat het weer plaats gaat vinden.

Jan Werle (foto Harry Gielen)

In Nederland hebben we grootmeester Jan Werle, die niet bij de pakken neerzit omdat hij ook inkomsten haalt uit een groot aantal andere activiteiten, waarbij schaaktraining hoog in het vaandel staat.

Jan is eerst een cursus voor schaaktrainer gaan volgen en voelt zich  ook niet te groot om op basisscholen les te geven in Stap 1. Daarnaast is hij benaderd door diverse mensen om zowel groepstrainingen als privésessies te verzorgen. Die trainingen zijn gedeeltelijk ook internationaal aangezien de technische mogelijkheden dat toelaten tegenwoordig.

Als schaker heeft hij een tijdje als semiprofessional gefungeerd omdat hij eerst zijn studie rechten wilde afmaken. Hij heeft eerst in de advocatuur gewerkt, maar toen het begon te kriebelen, omdat het schaakspel hem niet meer losliet, heeft hij de definitieve switch naar het professioneel schaken aangedurfd.

 

Hij lijkt zijn spel behoorlijk verbeterd te hebben het laatste jaar. Begin van dit jaar speelde Jan mee in het sterk bezette open toernooi van Gibraltar. Daar bleef hij 10 ronden lang ongeslagen, tegen zeer sterke oppositie. Zijn score van 7 uit 10 leverde een TPR op van maar liefst 2743.

 

 

Zijn persoonlijke resultaten zagen er zo uit:

Rd. Bo. SNo Naam Rtg FED Pts. Res.
1 56 180 CM Sousa Ludy Helsio Paulo 2247 NOR 4,5 w 1
2 43 124 IM Seul Georg 2401 GER 4,5 s 1
3 9 19 GM Donchenko Alexander 2647 GER 6,5 w ½
4 14 17 GM Lagarde Maxime 2651 FRA 5,5 s 1
5 5 21 GM Narayanan.S.L 2637 IND 6,5 w ½
6 120 -2 niet ingedeeld 0 0,0 – ½
7 8 15 GM Adhiban B. 2654 IND 6,5 s ½
8 12 14 GM Saric Ivan 2655 CRO 7,0 w ½
9 18 24 GM Durarbayli Vasif 2625 AZE 5,5 s 1
10 8 12 GM Jones Gawain C B 2679 ENG 7,0 w ½

 

Daarmee lijkt hij ook meteen voor te sorteren op de titel van het boek dat hij momenteel aan het schrijven is: ‘Unbeatable’!

Naar verluidt zal het boek gaan over de kunst van het verdedigen, waarin hij ingaat op zowel de mentale als de schaaktechnische componenten. Dit boek zal in het najaar verschijnen, maar de cover is al beschikbaar (zie boven).

Het zeer onderhoudende interview met Jan op de site van Chessbase.com staat hier. In dit interview heeft hij analyses gemaakt van vijf partijen die hij in Gibraltar speelde. Met zijn instemming mogen we die ook op Schaaksite publiceren. De eerste twee met commentaar in het Nederlands, de volgende drie die ook in het artikel van Chessbase staan. Hieronder al deze  partijen via de viewer.

Jan Werle heeft ook een onderhoudend blog op chess.com. Dat kunt u hier inzien.

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.