Giri komt op het scorebord!


Op dag acht van het Carlsen Invitatie toernooi kwam Anish Giri in actie tegen de Chinees Liren Ding. De andere minitweekamp was tussen de Rus Ian Nepomniachti en de Amerikaan Hikaru Nakamura. Slecht nieuws en goed nieuws! Eerst maar het slechte nieuws: Giri speelde met 2-2 gelijk maar trok wit in het suddendeath vluggertje. Dat betekende dat hij moest winnen en dat lukte niet waardoor Ding de tweekamp op zijn naam kreeg. Maar na een afschuwelijke blunder in partij twee sloeg Giri geweldig terug in partij drie die hij volkomen verdiend naar zich toetrok.  Het goede nieuws was dus dat hij daarmee hij eindelijk op het scorebord kwam te staan! De andere tweekamp werd zeer overtuigend gewonnen door Nakamura.

 

De tweekamp tussen Ding en Giri begon met een redelijk correcte remise in de eerste partij. Maar in de tweede partij greep onze landgenoot, die nu achter de witte stukken zat, het initiatief. Dat zag er optisch mooi uit, maar in de praktijk bleek het toch lastig te zijn om zijn dadendrang waar te maken. Hoe het echter niet moest, kwam helaas op het bord.

Er zijn diverse mogelijkheden nu voor wit; op het oog lijkt het allemaal heel kansrijk. Maar Giri speelde het ongelukkige
25. Pc3?!
En dat bleek een heel onhandige zet. 25. Pg3 ligt meer voor de hand. 25…Pe7 [Nu zou 25…Pb8 nog geen pion winnen en wit blijft tactische kansen behouden. Bijvoorbeeld: 26. Td2!? met de dreiging Te2.] 25…a6!

26. Lxa6??
Dit kost een vol stuk maar de stelling was sowieso precair. Na 26. Lc4 b5 27. Lb3 Pb8 gaat de belangrijkste pion van het bord.
26…Lxa6 27. Dxa6 Dxc3

Giri zat minutenlang zijn hoofd te schudden en verzonk in een soort zelfwalging om wat hij aan het doen was. En misschien was dit nu juist wat hij nodig had! Want eindelijk, eindelijk zagen we zijn talent ontluiken in de derde partij. Hij wierp alle schroom van zich af, speelde actief, agressief en origineel. De manoeuvre Dd8-d7-b7-a6 zette de Chinees flink aan het denken en toen zijn tijd begon te slinken raakte hij de draad kwijt. Giri greep de kansen met beide handen aan. De ene krachtzet na de andere gooide hij in razend tempo op het bord en de arme Ding werd volkomen in de soep gespeeld. Toen Giri drie pionnen meer had gaf de witspeler zich gewonnen. Een geweldige overwinning, eentje die onze landgenoot hard nodig had om zijn zelfvertrouwen op te poetsen.

In deze stelling kregen we de Giri te zien, die we liefst in elke partij willen zien!
25…d5!
Het lijkt alsof Giri herboren is na zijn vreselijke blunder in de vorige partij. Hij gooit alle schroom van zich af en pakt de stelling zeer energiek aan.
26. Pe3
Aantrekkelijk lijkt 26. Lc7 maar dan zou zwart met 26… Td7 27. Lxb6 Tb7 28. Lxc5 Tc8 materiaal hebben gewonnen. Ook 26. exd5 Pxd5 27. Lg5 f6 28. Lh4 Pc3 is al vrijwel winnend.
26…dxe4 27. Lc7 Td3! 28. Tfe1 Txa3 29. Pc4
Beide spelers hadden hier weinig tijd en de zetten volgden elkaar razend snel op. 29. Lxb6 lijkt hardnekkiger maar er is er maar één die op winst kan spelen na 29…exf3 30. Pd5 [30. Pc4 Ta4] 30…Txe1+ 31. Txe1 Pxd5 32. Te8+ Lf8 33. Lxc5 Tb3 34. Lxf8 f6 35. gxf3 Txb5 en zwart blijft goede winstkansen behouden, hoewel de marge heel smal zal zijn.
29…Tb3 30. Pd6 Ta8!

 

Daarna stortte het witte kaartenhuis definitief in. De laatste partij, waarin Giri wit had, zou hem misschien nog wel de zege kunnen opleveren in deze minitweekamp. En inderdaad: na een voorspoedig verlopen opening, kwam de volgende stelling op het bord:

 

22. Dd2?!
Helaas… na deze zet verliest hij de grip op de stelling. In de analyse keken ze vooral naar 22. Tf4! waarmee wit een gigantische aanval op de zwarte koning had kunnen ontketenen. 22…Db6 23. Ph4! Met een paard op f5 komen de dreigingen vanzelf. Trek eens een denkbeeldige lijn tussen de d- en de e-lijn. Alle witte stukken staan aan de rechterkant, die van zwart – op de koning na – aan de linkerkant. Dit zagen we in partijen van de jonge Kasparov ook al. En die jeugdige Kasparov speelde de ene na de andere fraaie aanvalspartij, niet bang om het nodige te offeren voor complicaties. Het lijkt erop dat wit vrijwel op winst staat. Een paar illustratieve varianten: 23…Lxd5 24. Pf5 Kh8 25. Pe7 Tc7 [25…Tb8 26. Tf5!+-] 26. Pxd5 Txd5 27. De8+ Kh7 28. Txf7 Txf7 29. Dxf7 Td8 30. Te7 Tg8 31. Df5+ Kh8 32. Te5 met winst omdat na een zet van het paard Ld3 volgt. Jammer want na
22…Td6
kreeg zwart de grip op de stelling weer terug. Wit gaf een stuk om het initiatief vast te houden, maar zag zijn aanval ergens stranden na een zwakke zet. Gelukkig had de tegenstander bijna geen tijd meer en daarom vluchtte hij maar snel in een zetherhaling.

 

Met de stand 2-2 moest er geloot worden wie er in het armageddon partijtje wit zou krijgen. Zoals bekend, krijgt wit 5 minuten tegen 4 voor zwart, maar dan moet wit winnen. Daar kwam het helaas niet meer van. Na de opening verdween vrijwel alles van het bord en bleef er een dubbel toreneindspel over met drie pionnen voor Giri en vier (met weliswaar een dubbelpion) voor Ding op één vleugel. Giri probeerde nog ijzer met handen te breken, maar uiteraard viel hier geen eer te behalen: remise en de matchoverwinning naar Ding.

In de tweekamp tussen Nakamaru en Nepomniatchi bleken weer eens de ongekende geweldige snelschaak-capaciteiten van de Amerikaan. In vrijwel elke partij stond hij aan het roer. Het mocht een wonder heten dat ‘Naka’ alleen maar de eerste partij wist te winnen; hij had genoeg kansen in de andere drie om meer dan remise te behalen.

 

Alle partijen (inclusief analyses) van de tweekamp Giri – Ding:

Alle partijen van de tweekamp Nakamura – Nepomniatchi:

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

1 Reactie

  1. Avatar
    Ludo Tolhuizen 26 april 2020

    Dank voor de snelle verslaggeving Herman!

    Bij de live-uitzending was Giri’s blijdschap over de eerste winst duidelijk zichtbaar: brede lach, armen even de lucht in, dat was leuk om te zien.

    Grischuk schuift (virtueel) aan bij het commentaar team als hij de stellingen interessant vindt. Bij de armageddon-partij tussen Giri en Ding, waar wit in no-time een miserabele stelling had, ging hij al na een paar minuten weg: “The quality of the bullet games of Nakamura and Firouzja is much higher”. Daar sta je dan als nummer 3 en 10 van de wereld…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.