Giri eindigt Carlsen Invitational met een overwinning

Voor Anish Giri is de Magnus Carlsen Invitational toch nog goed geëindigd. In de laatste reguliere ronde wist hij Caruana te verslaan. De Amerikaan plaatste zich wel voor de halve finale waarin hij morgen zal uitkomen tegen landgenoot Nakamura. Een dag later wordt de andere halve finale gespeeld tussen Carlsen en Liren Ding.

Omdat het de laatste ronde was werden dit keer alle matches tegelijk gespeeld, onder andere om het minder waarschijnlijk te maken dat een speler verliest om een betere paring in de halve finale te krijgen. Toch speelden verschillende spelers alsof ze niet wilden winnen. Zo speelde Carlsen o.a. 1.e4 c5 2.Pf3 Pc6 3.Lb5 h5 en zo mogelijk nog dubieuzer 1.e4 e5 2.f4 (volgens Leela zijn er 17 zetten beter dan 2.f4, merkte Gustafsson op). Het had in zoverre succes dat de wereldkampioen (nummer 1 voor vandaag) met 3-1 verloor van Ding (nummer 4 voor vandaag), maar nou moet hij toch tegen de Chinees (tegen wie hij vaak problemen heeft in rapidschaak). Nakamura miste een paar simpele combinaties tegen MVL maar won uiteindelijk toch na verlenging. En Caruana? Die speelde ook niet op zijn best tegen Giri.

De toren moet zo snel mogelijk voor de pion, maar Caruana dacht nog tijd te hebben om h5 op te halen met 38.Tc5? Zwart kreeg zijn pion op a2 met zijn toren erachter en de rest was een kwestie van techniek.

Veld c5 bleek sowieso ongelukkig voor de Amerikaan, want een partij later gebeurde dit.

Zwart moet gewoon passen (en zo pion f3 blijven aanvallen) en dan kan wit (afgezien van eeuwig schaak) niets proberen. Er volgde 52…Dc5? 53.Df6 Kh6 54.Tg2! Dreigt mat in twee. 54…Tb8 55.Tg5! Er dreigt weer mat in twee (te beginnen met 56.Th5+) en daar valt niets tegen te doen. 1-0

Giri verloor de laatste partij, maar won wel de match met 2.5-1.5 en zo had hij een bijzondere prestatie verricht.

En zo is Giri uiteindelijk gedeeld zesde geëindigd, nog voor MVL. Hij zal niet ontevreden zijn.

2 Reacties

  1. Avatar
    wimw 30 april 2020

    Ja, die keuze voor het Koningsgambiet van Carlsen in die vierde partij tegen Ding Liren is curieus. Ding Liren speelt de Schallopp variant met 4… Ph5 en dan speelt Carlsen 5. De2. Suetin noemt dat in zijn boek over het Koningsgambiet een weinig gespeelde zet. Die zet wordt door de engine ook als zwak aangemerkt. Toch werd 5.De2, Le7 6. d4, 0-0 door Keres tegen Aljechin gespeeld in Salzburg 1942. Het nieuwtje van Keres was 7. g4, maar Aljechin nam al vrij snel de aanval over en won die partij. Carlsen speelt 7. Pc3. Een curieuze partij is ook die waarmee Schallopp in 1863 wint van Hein in Berlijn; de witte koning wordt ver naar voren gelokt en mat gezet na een dameoffer. [pgn eo=t pd=https://www.schaaksite.nl/wp-content/uploads/2020/04/hein_schallopp_1863.pgn][/pgn]

  2. Avatar
    Frits Fritschy 30 april 2020

    Sowieso is de openingskeuze van Carlsen in de laatste paar ronden een beetje curieus. De ronde voor het koningsgambiet kwam hij met 1 e4 c5 2 Pf3 Pc6 3 Lb5 h5, terwijl de twee ronden ervoor de openingen ook niet echt mainstream waren. En dan 5 Lc4!? en 7 Pxe6?? tegen Nepomiachtchi. Hij maakt de indruk van iemand die op z’n eigen feestje van de zenuwen te veel gaat drinken.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.