Nakamura na intense strijd naar de finale

Vandaag werd in het Carlsen Invitatie toernooi de eerste halve finale gespeeld tussen de twee Amerikanen, Fabiano Caruana en Hikaru Nakamura.

Caruana is de nummer twee van de wereld, Nakamura is één van de beste snelschakers ter wereld. Dat belooft op voorhand een mooie confrontatie te worden. En dat werd het ook!

Het werd een intense strijd in de rapidpartijen die in 2-2 eindigde. Daarna zouden twee vluggertjes met ieder 5 minuten (+ een paar seconden increment) op de klok volgen, alvorens een Armageddon-potje tot een beslissing moeten leiden.

In de eerste partij kwam, met Caruana achter de witte stukken, de Italiaanse opening op het bord. Hij bereikte vrij weinig en de partij eindigde in een remise.

 

De tweede partij leverde Nakamura in de Ruilvariant van het Slavisch voordeel op, totdat hij in een eindspel zomaar een kwaliteit verblunderde door een paardvork te overzien. Maar hij recht de rug, verschaft zichzelf (voldoende) tegenkansen en komt met een blauw oog weg.

De derde partij probeert Caruana opnieuw het Italiaans uit, maar hij komt niet beter te staan en probeert dan ijzer met handen te breken. Dat komt hem duur te staan. Het gaat op een gegeven moment zelfs van kwaad tot erger en hij hangt op een gegeven moment in de touwen.

Dan moet hij met zwart de stand gelijk zien te trekken. Nu is het Caruana die de rug moet rechten en hij kiest voor een soort Konings-Indisch, de opening die Nakamura met zwart op het repertoire heeft staan. Maar inderdaad komt de zwarte pionnenstorm op gang als wit al het nodige op de damevleugel heeft weten te bereiken. Een sterk wit paard op c6 wordt ondersteund door een vrijpion die vanaf b6 naar de overkant dreigt te lopen. Maar na een mooie tactische wending is het toch de zwartspeler die het initiatief naar zich toe trekt en als hij even later een loper offert in ruil voor twee loeisterke zwarte pionnen op f3 en g4, wordt duidelijk dat de winst niet ver meer is. Nakamura ziet geen kans op alles bij elkaar te houden en moet op een gegeven moment de strijd staken. Ineens is het 2-2 geworden!

In het eerste vluggertje probeert Caruana voor de derde maal iets te bereiken met wit in het Italiaans, maar opnieuw is het de zwartspeler die beter komt te staan. Nakamura wint een pion maar speelt dan de verkeerde centrumpion naar voren. En ineens neemt wit de leiding over in de partij en dat culmineert in de volgende stelling, misschien wel het dramatische hoogtepunt van deze match.

In deze stelling met heel weinig tijd voor Caruana en iets meer voor Nakamura klonken er “ah’s” en “oh’s” door de studie van Chess24. Wit moet iets hebben, zo dachten de heren commentatoren. Caruana speelt de beste en meest kansrijke zet.
46. Tc8!
Eerst keken de analysatoren naar 46. Pg5+?? om na 46…Lxg5 de dame te winnen met 47. Th8+ Kxh8 48. Dxg6 maar ze zagen toen dat de loper op d2 blijft hangen met 48…Lxd2. Toen werd 46. Pf6+!? gevonden. Zelfde idee maar na 46…Pxf6 47. Th8+ Kxh8 48. Dxg6 Ta1+ 49. Kh2 Ta2 staat wit niet beter.
46…Pf8
Nakamura speelt in zijn nood een uiterst sluwe zet. Eigenlijk staat wit nu duidelijk beter, maar Caruana had iets in zijn hoofd en dat blijkt te falen. Zoals een van de commentatoren hier zei (was het IM Lawrence Trent?): “Hier komt de ervaring van duizenden potjes bullet die ‘Naka’ in zijn leven heeft gespeeld van pas!”
47. Txc6??
Aiai, die wending klopt niet…
47…Dxc6 48. Pg5+
Hij had hier 48. Pf6+ Kh8 49. Dh7+ mat willen spelen. Maar het paard dekt h7!
48…Kh8 49. Pf7+ Kg8 50. Pxe5 Dd5 51. Lf4 Lxc5 0-1

Elke speler zou nu compleet gebroken zijn, maar er kwam geen pauze, de heren gingen meteen aan de slag voor hun tweede vluggertje. Opnieuw moest Caruana een achterstand goed zien te maken. En hij begint onverstoorbaar aan zijn vrijwel onmogelijke taak. In een symmetrische stelling verovert hij het loperpaar en verschaft zich daarbij een langdurig voordeeltje dat juist hij bekwaam zou kunnen gaan uitmelken. Daar kwam het helemaal niet van. Zijn tegenstander was niet van plan ook maar één duimbreed te wijken en het resterende lopereindspel was totaal remise. Toen Caruana maar tot een ultieme winstpoging besloot, moest hij dat bekopen met nog een nul.

 

Daarmee kwam de volgende eindstand op het scorebord:

Nakamura dus naar het finale. Morgen de tweekamp tussen Magnus Carlsen en Liren Ding. De laatste paar tweekampen met versneld tempo zijn gewonnen door de Chinees. Kan hij dat ook nu weer?

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.