Carlsen vloert Ding na achterstand goed gemaakt te hebben

Hadden we gisteren al een intense halve finale tweekamp gezien in het Carlsen Invitatie toernooi dan mogen we stellen dat de tweede halve finale misschien wel net zo enerverend was als die tussen Nakamura en Caruana.

Het waren nu Magnus Carlsen zelf en zijn tegenstander Liren Ding die er een waar spektakel van wisten te maken. Van de gebruikelijke commentatoren was Jan Gustafsson (een van de mensen achter Chess24) afwezig vandaag en dus mochten Peter Svidler, Lauwrence Trent en ook een groot gedeelte Alexander Grischuk de honneurs waarnemen. Svidler bediende het analysebord en daarom vlogen de varianten werkelijk in het rond. Het is duidelijk dat hij ook nog altijd het inzicht heeft van een absolute wereldtopper; hij doet alles zonder engine, maar hij zit er niet vaak naast met zijn oordeel en zijn varianten.

De tweekamp tussen Ding en Carlsen was op voorhand pikant. Stond Magnus er niet om bekend dat hij de laatste jaren vrijwel alle belangrijke tiebreaks had gewonnen? En had de Chinees daar niet op hardhandige wijze een einde aan gemaakt? Inmiddels heeft Carlsen zelfs al drie (of zijn er vier) minitweekampjes met rapidschaak van Ding verloren, ook dit toernooi nog. Die 3-1-nederlaag zal hem niet lekker hebben gezeten…

De eerste partij werd een beetje aftasten en hoewel Carlsen een klein voordeeltje leek te krijgen, kon Ding hem in bedwang houden. Wit had een goede loper, zwart een slechte, maar die goede loper kon het verschil niet maken vanwege het gesloten karakter van de stelling. Dus eindigde de wereldkampioen maar met een klein geintje:

Wit ziet dat hij hier onmogelijk door kan komen, dus komt hij met een geintje…
43. Lxg6!?
Het maakt niets uit of hij wel of geen loper heeft. Zwart kan ook onmogelijk winnen hierna.
43…fxg6 44. Kd2 Ld7 45. Ke1 Lc6 46. Kd2 Ld7 47. Ke1 Lc6 48. Kd2 1/2-1/2

In de tweede partij speelde Carlsen geconcentreerd en heel voorzichtig. Met zwart had hij niet de minste moeite in het Italiaans om de stelling gelijk te trekken en met een mooie pionzet op de 24ste zet kreeg hij zelfs uitzicht op een betere stelling. En toen gebeurde er dit:”

Het beeld na de blunder van Carlsen: wit dreigt mat in twee en daar valt niets meer aan te doen. De wereldkampioen wist niet hoe snel hij de kamer uit moest…

Zwart heeft een pionnetje gewonnen maar moet wel goed uitkijken op dit moment.
31…Kh7??
Een onvoorstelbare blunder van de wereldkampioen. 31…Tc3 32. De2 Pe8 was een goede variant geweest. Svidler gaf 31…Td4 32. Txd4 exd4 33. Dxd4 Dxa5 34. Pxh6+ gxh6 35. Dxf6 Db4 en dacht dat dit wel remise zou worden.
32. Txf6 gxf6 33. De3
Hier zag hij pas wat hij had gedaan: het mat is ondekbaar.
1-0

Het gezicht van de wereldkampioen trok asgrauw weg toen de Chinees 33. De3 had uitgevoerd. Het drong eerst zelfs niet tot hem door wat er aan de hand was. In het interview na afloop zei hij dat de damezet een blinde vlek voor hem was geweest. Maar hij barstte in woede uit, op de webcam was te zien dat er een vreselijke vloek uit zijn mond kwam (gelukkig stond het geluid uit) en nadat hij had opgegeven rende hij zijn kamer uit.

Weer een nul te pakken en weer dreigt er een uitschakeling. In de tweede partij is hij in de opening nog steeds zichzelf niet. Met wit zit hij een beetje te prutsen en door energiek spel wint Ding een mooie pion. Hij heeft ook snel gespeeld terwijl de witspeler zeeën van tijd heeft gebruikt.

Zwart heeft zojuist …Dd6 gespeeld en wint zo pion a3 en daarmee heeft zwart uitstekende winstkansen.

Maar Carlsen slaagt erin om te rokeren en zijn stukken in het spel te brengen. Het is allemaal nog niet veel bijzonder maar op de klok haalt hij zijn tegenstander in en die begint onzeker te worden. Als hij deze partij wint, zit hij in de finale, zal ongetwijfeld door zijn hoofd zijn geschoten.
Dan komt het keerpunt. Op zet 24 gaat Ding de fout in en Carlsen die nu snel en goed speelt, is er als de kippen bij om zijn tegenstander aan het wankelen te brengen.

26. Pxf5!

Deze zet wint op zijn minst een kwaliteit, maar het wordt nog een hels tijdnoodduel. De ene na de andere scherpe zet komt op het bord en op een gegeven moment komen ze allebei op minder dan 30 seconden te zitten. En dan gebeurt er werkelijk van alles maar uiteindelijk komt zwart in een matnet terecht. Kijkt u maar in mijn analyse hoe dat tot stand kwam.

 

 

 

De stand is dus weer gelijk en dan volgt de laatste partij. Ditmaal geen 1.e2-e4 meer maar 1.d2-d4.
Het wordt opnieuw een meeslepend gevecht. Wit offert een kwaliteit maar hij krijgt geweldige compensatie. Die had in de volgende diagramstelling kunnen uitbuiten:

32. d6?

Hij zet de loper op b8 buitenspel, maar eigenlijk doet hij zichzelf daarmee te kort. Een van de commentatoren riep hier dat wit misschien 32. Pd6! moest spelen om de lange diagonaal open te krijgen. Dat blijkt zomaar een uitstekende zet te zijn: 32…Lxd6 Wat anders? 33. dxe6! Deze tussenzet geeft wit beslissend voordeel. 33…Te7 34. exd6 Txd6 35. Lxf5 en wit staat op winst.

Dat gebeurde dus allemaal niet en op een gegeven moment zit er een zetherhaling in de stelling. Die kan Carlsen er niet uithalen en iedereen denkt dat Ding hier genoegen mee neemt en dat we net als gisteren twee 5 minuten vluggertjes te zien krijgen. Maar de Chinees toont de moed om op winst te blijven spelen en dat komt hem duur te staan. Objectief gezien was het allemaal oké, maar in een tijdnoodscramble, met allebei luttele seconden worden er over en weer fouten gemaakt. Uiteindelijk is het Carlsen die profiteert en de partij naar zicht toetrekt.

Met het kleinst mogelijke verschil mag hij dus naar de finale, waar hij morgen één van de beste snelschaakkanonnen ter wereld treft: Hikaru Nakamura!

We gaan het zien!

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.