Johan Hut overleden

Johan Hut met zijn traditionele notitieboekje (foto Harry Gielen)

Wim van der Wijk, eindredacteur, collega en vooral vriend van Johan, kreeg een paniektelefoontje van een collega van de krant: Johan Hut heeft zijn schaakrubriek nog niet ingeleverd en hij reageert niet op telefoontjes en e-mail. Dat was niets voor Johan. Wim is daarom in de auto gestapt en naar Baarn gereden en na bellen, contact opnemen met zowel de buren als de familie van Johan, bleek uiteindelijk dat Johan overleden was.

Een week geleden had Wim nog e-mailcontact met Johan. Mijn laatste contact met Johan was afgelopen weekend toen hij mij zijn krantenrubriek toestuurde voor publicatie voor op Schaaksite. Zo’n mailtje dat je wekelijks krijgt van mensen. Hallo Kees, hierbij de rubriek, tot de volgende week. Soms schreef hij uitgebreider over zijn rubriek die hij inleverde. Waarom het ging, welke partij hij besproken had of over welk toernooi hij het wilde hebben. Het is onvoorstelbaar dat Johan er niet meer is. Komend weekend krijg ik geen e-mail van hem, geen rubriek, geen teken van leven. Vreselijk.

Johan was van begin af aan bij Schaaksite betrokken. Wij hebben als redactie ruim 10 jaar heel fijn samengewerkt om een goede website te maken. Hij was heel blij met “zijn” Canon van het Nederlandse Schaak. Een prachtig overzicht van de schaakgeschiedenis in Nederland. We kunnen nu spreken over de Canon van Johan.

Hierbij wil ik namens de redactie de familie en vrienden van Johan heel veel sterkte toewensen.

In 2018 is ter ere van de Boekenrubriek een korte biografie van Johan op Schaaksite gezet. Deze kunt u hier lezen.

Later meer nieuws.

13 Reacties

 1. Avatar
  Peter Huisman 15 mei 2020

  Wat een verschrikkelijk droevig nieuws!
  Door Schaaksite heb ik zo veel van Johan gelezen, en ook met zoveel plezier, dat ik er, hoewel ik hem niet persoonlijk heb gekend, erg van geschrokken en onder de indruk ben.
  Heel veel sterkte voor Johan’s dierbaren.

 2. Avatar
  Bram van den Berg 15 mei 2020

  Wow, wat een uitermate beroerd nieuws. Johan, voor mij een schitterende en bevlogen man, hield ook wel van een biertje. Ik wil iedereen heel veel sterkte wensen, wat een rotnieuws!

 3. Avatar
  renevandenbroek 15 mei 2020

  Nog meer triest nieuws in deze toch al moeilijke tijden… Johan was iemand die er al ontzettend lang in slaagde om zijn wekelijkse schaakrubriek in de lucht te houden… de laatste keer dat ik per e-mail contact met hem had was augustus vorig jaar, dit naar aanleiding van de bijzondere prestaties van de jonge Belgische schaker Daniel Dardha bij het toernooi in Brasschaat… en een week later was de rubriek van Johan inderdaad gewijd aan die Belgische jeugdspeler. Afgelopen zaterdag 9 mei ontvangen we van Johan zijn laatste wekelijkse rubriek in de mailbox… komend weekend dus niet meer… sterkte voor zijn naaste bekenden en ook voor zijn familie.

 4. Avatar
  Henk Smout 15 mei 2020

  Hopelijk heeft hij mijn bedankje in ‘Alexander Münninghoff overleden’ voor de functionerende link naar de radio-uitzending van ovt uit 2008 (o.a. Münninghoff over Stalingrad) nog gezien.

 5. Avatar
  Harry Gielen 15 mei 2020

  Wat een vreselijk nieuws! Johan was voor mij een uiterst plezierige vriend/kennis, die correct en gepassioneerd verslag deed van allerlei evenementen. Een groot verlies voor o.a de schaakwereld. Zijn bijdragen voor Schaaksite zullen door velen zeer gewaardeerd zijn. Rust zacht.

 6. Avatar
  wimw 15 mei 2020

  Vreselijk nieuws en een schok voor zijn familie en (schaak)vrienden. Ik heb veel prachtige, informatieve schaakartikelen van hem gelezen op schaaksite. Hij wist zoveel over het Nederlandse schaakleven. Zijn bijdragen zal ik zeker erg missen. Heel veel sterkte voor alle mensen, die om hem heen waren.

 7. Avatar
  Jan Jaap Janse 16 mei 2020

  Vreselijk nieuws. In de SGS, maar vast ook daarbuiten, bekend als de journalist die iedereen kende, bij dagtoernooien in de namiddag langskwam en dan op heel natuurlijke wijze aan zijn informatie kwam. Ook altijd bereid om informatie te verschaffen en te helpen, wat wij van SV Paul Keres erg waardeerden met ons jubileumboek. Toen ik vroeg wat hij zoal over het OKU had geschreven, kreeg ik in no-time scans en teksten van al zijn artikelen.

  Zoals Kees al aangaf was zijn betrokkenheid bij Schaaksite erg belangrijk voor het huidige succes. Bij de start van tien jaar geleden legde hij al e.e.a. in de week, daarna heeft hij via diverse rubrieken en stukken de site gemaakt tot wat hij nu is.

  Zijn familie, vrienden maar ook zeker alle schakers zullen hem erg missen.

 8. Avatar
  TO 16 mei 2020

  Wat een triest, onverwacht nieuws. laatste keer met Johan gesproken, met uiteraard beide een biertje, tijdens Fishpartners 2018. Ik wens zijn familie/zussen heel veel sterkte toe.

 9. Avatar
  Jan Willem Duijzer 16 mei 2020

  Een heel groot verlies, ook voor Schaaksite. Ik vond zijn Canon het beste wat de afgelopen jaren op deze site verschenen is.

 10. Avatar

  Dat is schrikken. Wat een heftig nieuws. We zullen Johan missen. Allen die dicht bij hem stonden, heel veel sterkte gewenst met het dragen van dit zware verlies.

  Frank Clevers

 11. Avatar
  GerardLHiver 19 mei 2020

  Schrikken was het, toen ik las dat Johan Hut was overleden. En juist zo onverwacht. Een schaakliefhebber ‘pur sang’ was hij die met passie en eerlijkheid over ons spel schreef. De foto boven het stuk van Kees is alles zeggend. Gekscherend en een tikje ondeugend lijkt hij te zeggen: ‘pas op hoor, ik noteer alles’. Ik heb hem helaas nooit persoonlijk mogen ontmoeten.

   Maar hij nam nog maar 3 maanden geleden de moeite om een mooi stukje over mij te schrijven. Ik was verrukt en blij. Met volle adoratie deed hij dit bij velen. Bij iedereen, ongeacht schaaksterkte! Een ‘In memoriam’ schrijven deed Johan ‘onderhoudend interessant’ en pijn verzachtend, het leek bij hem te passen. Pas nog bij schrijver/schaker Alexander Münninghoff. En nu is hij zelf … plots … niet meer onder ons. 59 jaar nog maar, de man uit Baarn is veel te jong van ons heengegaan!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.