Johan Hut overleden: ‘de John Frederikstad van de schaakwereld’

Toen ik de zaterdagkrant op 16 mei van het Leidsch Dagblad opende, las ik het korte overlijdensbericht van schaakpublicist Johan Hut. Ik schrok daar erg van, want Johan en ik hebben jarenlang fijn samengewerkt op de website www.schakers.info.
Ik noemde hem altijd de ‘John Frederikstad’ van de schaakwereld. Voor jongeren onder de lezers: John Frederikstad is in Nederland bekend om z’n vele voetbalweetjes.

Schakers.info

In maart-april 2002 was er een grote leegte ontstaan in de schaaknieuwsvoorziening in ons land. Onder meer de bladen Schaakbulletin en later Schaaknieuws verdwenen. Naast een paar in het Engels uitgebrachte items van New In Chess, was er toen nog niet zoveel te zien of te lezen in schakend Nederland en zeker nog niet digitaal. Het was dus niet zo vreemd dat er toen een website kwam met de naam: www.schakers.info. Naast losse bijdragen van veel schakers was er een redactieteam gevormd met onder meer duizendpoot Johan Hut. Ik deed de eindredactie. In de eerste jaren werden we ondersteund door schaakliefhebber Wim Andriessen, de voormalige eigenaar van New In Chess.
In 2009 werd deze schakers nieuwssite omgevormd naar een online digitaal schakersmagazine en vanaf 2013 ging de schaaknieuwssite over in handen van Erika Sziva, tevens eigenaar van boekhandel De Beste Zet.

In die schakersinfo beginjaren schreef Johan erg veel op de site. Zijn wekelijkse schaakrubriek in de Gooi en Eemlander werd – na het wegvallen van een andere publicist – al gauw een rubriek die in alle regiobladen zou gaan verschijnen. Ik kan me herinneren dat Johan daar erg blij mee was. Het was en is dan ook een hele opgave om wekelijks een rubriek te vullen, maar hij deed dit graag, want als groot schaakboekenliefhebber bezat hij veel ‘weetjes’ over de Nederlandse schaakwereld. Hij verzamelde dan ook bijna alles over de prestaties van schakers. Vroeg hem bijvoorbeeld maar eens iets over hoeveel normen een speler had en je kreeg het prompt te horen; hij was een heel accurate verzamelaar en schrijver.

Schaaksite.nl

De afgelopen jaren schreef hij voor de website schaaksite.nl en ook daar werd zijn schaakrubriek gepubliceerd. De ‘canon van het schaken’ is van zijn hand; hij schreef een korte bio van zichzelf op die website.

Fotografe Maaijveld nam een keer een foto van hem (zie foto) tijdens het Open NK in Dieren en hij bedankte haar daar naderhand voor, omdat het volgens hem nog niemand was gelukt een goede toonbare foto van hem te maken. Hij zou die foto nog jarenlang gebruiken op allerlei media.

Zijn schakershart heeft het na 59 jaar helaas begeven. We gaan zijn schakerspen heel erg missen.

1 Reactie

  1. Avatar
    Warner de Weerd 17 mei 2020

    Triest nieuws. Een goede collega verloren. Mijn condoleances aan de nabestaanden.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.