Magnus Carlsen creëert zijn eigen Magnus Carlsen Tour

Hoewel ons land langzaam de strenge Coronaregels aan het versoepelen is, zal dat wereldwijd nog geruime tijd gaan duren. De schaakwereld zit er niet zo mee. Sterker nog: nu toch veel mensen aan hun huis gekluisterd zullen blijven, lijkt het erop dat het een na het andere online-evenement als paddenstoelen uit de grond gestampt wordt. Zo kondigde Magnus Carlsen tijdens een persconferentie op 14 mei in Oslo zijn eigen Magnus Carlsen Tour aan. Het gaat hier om een reeks van vijf online toernooien met in totaal 1 miljoen dollar prijzengeld.

Magnus en zijn nieuwe Tour (foto Harry Gielen)

De wereldkampioen borduurt voort op het succes van het eerste Magnus Carlsen Invitational, dat eind april werd gehouden. Daarmee lost de huidige nummer één van de wereld een soort belofte in die Garry Kasparov zich indertijd ook had gesteld. Namelijk om het spel te populariseren én om sponsoren te interesseren voor het topschaak. Gezien de fondsen die Carlsen genereert én de media-aandacht die hij vooral in eigen land krijgt voor het schaken, lijkt het erop dat deze wereldkampioen dubbel en dwars weet waar te maken wat zijn voorganger voor een deel ook gelukt was.

Wat kunnen we verwachten nadat het eerste toernooi al heeft plaatsgehad?
Toernooi 2: Lindores Abbey Rapid Challenge (19 mei – 3 juni)
Toernooi 3: Online Chess Masters (20 juni – 5 juli)
Toernooi 4: Legends of Chess (21 juli – 5 augustus)
Toernooi 5: Grand Final (9 – 20 augustus)
Het prijzengeld bij elk toernooi bedraagt 150.000 dollar, behalve bij het laatste waar er 300.000 dollar wordt gereserveerd.
De opzet is ongeveer als volgt:

De top vier uit elk toernooi wordt een plek in het daarop volgende toernooi gegarandeerd. En voor de ‘Grand Final’ zal gespeeld worden door alle winnaars van de toernooien. Mocht een speler meerdere toernooien op zijn naam schrijven, zal een puntensysteem andere spelers aanwijzen.

 

Op dit moment is de Lindores Abbey Rapid Challenge bezig. Alle spelers krijgen 15 minuten plus 10 seconden increment per partij. Na een twaalfkamp volgt er een knock-outfase met de eerste acht spelers. De stand van zaken op dit moment kunt u vinden via de toernooisite.

Een geheel ander online evenement werd onlangs uitgeschreven door de Fide. Uit dit onlangs gehouden Steinitz Memorial kwam opnieuw Magnus Carlsen aan de start en hij ging ook met de eindoverwinning aan de haal. Maar hij was zelf bijzonder kritisch op zijn eigen spel waar nogal wat op aan te merken viel. In het eindverslag zien we wat meer details op de Fide-site.

Ik heb de partijen in dit toernooi gescreend op wat aardige momenten en daar heb ik onderstaande quiz met 10 opgaven van gemaakt. Bij elke opgave heb ik sterretjes (**) op een schaal van 1-5 gezet om de moeilijkheidsgraad aan te geven. Veel plezier bij het oplossen.

 

OPGAVE 1 (**)

31. Pd7+?
Werd in de partij gespeeld waarna het niet helemaal duidelijk was. Wat had wit moeten spelen?

 

OPGAVE 2 (*****)

In deze stelling staat wit een pion voor. Het is verrassend dat er een zet voor handen is, waarmee hij de winst min of meer veilig kan stellen.

 

OPGAVE 3 (***)

In de partij speelde de zwartspeler het bescheiden 19…Le6. Maar mist de zwartspeler niet een mooie tactische kans?

 

OPGAVE 4 (**)

De wereldkampioen begaat in deze stelling met 16…Pd7? een behoorlijke uitglijder. Hoe profiteert wit?

 

OPGAVE 5 (****)

Zwart staat een pion achter. Hoe kan hij zich nog zo hardnekkig mogelijk verdedigen?

 

OPGAVE 6 (**)

Hoe kan zwart nu de winst veilig stellen?

 

OPGAVE 7 (**)

Wit speelde hier 24. Kh2?. Waarom was dat een enorme blunder?

 

OPGAVE 8 (***)

In deze stelling die ietsje beter is voor wit, greep de witspeler vreselijk mis met 37. Txa7?? Maar de zwartspeler profiteerde niet. 37…Kc7?
waarna de partij later in remise eindigde. Hoe had zwart de winst kunnen binnenhalen?

 

OPGAVE 9 (***)

Wit staat niet goed, maar hij had met 34.Dg3 de schade nog enigszins beperkt kunnen houden. Hij speelde echter 34. Tfe1? Hoe werd dat door zwart weerlegd?

 

OPGAVE 10 (****)

Wit staat een stuk voor, maar pion g2 hangt en de zwarte stukken zijn actief. Hoe kan wit toch de technische klus op fraaie wijze klaren?

 

Alle oplossingen via de viewer:

Voor de liefhebber zijn hier alle partijen uit dit toernooi:

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.