Eerste winst voor HWP

Op zaterdag 30 mei werd de grensblokkade tussen Zeeuws-Vlaanderen en Vlaanderen opgeheven, waardoor we als HWP Sas van Gent weer een volledige eenheid zijn, met onze mix van spelers uit beide landen. Die grensblokkades waren overigens niet om te lachen. In sommige grensdorpjes gingen mensen voorheen soms 200 meter de grens over om brood te halen en nu moesten ze 10 kilometer verder naar een bakker. In de plaatselijke supermarkt van IJzendijke was het in ieder geval ook te merken dat de Belgen weer mochten komen, want het was een stuk minder rustig dan eerder en bij de kassa werd ik haast omver gelopen door een Belgische klant die de grens was overgestoken om één fles huiswijn te kopen. Enfin, door dit alles was HWP geïnspireerd, en na de nipte handhaving van vorige week ook gemotiveerd, wat tot uiting kwam in een klinkende overwinning.

Govert Pellikaan, de organisator van de teambattles, kan wat mij betreft niet genoeg geprezen worden. Natuurlijk is het format niet voor iedereen even geschikt en ook ik zou liever weer fysiek kunnen schaken, maar dit is toch wel een heel mooie manier om in deze barre tijden het clubgevoel en de onderlinge contacten een beetje in ere te houden.

Zelf had ik deze keer twee bijzondere momenten die ik met u wil delen, omdat ze aangeven dat niet alleen het speeltempo en het computerwerk anders zijn in de online schaakwereld. Het eerste moment ontstond in mijn twaalfde partij tegen Boterhoofd van LSG:

Boterhoofd – Koen Leenhouts 1-0

Wat was hier nu aan de hand? Ik begon het toernooi furieus en won de eerste 10 partijen, soms met wat geluk natuurlijk. In ronde 11 kwam ik in Jan Smeets mijn meerdere tegen en die partij verloor ik terecht. Het leek me een goed moment om zo na een dik uur spelen even een (sanitaire) pauze te nemen, om erna weer fris te kunnen beginnen en ik dacht dat ik het toernooi op pauze had gezet. Toen ik terugkwam, zag ik tot mijn ontsteltenis deze 1-0 staan en toen realiseerde ik me dat het op pauze zetten niet helemaal gelukt was. Dit was toch een dompertje en erna ging het wat moeizamer.

Mijn tweede moment was mijn partij uit de laatste ronde tegen Robert Ris en toen er nog maar weinig tijd op de toernooiklok stond, maakte ik mijn beste beslissing van het toernooi, vond ik. De regel is dat de partij afgelopen moet zijn, voordat de toernooiklok op 0 staat, want anders telt het resultaat niet meer mee.

Koen Leenhouts – Robert Ris

Hier speelde ik de suboptimale zet 21. Dd6?? waarna 21…Pxd6 een harde ontnuchtering was. Nu was het zo dat er nog maar weinig tijd te spelen is en de vraag is dan wat wijsheid is. Qua resultaat is het het slimst om tijd te rekken en je tijd te laten lopen, maar (nadat ik overigens nog 10 overbodige zetten deed) kon ik dat uiteindelijk toch niet over mijn hart krijgen en net voor de gong, gaf ik op. Dat moeten we onze tegenstanders maar gunnen, vind ik. De verleiding is – zeker in het heetst van de strijd – groot om achter de computer en met alle aliassen alle etiquette overboord te gooien en hoewel ik me ook wel schuldig maak aan tegenstanders door de vlag jagen enzo, moeten we niet vergeten dat we elkaar, hopelijk snel, weer tegenkomen in het echt en dan kan het geen kwaad om fatsoen, waar mogelijk, nog enigszins hoog in het vaandel te houden. Ik had natuurlijk het best direct kunnen opgeven toen ik mijn dame weggaf, maar gelukkig kreeg ik nog net op tijd de geest.

HWP stond dus eigenlijk van het begin tot het einde bovenaan en we werden, al zeg ik het zelf, de terechte winnaar van de avond. Zelf werd ik deze keer onze topscoorder, maar onze overwinning was ook te danken aan de brede subtop. Zo’n succes moet natuurlijk gevierd worden en daarom selecteer ik van onze tien ‘leaders’ een fragment waarvan u de oplossing vindt onder de knop. Voor de leesbaarheid van het verslag geef ik maar de echte namen van onze spelers, maar hoewel ik van de meeste tegenstanders wel weet wie er schuilgaat achter het alias, is het niet aan mij om hun echte naam te onthullen.

1) amsberserker – Leenhouts. Na aanvankelijk totaal verloren gestaan te hebben, kwam ik terug in de partij en hier maakte ik het adequaat af. Hoe?

 

2) Adrian Roos – Rambi73. Adrian is een van onze trouwste spelers en deze keer zette hij een mooi resultaat neer. Wit begint en zet de positionele kroon op zijn werk.

 

3) Glen De Schampheleire – Richardd. Glen is onze hoogst geratete snelschaker, maar zondag kwam zijn potentieel niet tot volle wasdom. Desondanks behaalde hij uiteindelijk nog een degelijke score. In deze stelling is zwart aan zet en de vraag is of hij op f2 kan pakken.

 

4) LSGeneraal – Benjamin Decrop. Benjamin is onze nieuwste aanwinst en wat voor een! In deze stelling heeft de berserkende LSGeneraal de opening niet handig aangepakt en daar weet Benjamin wel raad mee. Zwart aan zet wint.

 

5) Helmut Cardon – JanBoel. Onze bendeleider had vorige week nogal problemen met de klok, maar die had hij achter zich gelaten, want hij schoot uit de startblokken. In deze stelling speelde zwart net 15…Df6? en dat was niet zo’n goede. Waarom niet?

 

6) Thibaut Maenhout – PeterBolwerk. Thibaut had veel sterke tegenstanders en presteerde goed met een TPR van 2500+ die nog mooier had kunnen zijn als hij zijn sterkste tegenstander niet had laten glippen. In deze partij zette hij de kroon wel op het werk. Hoe? 

 

7) David Roos – Boterhoofd. Herintreder David is positioneel niet altijd even verfijnd, maar tactisch wel erg gehaaid. Zwart zal gedacht hebben dat het punt al bijna binnen was en speelde nietsvermoedend 42…T3d6? Hoe profiteerde David hiervan? 

 

8) Quelvacho – Rein Verstraeten. De score van Rein bleef achter bij zijn kwaliteiten, maar in deze stelling kon hij wel mooi toeslaan. 

 

9) Rolfjeweerwolfje – Hans Groffen. Hans schakelde op een gegeven moment, naar eigen zeggen voor het teambelang, over op het Frans. Wit heeft hier al te gretig op f7 gepakt, maar waarom is dat niet zo goed? 

 

10) RobertRis – Simon Provoost. Simon was de vorige weken niet zo succesvol, maar nu stond hij er weer. Robert is hier iets te enthousiast te werk gegaan en dat straft Simon goed af. Wat is het sterkst? 

 

Nu wacht ons de zware taak om volgende week de titel te verdedigen. Kennemer Combinatie won vorige week en vloog er nu uit, dus we zijn in ieder geval gewaarschuwd!

3 Reacties

 1. Avatar
  Bram van den Berg 02 juni 2020

  Gover kan wat mij betreft niet genoeg complimenten krijgen, voor alles wat hiervoor moet gedaan worden.

  Mensen die leuke stukjes schrijven over zo een avond ook niet overigens, dank Koen!

 2. Avatar
  Jan Jaap Janse 02 juni 2020

  Absoluut! Bij SV Paul Keres doen we elke week met veel enthousiasme mee. Veel dank aan zowel Govert voor zijn noeste wekelijkse klus als Koen voor dit leuke en educatieve verslag. Mochten wij een keer winnen, dan doen we ons best om Koen te evenaren.

 3. Avatar
  vanmarwijk 03 juni 2020

  Helemaal eens! Ik blijf het zeggen, hulde voor de mensen die dit soort initiatieven hebben, in het bijzonder Govert Pelikaan. En dan gaat het vooral om het clubgevoel en het saamhorigheidsgevoel die in het online schaken ingebracht wordt hierdoor. Het schaken in tijden van “” wij doen het samen””, weer op een hoger plan.

   

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.