Daniil Dubov wint tweede toernooi Carlsen tour

De Lindores Abbey Rapid Challenge, het tweede toernooi in de Magnus Carlsen Tour, is gewonnen door Daniil Dubov door in de finale Hikaru Nakamura te verslaan. Nadat drie mini-matches nog geen beslissing hadden gebracht, deed een armageddonpartij dat wel: Dubov won met wit. Hiermee heeft hij zich alvast geplaatst voor het vijfde en laatste toernooi van de Carlsen tour.

Het formaat van het toernooi was dit keer nog iets gewijzigd ten opzichte van de Carlsen Invitational. Een twaalfkamp leidde tot acht kwartfinalisten. Vanaf de kwartfinales speelden de deelnemers drie rapidmatches van vier partijen tegen elkaar en indien nodig ook een armageddonpartij. Dubov haalde de finale door respectievelijk Karjakin en Ding te verslaan, terwijl Nakamura te sterk was geweest voor Aronian en Carlsen. De finale was over drie dagen en begon goed voor de Amerikaan: hij won met zwart en toen met wit. Dubov deed nog wel wat terug maar twee keer winnen was te veel gevraagd.

Dinsdag was het juist Dubov die met een zwartoverwinning begon door een beter eindspel vanuit de opening goed uit te spelen. Na twee remises kwam hij in de vierde partij tegen het Hollands van Nakamura in de problemen: 28…Da3! had zwart groot voordeel gegeven, in de partij kwam zelfs wit beter te staan. De remise was genoeg voor minimatchwinst.

En zo kwam er een derde dag. Met wit bereikte Dubov in de eerste partij helemaal niets, met zwart kwam hij in de problemen maar vanaf 25…g5! is hij aan het overnemen, weer een zwartoverwinning! Dubov ging daarop een eindspel met wit op winst spelen maar werd zelf overspeeld en het stond weer gelijk. Nakamura had vertrouwen in zijn armageddoncapiciteiten, probeerde het niet erg met wit en de laatste mini-match eindigde in 2-2. En zo zou een toernooi van ruim twee weken beslist worden in een vluggertje. Naka koos zwart, maar wat Carlsen eerder niet gelukt was, lukte Dubov wel: hij won met wit! En zo werd hij ook de winnaar van het toernooi. Enerzijds verrassend, want zijn reguliere rating is maar 2699, anderzijds ook niet, want hij is de rapidwereldkampioen van 2018.

 

1 Reactie

  1. Avatar
    wimw 04 juni 2020

    Dank voor dit verslag van een toernooi dat een beetje aan mij voorbij ging. Ik vind het wel vreemd dat zo’n toernooi in een Armageddon beslist wordt. Trouwens de halve finale tussen Nakamura en Carlsen werd ook in een Armageddon beslist. Daarin deed Carlsen in een betere stelling met zijn toren een zet, die meteen verloor.

    Overigens is het leuk dat het AVRO toernooi van 1938 als live toernooi wordt verslagen op de website, waar ik dit vandaan heb. En daar alleen klassieke partijen!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.