Veilig schaken

Geïnspireerd door het NS loket van vroeger waar je geld/kaartje heen en weer schoof onder een glazen scherm, heb ik een schaakscherm ontwikkeld. Het is van plexiglas (50×60 cm) en staat boven het midden van het schaakbord op zodanige hoogte dat het bord met stukken er onder door geschoven kan worden. Het bord staat op wieltjes, waardoor het gemakkelijk van de ene speler naar de ander kan worden bewogen. Dus na het zetten duw je het bord naar de tegenstander, etc. etc.

Mocht men nog extra beschermingsmiddelen nodig vinden, dan zijn er mondkapjes, handgels, handschoenen, gezichtsmasker etc. voorhanden. Zelf ben ik van plan mijn jaarlijks zomerschaaktoernooi met deze schermen te laten plaatsvinden. Om het extra veilig te maken spelen we in de buitenlucht en met niet meer dan vier spelers per middag/avond.
Bijgaande foto’s geven een beeld van het scherm en mobiele schaakbord.

dav

12 Reacties

 1. Avatar
  Peter Huisman 03 juni 2020

  Wat een prachtig staaltje huisvlijt! Laken of kleed over de tafel zodat de wieltjes lekker makkelijk rollen, zonder tussen de planken te zakken en spelen maar.
  In tijden van crisis blijkt de veerkracht en het vernuft van de ware schaker.
  Plaatst u de klok op het voetje van de poort van het NS-loket? Of speelt u zonder klok?

  • Avatar
   Schaakfred 06 juni 2020

    

   Beste Peter,

   Bedankt voor je compliment. Dit was even een proefopstelling voor de foto. Natuurlijk moet de ondergrond vlak zijn ! Op een vlakke tafel hebben we al gespeeld en dat ging prima ! De klok komt precies onder het scherm, zodat beide spelers ‘m kunnen bedienen.

   Groet, Fred Bulk

    

 2. Avatar
  Wijnand Engelkes 03 juni 2020

  Is twee borden tussen de spelers niet veel eenvoudiger. Speel op je eigen bord en kopieer de zetten van de tegenstander op jouw bord.

  Meer afstand tussen de spelers, voor ieder het eigen bord op comfortabele afstand en je hoeft niet samen dezelfde stukken aan te raken.

   • Avatar
    jan van os 05 juni 2020

    Op de foto’s kan ik niet goed zien hoe looppaden zijn. Als je naar het toilet moet of een kopje koffie haalt dan moet je ook 1,5 meter afstand houden. Als ik dan tussen de tafels door loop dan moet de afstand hiertussen dus 3 meter zijn.

    • Avatar
     Schaakfred 06 juni 2020

     Beste Jan, (Woerden ?)

     We spelen met z’n vieren met voldoende afstand in de tuin. Koffie/WC geen probleem

     Groet, Fred Bulk

    • Avatar
     Ed van der Meulen 10 juni 2020

     De looppaden zijn 1,25 meter breed, zodat de afstand tussen (zittende) schakers 1,5 meter bedraagt. Als schakers tussen hun zittende clubgenoten doorlopen is de afstand vergelijkbaar met voetgangers of fietsers die elkaar op gelijke hoogte passeren. Of met passagiers van trein of bus die in veel gevallen gebruik moeten maken van een smaller gangpad. De anderhalve meter is met name van toepassing op situaties waarbij mensen langdurig in elkaars nabijheid verkeren. Voor andere situaties hoeven we niet roomser te zijn dan de paus.

  • Avatar
   Schaakfred 06 juni 2020

   Best Wijnand,

   Bedankt voor je reactie. Ik hoorde van een twee bord speler dat hij dat lastig vond, dus ieder zijn smaak. Het aanraken kan met handschoenen. Familie trouwens van Ep en Ed Engelkes ?

   Groet, Fred Bulk

 3. Avatar
  Loman Olland 03 juni 2020

  Ik kan de hectische tijdnoodfase al helemaal voor me zien, met geduw en getrek met dat bord. Dat zal niet op rolletjes lopen 🙂

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.