Aronian en Caruana door naar de halve finales

Gisteravond werden de andere twee kwartfinales afgewerkt van het 2020 Clutch Chess International. Het was weer een dolle boel, mede door het enthousiaste commentaar van Yasser Seirawan, Maurice Ashley en Jennifer Shadade. Er wordt niet alleen deskundig commentaar gegeven, maar de ‘oohs’ en ‘aahs’ zijn ook niet van de lucht als er wat bijzonders gebeurt op het bord.

 

De tweede dag van de matches Aronian-Grischuk en Dominguez-Caruana vonden plaats. In eerstgenoemde tweekamp had een Armeniër een lichte voorsprong maar in de elfde partij was hij die voorsprong ineens kwijt na een krankzinnige partij. Nu moest hij dus winnen om de halve finale te halen. Hij deed toen iets slims door in een Siciliaan met de dame op d4 terug te nemen en daarna (na …Pc6) het wat dubieuze Dd4-e3 te spelen in plaats van het gebruikelijke Lb5. Hij wilde Grischuk aan het denken zetten en dat gebeurde ook. De Rus kwam goed tot heel goed te staan maar hij had, zoals te doen gebruikelijk voor hem, (te) weinig tijd. En toen de partij zijn hoogtepunt naderde greep de zwartspeler mis. In de diagramstelling liep het helemaal uit de hand voor zwart.

 

Aronian – Grischuk

22…Tfd8?
Dit laat ineens van alles toe. 22…Lxh4 23. Dxc5 Tfc8 was oké voor zwart.
23. Tc1! Da4
24. Pxe6!
Dat hoef je de Armeniër maar één keer te zeggen…

      

De Rus zat wezenloos voor zich uit te kijken na deze ontknoping. Aronian dus door naar de halve finale waar Carlsen hem opwacht.

In Dominguez-Caruana gebeurde er ook van alles. Eerst kwam de Amerikaan in een slecht maar houdbaar eindspel van slechte loper tegen een superieur zwart paard terecht. De Cubaan sprong lekker rond met het paard, maar wit gaf geen krimp totdat de volgende stelling werd bereikt.

 

Caruana-Dominguez

81. Ke2??
En dat gaat ie toch de fout in… 81. Le3 was nog steeds remise.
81…Kf6!
Nu is wit in tempodwang. 81…Kf6 82. Lf2 Kf5! 83. Le1 Ke4! is het meest simpel.
0-1

De partij erna was het andersom: Dominguez stond goed tot gewonnen totdat hij in de diagramstelling de volgende blunder uit zijn vingers liet komen.

Dominguez-Caruana

30. Pa6??
30. Pxd3 Pxd3 31. Dxe8+ Dxe8 32. Txe8+ Txe8 33. Ld6
30…d2 31. Td1 f5!
Caruana neemt het nu over met een flitsende mataanval.
32. Dxf5 Txb7 33. Dxh3 Pf3+ 34. Kg2 Dd5 35. Pb4 De4 36. Dh5 Pe1+ 37. Kh3 Dg2+ 38. Kg4 Df3+
En het gaat mat!
0-1

In de clutchpartijen kon de Cubaan de achterstand goed maken, dan had hij tenminste eenmaal moet winnen. Maar ze werden allebei remise waardoor nu ook Caruana door naar de volgende ronde gaat. Daar mag hij zijn landgenoot Wesley So gaan bestrijden.

De uitslagentabel:

 

Tot slot, naar aanleiding van de opmerking van Ludo Tolhuizen in mijn vorige artikel, nog even de bijzondere zet van Magnus Carlsen in zijn laatste partij tegen Jeffrey Xiong:

 

Carlsen-Xiong

26. Ta1!!
Een ongelooflijke zet. De toren gaat op een, op het eerste gezicht, idioot veld staan. De bedoeling om met a2-a4 is natuurlijk wel duidelijk.
26…Ted8
Het beste lijkt toch 26…Pa4 hoewel wit na 27. Lxa4 Lxa4 28. b3 Lb5 29. a4 ook een pion zou winnen met 29…Ld3 30. Txc6 maar door de ongelijke lopers is de winst nog ver weg. Zwart moet ook flink ‘keepen’ na 26…Tec8 27. a4 La6 28. Tac1 Lb7 29. f4 Pd5 30. f5!
27. a4 Lc4 28. Lxc4 Txd4 29. a5 Txc4 30. axb6 1-0

 

Voor alle liefhebbers zijn hier alle partijen van het Clutch-toernooi tot dusver:

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

2 Reacties

  1. Avatar
    Erik Both 12 juni 2020

    De zet 26. Ta1 van Carlsen deed me een kleine beetje denken aan Fischer-Gadia, zie “Chess Strategy for Clubplayers”(blz 25 in mijn exemplaar) . Wellicht heeft hij dit boek ook bestudeerd? 🙂

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.