Carlsen verspeelt een nieuwtje

Tijdens de halve finale van de Lindores Abbey chess24.com Rapid Challenge speelde Magnus Carlsen een interessant stukoffer en nieuwtje tegen Hikaru Nakamura. Op zet 8 offert Zwart een stuk tegen 2 pionnen en koningsaanval. Na 1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lb5 Pf6 4. d3 Lc5 5. Lxc6 dxc6 6. O-O Lg4 7. h3 Lh5 8. g4 Pxg4 9. hxg4 Lxg4 10. Le3 Le7 onstaat de volgende stelling:

Wit’s koning is kwetsbaar en het kost Wit veel tijd om zich te ontpinnen. Zwart heeft het loperpaar en zijn aanvalsplan is simpel: de f-, g- en h-pionnen naar voren, lang rokeren, stukken erbij en mat zetten. Wit mist zijn witte loper. Theoretisch is het wellicht gelijk, maar in een rapid-partij is het een hele moeilijke stelling om te verdedigen.

Peter Leko was een van de commentatoren op chess24. Toevallig had hij met wit de stelling na 10. Le3 tegen David Navara op het bord gehad. Na de partij vertelde Navara dat zijn voorbereiding 10…. Le7 was dat hij een fout maakte omdat hij erg nodig naar de WC moest. Dus dit keer niet de toilet-zet Ld6 maar alsnog het nieuwtje Le7. Na 15. Pb1 van Nakamura staat Zwart al gewonnen.

Stelling na 15. Pb1

Carlsen gaat hier verder met 15… Lc5 wat goed is. Veel simpeler is echter 15… Lxf3 16. Dxf3 g4 17. Dg2 Dd7 en Wit is machteloos tegen O-O-O, Tg8 en de opmars van de witte pionnen. Wit heeft geen tegenspel. Druk op e5 met bijvoorbeeld Lc3 en Pc4 kan eenvoudig gepareerd worden met Lf6 en De6. In de partij wint Zwart materiaal terug maar krijgt Wit grote tegenkansen. 

Stelling na 26. Kg1

De pion op e5 is gevallen en Wit heeft 3 stukken in de aanval en dreigt mat met Dd7 – Df7. Carlsen heeft minder dan een minuut op de klok. Forceer je remise door eeuwig schaak of blijf je op winst spelen? Een moeilijke keuze, zeker als je zo gewonnen hebt gestaan. Carlsen gaat voor de winst en kiest nu met  26… g3 het verkeerde plan. Zwart had kunnen winnen 26… Td8 (verdediger erbij) 27. Dc4 (dreigt mat op f7) waarna de volgende stelling ontstaat:

Stelling na 27. Dc4

Drie belangrijke elementen voor de evaluatie van een stelling zijn materiaal, tijd (ontwikkeling) en ruimte. Zwart wint hier door een volle toren te geven voor 1 zet (tijd) met 27… Td5! Een logisch vervolg is 28. exd5 f3 (dreigt mat op g2) 29. Rf2 g3 30. Pxf3 gxf2+31. Kxf2 Tg4 32. d4 Dg3 33. Ke3 Tg7 en Zwart staat gewonnen. Dit is natuurlijk onmogelijk om uit te rekenen met minder dan een minuut op de klok maar ik vond het een mooi voorbeeld dat je een volle toren kan geven voor maar 1 zet.

 

1 Comment

  1. Avatar
    wimw juni 11, 2020

    Inderdaad een heel mooi torenoffer. De variant met 15… Lxf3 voert duidelijk tot winst voor zwart. Ik zie dat grootheden als Anderssen en Steinitz ook de Berlijnse verdediging met 4. d3 speelden en dat wit, na het afruilen van de loper tegen het paard op c6, eerst 6.h3 speelt om Lg4 tegen te gaan. Mogelijk komt dat weer in aanmerking.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.