Clutchchess: 4-4-tussenstand na één speeldag in de finale

De nummers één en twee van de wereld, Magnus Carlsen en Fabiano Caruana, ontmoetten elkaar gisteravond in het 2020 Clutch Chess International, dit keer niet in partijen met het klassieke tempo maar in snelschaakpartijen. In 2018 was hun tweekamp over 12 partijen nog in een teleurstellend 6-6 gelijkspel geëindigd waarbij alle partijen remise werden.

Carlsen nam destijds de zwaarwegende beslissing om de laatste partij, waarin hij met zwart snel heel goed kwam te staan, snel remise te geven, vertrouwend op zijn snelschaakkwaliteiten. Momenteel worden over de wereld heel veel vluggertjes gespeeld, online. Dus veel spelers proberen zich te bekwamen in deze discipline. In dit Clutch-evementen worden er telkens twaalf partijen verdeeld over twee dagen. Na twee remises in de eerste twee partijen, brak de hel los. Carlsen won de derde in een schitterende aanvalspartij waarin hij het nodige offerde.

 

 

Carlsen-Caruana (3)

Zwart is al flink in de problemen maar nu beschikt wit over een wending die Carlsen er haarfijn uitpikt.
25. f5! gxf5
25…exf5? 26. Txe8+ Txe8 27. Dxd5 wint materiaal.
26. c4!
Weer een krachtzet: ten koste van een paar pionnen breekt wit de witte velden open.
26…Pd4


27. Txd4!
En dan ook nog maar (tijdelijk) een kwaliteit er tegenaan!
27…Lxd4 28. Lxe8 Txe8 29. Dxh5
Er dreigt mat in twee.
29…Dc7
Caruana speelt deze zet met het idee … Dxg3+. Hier werd 29…Te7 geanalyseerd met als mogelijk vervolg: 30. cxd5 Dc3 31. Pf3! Kf8 32. Tb1 en wit wint (zelfs na 32…Lxf2+ 33. Kg2! )
30. cxd5!!
De wereldkampioen in optima forma! Hij negeert de dreiging op g3 en gaat gewoon verder met zijn niets ontziende plan om de zwarte pionnenstructuur op te ruimen. Als automatisme zou je dan 30. Kg2?! spelen, maar dat is niet veel bijzonders na 30…Dd7.
30…Te7
Iedereen was verbijsterd dat wit zomaar 30…Dxg3+ kon toelaten. En inderdaad. Na 31. Kh1 heeft zwart geen vervolg. Hij kan geen schaakgeven, f7 en zijn dame hangen en last but not least Tg1 is in de stelling gekomen. Na 31…Dc7 32. dxe6 was het ook over en sluiten.
31. dxe6 f6 32. Dg6+
En wit stond op winst.

Maar in de vierde partij sloeg Caruana hard terug. Carlsen was niet goed uit de opening gekomen en gebruikte zeeën van tijd. En net toen hij het allemaal onder controle leek te krijgen, brak het tijdgebrek hem op. De Amerikaan veroverde een belangrijke pion en het resterende toreneindspel bleek voor hem gewonnen.

 

 

 

 

 

 

 

Caruana-Carlsen (4)

Hier volgde:
43. Pxh5!
Nu krijgt wit een vrijpion die hem de winst gaat bezorgen.
43…Txh5 44. Txg4 Kc5 45. a3!
Natuurlijk geen tegenspel toelaten.
45…a4 46. Te4 Th8 47. g4 Td8
Er is geen verdediging meer.
48. g5 Td2+ 49. Kf3 Txc2 50. g6 Tc3+ 1-0

Toen was het woord weer aan Carlsen. Een Russische verdediging werd door hem energiek behandeld, maar de zwartspeler verdedigde zich origineel door zomaar een pion met schaak te laten slaan. In het resterende dame-eindspel won hij de pion terug, maar ditmaal had de zwartspeler het te kwaad met de klok. Na een paar missers moest hij lijdzaam toezien dat het pionneneindspel voor hem verloren was.

 

 

 

 

 

 

Carlsen – Caruana (5)

Hier deed zich een opmerkelijk moment voor. Pion g7 hangt met zijn schaak en dus verwachtte iedereen een zet van de zwarte f-pion. Maar Caruana speelde
21…Pxd4?!
Carlsen viel bijna van zijn stoel af, maakt een paar rare grimassen en ging er eens goed voor zitten of hij het wel goed gezien had.
22. Txg7+ Kh8 23. cxd4 Df5
Dat was het idee: zwart is op zoek naar tegenspel.
24. f3
24. d5 Te2 25. Dc3 Txc2+ 26. Dxc2 Dxc2+ 27. Kxc2 Kxg7 28. Td3 is een tikje beter voor wit maar niet veel. 24. Dg4?? Df6 en de toren zit ingesloten.
24…Te2 25. Td2 Txd2 26. Kxd2 Te8 27. Tg4 Da5+ 28. Kd1 Db5
Zo wint zwart een pion terug. De dreiging …Df1 is te lastig om toe te laten.

Als iemand had gedacht dat hij nu gebroken aan de laatste partij van de dag zou beginnen, kwam hij bedrogen uit. Opnieuw dezelfde variant in de Rossolimo, maar dit keer bleek Carlsen een belangrijke verbetering te hebben. Niettemin kostte het oplossen van de openingsproblemen hem weer zeeën van tijd en hoewel hij gewonnen kwam te staan, slaagde hij er niet in om in deze heksenketel alles bij elkaar te houden. Caruana offerde heel slim een kwaliteit, kreeg daar veel activiteit voor terug en dat werd Carlsen teveel. Hij raakte uiteindelijk teveel materiaal achter en moest toen de strijd staken.

 

 

 

 

 

Caruana-Carlsen (6)

21. Pe4!
Caruana doet precies hetzelfde als wat Wesley So tegen hem deed: in bedenkelijke stelling offert hij een kwaliteit in ruil voor prachtig stukkenspel.
21…Lxc1 22. Txc1 Pb4 23. Pc5 Lxd3 24. f6 Lb5?
De engine vindt 24…Kb8! de juiste zet, maar Carlsen had weer enorme ruzie met de klok. Zwart zou dan op winst hebben gestaan, maar na de tekstzet volgde
25. a4
En wit nam het over.

Een tussenstand van 4-4, dat belooft nog wat voor de tweede speeldag, vanavond dus!

Alle partijen via de viewer met mijn aantekeningen:

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

3 Reacties

  1. Avatar
    wimw 14 juni 2020

    Gelukkig kunnen we dankzij schaaksite op deze voetballoze zondag wel van mooie winstpartijen in de Clutch match tussen Caruana en Carlsen genieten. Ik kan me nog zo goed herinneren dat Carlsen in die laatste klassieke partij van hun WK-match van 2018 met zwart in betere stelling met remise genoegen nam, want toen ik zijn voorlaatste zet (of zo) zag, schakelde ik acuut mijn computer uit. En over die remise, in de door Carlsen zo goed gespeelde Sveshnikov, waren ook heel wat grootmeesters heel gefrustreerd.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.