Simultaan met Maan!

Het leven van een profschaker gaat in deze Coronatijd niet over rozen. Ja, tenzij die profschaker tot de elite behoort, dan kan die door onze wereldkampioen uitgenodigd worden voor een poenerig onlinetoernooi. De elite had al niks te klagen en nu nog minder. Wat dat betreft vond ik de tennissers sympathieker. Die deden ook onlinedingen, maar gaven het prijzengeld aan collega’s die een stuk lager op de wereldranglijst staan.

Voor profschakers als Manuel Bosboom zijn het pittige tijden en daar wilden we bij En Passant wat aan doen. Maar daarover is natuurlijk overleg nodig met bepaalde instanties, want het is Coronatijd en die tijd zit vol regels. Eén van die regels is dat er geen evenementen mogen worden georganiseerd. “Maar”, aldus een meedenkende beleidsmaker, “een training mag wel.

En dus werd besloten Manuel Bosboom uit te nodigen voor het geven van een training. Als werkvorm werd de simultaan gekozen. Zo konden En Passanters die al drie maanden geen schaakstuk aangeraakt hadden de raderen weer eens laten draaien. En Manuel kan weer boodschappen doen. Behalve zijn honorarium als trainer toucheerde hij ook nog de inhoud van een spaarvarken waar leden van En Passant een blijk van waardering in stopten. En aan het eind van de middag had Fred Buitenhuis ook nog iets voor Manuel.

Klaar voor de start

De training moest natuurlijk wel in de buitenlucht plaatsvinden want in het denksportcentrum is het niet mogelijk om iedereen op anderhalve meter afstand te zetten. Daartoe weken wij uit naar de zonneweide bij het naastgelegen zwembad. Het was lekker heet in de zon, zij die er in 2009 ook al bij waren herinnerden zich de massakamp tegen Sopsweps’29 in de hitte. Ja en er was ook als regel bedacht dat Manuel niet aan de stukken zou zitten, maar zijn zetten zou uitspreken, waarna de speler die zelf uit moest voeren. Vanwege de minieme kans dat het pakken van een schaakstuk tot besmetting zou kunnen leiden. Deze regel werd evenwel massaal met voeten getreden. Iedereen vond het onzin.

Over voeten gesproken… Maan deed het met zijn schoenen uit.

Voorzitter Ernst de Reus loofde in zijn openingswoord nog een extra prijs uit voor Manuel als hij erin zou slagen 90% te scoren. Er waren twintig deelnemers, dus hij zou dan twee punten mogen verliezen. Voor Manuel het sein om er vol in te knallen. Reeds in zijn derde rondje kwam het eerste offer…

De zwartspeler, Dion de Graaf, was zo confuus van dit prille geweld dat hij het pionoffer weigerde. Dat leverde evenwel geen degelijkheid op, want in zeventien zetjes werd Dion van het bord geblazen. Het eerste punt voor Manuel was een feit.

In het vierde rondje volgde weer een offer…

Dat was even schrikken voor Arie van den Hoogen die na afloop verzuchtte voortaan toch maar 2…Pf6 te doen tegen het loperspel. Er volgde 4…Kxf7 5.Dh5+ Ke6 6.Df5+ Kd6 waarna Manuel “tot zover wist ik het wel, maar nu?” zei. Hij zette krachtig voort met 7.f4 en het was een wonder dat Arie het eindspel nog haalde. Dat kostte wel wat, want inmiddels stond Manuel een pion voor en hij won eenvoudig.

Manuel verspilde geen energie aan stellingen die hij niet prettig vond. Zo kreeg Robin Reichardt al snel een remisevoorstel (hij accepteerde) en ook gastspeler Ardi Pierik uit Elburg had een stelling waar Manuel geen trek in had op het bord gekregen:

Dit is de stelling na 24.d3 van Manuel. Er zit nog muziek zat in zou je denken, maar Manuel stelde remise voor en Ardi nam het aan, want hij kon geen goed plan bedenken.

Hierna tikte Manuel even snel drie puntjes binnen. Zijn slachtoffers waren Thomas Reichardt, Hans de Vries en Calvin de Graaf. De kleine Kaaieman was tevreden, want anderen verloren sneller.

Jeroen Gootjes was de volgende die een halfje scoorde. Ook een stelling waarin nog zat mogelijk was, maar Manuel was zuinig met zijn energie. Arie van Diermens Pirc werd overhoop gelopen, maar even later stond Manuel zijn vierde halfje van de dag af aan Fred Buitenhuis. De limiet voor de bonus van de voorzitter was bereikt. Maan mocht geen halfje meer morsen!

Gijs Huijgen speelde al snel g7-g5 (“ik zal hem voor zijn! Meestal doet hij dat”, aldus Gijs) en kreeg een prima stelling die hij verprutste met een incorrect stukoffer. Even later moest ook Mike Ruitenbeek zijn koning omleggen. Mike had overigens wel een creatieve manier gevonden om de hitte te bestrijden.

Links Mike Ruitenbeek, rechts Fred Buitenhuis.

Alex van de Vuurst was de volgende die zijn koning moest omleggen. Ook Alex was goed bestand tegen het warme weer. Wel duf dat er dan net een foto genomen wordt als er een wolkje overdrijft.

Zit je daar in de schaduw met je hoofddeksel en zonnebril…

Uw verslaggever had snode plannen, maar werd in snoodheid overtroffen…

Ik heb zojuist 11…Le6-h3 gespeeld. Dat impliceert een pionoffer en dan was het de bedoeling om dan over die h-lijn te gaan aanvallen. Er volgde 12.Lxf6 gxf6 13.Lxd5! Ja, dat kan ook natuurlijk. Mijn idee was 13.Lxh3 Dxh3 14.Pxd5 h5 en we zien wel waar het schip strandt, maar Manuel offert zelf de kwal en voelt mij vervolgens pijnlijk aan de tand op de witte velden. Puntje voor Manuel in 31 zetten.

Na mij staakte Arie van den Hoogen de strijd. Weet u nog, die van 4.Lxf7+. Hij heeft het dus nog aardig lang vol gehouden.

De bonus van Manuel ging in rook op door toedoen van Franciscus Hartog. Die accepteerde een remisevoorstel. Kibitzer Henk Vedder geloofde zijn ogen niet. “Wat? Het is mat in vier!!” Dat bleek enigszins bezijden de waarheid. Het was mat in zeven. Maar niet getreurd, F. was zeer tevreden met zijn halfje.

Puzzeltje voor u: zwart aan zet, mat in zeven.

Laurents van Twillert was de volgende die tegen een nul opliep. Hoe het allemaal ging heb ik niet gezien, ik vermoed dat hij meer aan Jaap van Dissel en Femke Halsema dacht dan aan schaken.

Gerben van Pel werd vervolgens in een aanval omver geblazen, waarna Gert Reichardt in een gelijkstaand eindspel remise voorstelde. Het werd de eerste en enige remise die niet op voorstel van Manuel tot stand kwam.

Toen vervolgens Frank Woudenberg en Jasper Reichardt hun hopeloze eindspelen verloren zat de simultaan erop. Manuel scoorde 17 uit 20, ofwel 85%.

Het missen van het target bleek echter geen beletsel voor de voorzitter om toch zijn portemonnee te trekken, de goedzak. Het is net het bedrijfsleven, die bonussen komen er toch.

Fred Buitenhuis schonk Manuel na afloop een fles Sonnema, die ter plaatse soldaat werd gemaakt. In combinatie met eerder genuttigde Amstels en Affligemmen leverde dat uiteindelijk een mooi tafereel op nadat onze trainer op Amersfoort CS was afgezet…

Het was een geslaagde training. Voor herhaling vatbaar!

2 Reacties

  1. Avatar
    Hendrikom 15 juni 2020

    He, daar was iedereen wel even aan toe, aan zo’n training, dat kon je aan alles merken 🙂 Deelnemers en toeschouwers werden ook nog voorzien van de nieuwste haringen en daar werden ook nog een paar kistjes met ijs meegeleverd!

  2. Avatar
    ayacucho 16 juni 2020

    Hallo Richard, als schaakgemeenschap moet je blij zijn met elke euro die naar het schaken gaat, dus ik zou zelf het woord poenerig niet gebruiken. Wellicht zijn er meer Nederlandse schakers (m/v) die het moeilijk hebben en wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Je zou Anish Giri, onze nationale trots, kunnen benaderen of hij en zijn sponsor Optiver genegen zijn een Anish Giri Invitational Online op lichess.org te organiseren met louter Nederlandse heren en dames schakers. Zoals de schaakclub van Magnus Carlsen de Offerspill Invitational heeft georganiseerd met louter Noorse schakers met een mooi bedrag aan prijzengeld nl 10.000 euro. Vergeet ook niet dat de heren en dames schakers geen reiskosten hebben nu. Het prijzengeld kan deels gebruikt worden om hier en daar mensen uit de brand te helpen. Nooit geschoten is altijd mis!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.