Carlsen ‘clutcht’ Caruana op het nippertje van het bord

De tweede finaledag in de tweekamp van het ClutchChesstoernooi tussen Magnus Carlsen en Fabiano Caruano leverde weer zoveel spektakel op dat het een lust voor het oog was om hiernaar te kijken. Na een zeer spannende strijd was het uiteindelijk de wereldkampioen die toch aan het langste eind trok, hoewel hij na de voorlaatste partij nog op achterstand was gezet.
Een kleine blik op de eindstand leert ons dat van de twaalf partijen die de heren in de finale tegen elkaar afwerkten er slechts drie in remise eindigden. Dat is een erg laag percentage voor spelers die zo aan elkaar gewaagd zijn als de nummers één en twee van de wereld. Omdat ik met stijgende verbazing alle partijen heb gevolgd, heb ik besloten om ze grotendeels van commentaar te voorzien. Hierbij een samenvatting van dit interessante gebeuren.

 

 

Fabiano Caruana – Magnus Carlsen (1)

Wit heeft zojuist 25.Tae1? gespeeld en nu heeft Carlsen een fraai concept achter de hand. Het was nodig om de binnengedrongen toren op f3 te verdrijven. 25. Ld5 Txd3 26. Le4 Td2 27. Df1 Txe2 28. Dxe2 en wit heeft voldoende compensatie.
25…e4! 26. dxe4 Pe5
Dit paard valt daar niet meer te verdrijven en in het vervolg kwam wit los ten koste van materiaalverlies waardoor hij deze partij verloor.

Magnus Carlsen – Fabiano Caruana (2)

29…Kg8 30. Tca2?
In een stelling waarin wit wat beter staat en waarin je het ook niet verwacht, tovert Caruana ineens een verborgen tactische grap tevoorschijn.
30…Txa2 31. Txa2 Pxe5 32. dxe5 d4!
Totaal gemist door de wereldkampioen. Hij wierp zijn hoofd in zijn handen maar hij vermande zich en ging daarna onverstoorbaar verder.
33. Db2 d3 34. Ta1
Zwart heeft een reus van een gedekte vrijpion en daarbij is pion e5 ten dode opgeschreven. Maar van een wereldkampioen heb je niet zomaar gewonnen. Hij modderde voort en omdat de zwartspeler geen duidelijk winstplan had en een beetje heen en weer bleef spelen, kwam de partij aan een abrupt einde toen Caruana driemaal dezelfde stelling had toegelaten! Eén van de weinige remises en een gelukje voor Carlsen.

 

Fabiano Caruana – Magnus Carlsen (3)

23…e4?
Zwart staat al moeilijk maar produceert hiermee een vreselijke zet waarna zwart niet meer loskomt. Met 23…f5! kon zwart zijn vreselijke paard in het spel krijgen. 24. Pxf5 Pxc4 met genoeg tegenspel.
24. b3! Kg8 25. Ld2 Pb7 26. Lc3 Te5
Een kwaliteitsoffer om te compliceren. Maar goed is het niet. Caruana speelde de partij professioneel naar winst. De stand is weer gelijkgetrokken!

 

Magnus Carlsen – Fabiano Caruana (4)

Wit heeft een plusje, maar er volgt nu een vreemd intermezzo.
44. Tb3?!
Hij gaat achter de pion vandaan?!
44…f5?
Waarom? 44…Ta4! lag veel meer voor de hand. het lijkt erop dat zwart het dan weer ‘gekeept’ heeft.
45. Tb4!
Dit buitenkansje laat Carlsen niet lopen.
45…Txb4 46. Kxb4 Kb6 47. Lxf5
En met een verst verwijderde vrijpion is het verder een peulenschilletje om dit eindspel naar winst uit te tikken.

 

Toen begonnen de twee ‘clutchpartijen’ die elk driemaal mee zouden tellen.

 

Fabiano Caruana – Magnus Carlsen

Hier werd de engine geraadpleegd en riep Ashley dat er een ongelooflijke zet voor handen is voor wit die de winst onmiddellijk afdwingt.
27. g3
Hij haalt …Tf4 uit de stelling. 27. Pb8!! maakt aan alle tegenstand een einde. 27…Dd8 28. Dc3 f6 29. d6 Dxb8 30. d7 Td8 31. Tc8 Db6 32. Txd8+ Dxd8 33. Dc8 en Dd8 kan niet gedekt worden omdat alles heel ongelukkig staat bij zwart. Ga dat maar eens berekenen.
27…h6 28. h4 Kh8 29. Pe3
Nu de fantastische zet zich heeft aangediend, kon ook Jennifer Shadade het niet laten om steeds te kijken naar 29. Pb8! En ja hoor: hier wint het ook nog… 29…Dd8 30. Pxa6.
29…Kg8 30. Tfc1 Pf8 31. Pf5 Ph7?
Het paard doet hier niets. Het mag toch niet naar f6 vanwege Pxh6. Carlsen was ook al bijna door zijn vlag dus hij moest zetten blijven doen. Maar hij redde het niet. En toen was het Caruana die ineens op voorsprong stond! Voor de eerste maal in deze tweekamp…

 

Magnus Carlsen – Fabiano Caruana (6)

De commentatoren waren het er over eens dat zwart iets anders had moeten doen. Met 15…c5 kan hij zijn vrijpion in beweging zetten om met …c5-c4 die sterke loper op b3 van de diagonaal a2-g8 af te krijgen.
16. e6!
Daar dacht de wereldkampioen behoorlijk lang over na maar hij had zoveel gezien dat het inderdaad de moeite loonde.
16…fxe6?
Caruana gaat de fout in. De enige zet was 16…f6 waarna 17. Pf2 was gevolgd met ook goed spel voor wit. 17. Pg5 Tf6?!
Hij had misschien 17…Lc8 moeten spelen, maar het is duidelijk dat het al bijna gedaan is.
18. Dc2!
Knap gezien, hij moet het schaakje op c5 uit de stelling halen en tegelijkertijd valt hij h7 aan.
18…Tg6?
Een grote blunder, mede veroorzaakt omdat Caruana wits volgende zet niet zag aankomen. 18…g6 is relatief beter. De computer acht dan 19. Df2 als wits beste voortzetting. Wit staat dan op winst. [Op 19. Lb2 wil hij verder gaan met 19…c5 omdat Lb3 enigszins in de knel raakt.] 19. Txe6!
Na deze zet is het al bijna over en sluiten. Dat werd het even later ook en daarmee had Carlsen toch weer een toernooi op zijn naam geschreven.

 

Het scoreverloop uit deze finale:

Alle partijen van gisteravond via de viewer met mijn aantekeningen:

Beeld van de reactie van Carlsen (tijdens de tweede partij) nadat hij zojuist in een tactische grap is gelopen van zijn tegenstander…

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

1 Reactie

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.