Loek van Wely wint Online HSG Open

Zware tegenstand voor grootmeesters in simultaans

Mede dankzij enkele miraculeuze ontsnappingen is meervoudig oud-Nederlands kampioen Loek van Wely met 6 uit 7 winnaar geworden van het Online HSG Open. Hij bleef een achtervolgend peloton van zes spelers een vol punt voor. Volgens de tiebreakregels van internetplatform Lichess, dat automatisch de indelingen en ranglijsten verzorgde, veroverde internationaal meester Herman Grooten het zilver en grootmeester Erwin l’Ami het brons. Ook de pas twaalfjarige Machteld van Foreest scoorde 5 uit 7, evenals HSG-clubkampioen Vincent Spit.

Aanvankelijk leek het erop dat Erwin l’Ami op de zege zou afstevenen. In de vierde ronde versloeg de deelnemer met de hoogste rating Loek van Wely en de secondant van Anish Giri wist ook zijn vijfde partij te winnen. In de zesde ronde werd hij echter gevloerd door Herman Grooten, een gevaarlijke outsider.

Machteld van Foreest speelde een sleutelrol in de ontknoping van de spannende strijd. In de voorlaatste ronde bracht zij Van Wely aan het wankelen in een partij met wisselende kansen. Loek kwam in het voordeel, maar na een ernstige fout waren de bordjes opeens verhangen. Machteld bereikte een totaal gewonnen stelling maar blunderde haar dame weg en kon meteen opgeven. In de slotronde schakelde zij Erwin l’Ami uit voor de toernooi-overwinning door de ervaren grootmeester in een Caro-Kann de baas te blijven na een fout van Erwin op de 21 ste zet. Het voordeel was niet meteen beslissend, maar Machteld liet haar prooi nu niet ontsnappen.

Er werd gespeeld, net als in het gewone HSG Open dat wegens corona moest worden afgelast, in drie groepen naar speelsterkte. Het online evenement trok 93 deelnemers.
De B-groep werd gewonnen door Herbert Eppinga (vooral bekend als jeugdschaakpromotor uit Meerkerk), die na afloop aangaf al zo’n 25 jaar niet meer serieus te hebben geschaakt. HSG-jeugdtalent Marnik Woldhuis zegevierde knap in de C-groep.

(lees het volledige verslag op de website van het HSG-open)

De twitch uitzending, met commentaar van Stefan Kuipers en Hans Böhm is daar, of hieronder, ook terug te kijken.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.