Mooie score Jorden van Foreest in simultaan tegen 21 jeugdschakers

Jorden van Foreest (foto Harry Gielen)

Na afloop van het Gelders Open online jeugdtoernooi was er een online simultaanoptreden van Jorden van Foreest. Hij nam het via Lichess op tegen 21 jeugdspelers (t/m 18 jaar) die aan het Gelders Open hadden meegedaan. Jorden scoorde 19 zeges en twee remises. Onder zijn tegenstanders enkele 2000+-spelers.

Na de simultaan kwam Jorden van Foreest in de Zoom-meeting met de deelnemers voor een nabespreking. Hij was tevreden over het resultaat. Het was hem opgevallen dat zijn tegenstanders snel speelden, zo vertelde hij, alhoewel ze toch veel tijd hadden met 30 minuten per persoon en 30 seconden per zet. Zelf had de 21-jarige grootmeester 2 uur voor alle partijen. De kleuren werden random verdeeld.
Jorden besprak kort zijn twee remisepartijen. In zijn partij tegen ArthurChess234 had Jorden met zwart twee keer een remiseaanbod afgeslagen. Er zat dan ook lange tijd meer in, met als pluspion een vrijpion op de a-lijn. Maar Arthur speelde het slim, aldus Jorden, door stukkenruil af te dwingen, en de vrijpion op de a-lijn te blokkeren met zijn toren.
Tegen Davidm9 bood Jorden – ook met zwart – zelf remise aan, toen zijn jonge tegenstander in een remisestelling met ongelijke lopers overduidelijk een mousslip maakte. Eerder in de partij stonden Davids stukken heel mooi aanvallend op de zwarte koningsstelling gericht. Toen moest ik wel even goed opletten, vertelde Jorden.

De spelers konden ook nog vragen afvuren op de jonge grootmeester. Wat moet je doen om zo goed te worden als jij, was een vraag die bij veel kinderen op nummer 1 stond. Jorden vertelde dat hij zelf op zijn zesde begon met schaken en dat hij sinds die tijd elke dag met schaken bezig is: partijen spelen, boeken doornemen, puzzels oplossen. Dus steek veel tijd in het schaken, dan kun je ver komen, was zijn advies.
De partijen van de simultaan zijn hier te bekijken.

1 Reactie

  1. Avatar
    Zuid Limburg 07 juli 2020

    De partijen van de simultaan zijn hier te bekijken.  werkt bij mij niet.  Op iPad wordt de Lichess app gestart en ik kom in m’n eigen hoofdmenu terecht. Niets zo van de simultaan partijen te zien. 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.