Online bootcamp positionele offers en profylactisch denken

Tijdens het weekend van 11 en 12 juli 2020 organiseren IM Merijn van Delft en IM Nico Zwirs een online bootcampweekend. De thema’s die aan bod komen zijn positionele offers door Merijn en profylactisch denken door Nico. Het leuke is dat deze soms hand in hand gaan!

Op beide dagen begint de bootcamp om 13.00 uur en eindigt rond 17.00 uur met tussendoor een pauze. De online bootcamp wordt aangeboden via Zoom en kost €60,- per deelnemer. Het weekend is gericht op volwassen schakers (18+) met een minimale rating van 1700. Er is plek voor 6-8 deelnemers.

De  fanatieke jeugdschakers die het ook interessant lijkt, verwijzen we door naar de zomerschool. schaakweek.nl/zomerschool

 

Positionele offers

Positionele offers vormen al jaren de grote schaakfascinatie van Merijn. Met de komst
van zijn boek ‘Mastering Positional Sacrifices’ kon hij eindelijk zijn ei kwijt en
heeft hij zijn zegje gedaan. Tijdens de bootcamp laat Merijn een aantal
voorbeelden zien die hem in het verleden enorm geïnspireerd hebben.

Benieuwd naar een voorproefje?
Bekijk de sample pages van zijn boek op de NIC-site. www.newinchess.com/media/wysiwyg/product_pdf/9094.pdf

 

Profylactisch denken

Bij veel schakers staat Nico bekend als een dynamische speler die van aanvallen houdt. Wat weinig mensen weten is dat hij enorm profylactisch denkt. Dit houdt in dat hij veel kijkt naar de mogelijkheden van zijn tegenstander en daar op voorhand al op reageert. Hoe dit samen gaat met aanvallend spelen komt aan bod tijdens de bootcamp. Hieronder een opgave hoe dat in z’n werk gaat.

Na afloop van de bootcamp krijgen alle deelnemers het behandelde materiaal via de mail.
Wil je meedoen of heb je een vraag, stuur dan een mailtje naar Nico Zwirs.
Mailadres: nico@zwirs.net

 

 

 

 

Tijdens de laatst gespeelde ronde in de Meesterklasse wist Nico de SOS schoonheidsprijs te winnen door met zwart IM Nick Maatman te verslaan. Halverwege de partij ontstond de volgende stelling.

We komen er in na 18.Pce2.

De stelling is in balans. Zwart heeft actievere stukken, maar wit heeft een betere pionnenstructuur. Het grote probleem bij wit is dat zijn toren op a1 niet meedoet. Om de toren in het spel te krijgen wil wit b4 spelen om vervolgens met Db2 de toren te bevrijden. Zwart aan zet en hoe anticipeert zwart daar op?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.