Protocol denksport

Nu we de ergste uitbraak van het corona-virus aardig onder controle lijken te hebben, is een aantal schaakverenigingen aan het nadenken over hoe op een veilige manier de interne en straks de externe competitie weer kan worden opgestart. De KNSB heeft inmiddels een protocol voor de jeugd opgesteld, dat valt te lezen in dit artikel. De dambond daarentegen lijkt een protocol voor volwassenen al (wat verder) te hebben ontwikkeld. Zij publiceerden dit: Protocol Verantwoord Dammen v200629

Van Maarten de Wit, voorzitter van de EGS (uit Goirle) die in augustus traditiegetrouw hun weekendtoernooi organiseren, ontvingen we deze mail:

Ha redactie,

Ten eerste fijn dat de continuïteit van schaaksite geborgd is!

Ten tweede: zouden jullie kunnen vermelden dat het GWK 2020 eind augustus niet doorgaat. Betekent ook dat het PK van de NBSB ofwel niet doorgaat dan wel een ander plekje moet zoeken.

Het afzeggen ligt aan het feit dat er nog steeds geen bruikbare protocollen voor het schaken liggen (ondanks het feit dat ik daar de afgelopen maanden herhaaldelijk om heb gevraagd, ik verwijt de schaakbond dan ook laksheid) en dat wat er nu ligt (rondschrijven dd 4 juli) een niet prettig beeld geeft van de fysieke schaakomgeving: het gaat vooral op een gymzaal waar een schoolexamen wordt gehouden lijken, borden op 1,5 meter en gangpaden van 3 meter; geen toeschouwers en alles voor en na de wedstrijd desinfecteren. Wij hebben daar geen zin, minder tot weinig deelnemers is tot daaraantoe, maar al het gedoe er omheen is echt te veel gevraagd. En dan nog maar te zwijgen over de consequenties voor alle interne competities.

Judoka’s mogen van dichtbij elkaars oogwit bewonderen en schakers (net als bridgers) moeten grote onderlinge afstand bewaren. Het heeft er alle schijn van dat de schaakbond (te) laat in beweging is gekomen en dat wij, verenigingen, daar nu de wrange vruchten van plukken. Ideetje om daar eens een vragenrondje aan te besteden? Ik denk niet dat wij de enige vereniging zijn met teleurstelling in de gelederen.

Maarten de Wit (voorzitter EGS)

7 Reacties

 1. Avatar
  René Pijlman 06 juli 2020

  De KNSB-mailing van 4 juli bevat feitelijk een protocol voor het schaken (“De belangrijkste regels uit het ‘Protocol verantwoord sporten’ die van toepassing zijn voor schaken zijn de volgende:”). Dat je het niet bruikbaar en niet prettig vindt, is je eigen oordeel. Dat we 1,5m afstand moeten houden is niet het gevolg van beleid of (non-)actie van de KNSB, maar van de model-noodverordening van kabinet/veiligheidsregio’s die er is op basis van RIVM/OMT-adviezen vanwege de pandemie. Judo kan evident niet met afstand, bridge wel, oordelen zij.

  En zoals de KNSB-mailing aangeeft, “Tegelijkertijd hebben wij wel zorgen, omdat schaakpartijen vaak veel langer duren dan andere sportwedstrijden”. In vaak matig geventileerde binnenruimtes, voeg ik daaraan toe. Zelfs met 1,5m afstand, zou de besmettingskans bij schaakevenementen weleens significant kunnen zijn.

 2. Avatar
  René Pijlman 06 juli 2020

  Het Protocol Verantwoord Dammen stelt “De 1,5 meter afstandsregel geldt niet tussen spelers die aan het bord aan het spelen zijn”. Dat is op dit moment (afhankelijk van de uitleg die je eraan geeft) strijdig met de model-noodverordening. Je kunt zo gaan dammen, maar als er een BOA binnenkomt kan zhij een boete van € 390 per dammer opleggen.

 3. Avatar
  habibpeter 06 juli 2020

  De opstellers van de noodverordening gaan ervan uit dat bridge en schaken prima kan plaats vinden op 1,5 meter afstand. In de praktijk blijkt dit echter onuitvoerbaar, zeker met ook nog eens een gangpad van 3 meter. In een speelzaal kan daardoor nog niet eens de helft van het aantal borden worden opgesteld. Ook is er geen opstelling te bedenken waarbij “normaal” kan worden gespeeld, zeker niet in tijdnood. Ik vraag me af of diegenen die deze verordening hebben opgesteld dit wel hebben beseft. Of er simpelweg vanuit gingen dat schaken en bridge toch gewoon prima op afstand kan worden gespeeld zonder dit te hebben nagevraagd bij schakers en bridgers.

  Ik begrijp dat de knsb inmiddels om nadere uitleg heeft gevraagd. Een goede eerste stap in de richting. Het lijkt mij dat de knsb vooral ook duidelijk zal moeten maken dat de huidige verordening betekent dat een normale sportbeoefening niet mogelijk is. Dit wordt bij bv judo wel zo gezien waardoor er anders om wordt gegaan met de anderhalve meter. Of schaken mogelijk ook voor zo’n uitzondering in aanmerking komt is vervolgens aan het RIVM/OMT, want de ventilatie van een speelzaal en het langdurig bij elkaar in de ruimte zitten is idd wel een zorg. Maar in elk geval zal zo’n besluit dan beter doordacht zijn dan waar het nu op lijkt.

 4. Avatar
  Bert Hollander 07 juli 2020

  Interessant detail in dezen is dat partijen bij dammen op een clubavond veelal langer duren dan schaken, en in dezelfde soort ruimtes plaatsvinden. Het lijkt me persoonlijk erg vreemd dat er een onderscheid tussen dammen in schaken in dit opzicht gemaakt kan worden…

 5. Avatar
  Henk van Lingen 10 juli 2020

  Hallo Maarten, dat desinfecteren van de stukken na de wedstrijd is natuurlijk lariekoek, als je die stukken vervolgens weer een week in de kast zet. Even los van de vraag of er überhaupt een serieus besmettingsgevaar is via direct contact met oppervlakten, is dat na 7 dagen lang en breed geweken. Bibliotheken bijvoorbeeld zetten ingeleverde boeken na 3 dagen gewoon weer op de plank. Dus ik zou in deze regel geen reden zijn om van de competitie af te zien, als ik jou was.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.