Inschrijfformulieren KNSB competitie en Beker 2020-2021

Deze informatie wordt gestuurd naar de voorzitters, secretarissen en contactpersonen van de verenigingen aangesloten bij de KNSB alsmede alle abonnees op de competitiemailing

De Bondsraad van 27 juni 2020 heeft besloten de KNSB competitie op een zo normaal mogelijke manier op te starten. Teams die niet mee willen/kunnen doen mogen een jaar overslaan met behoud van rechten. Er is alleen promotie/degradatie in die klasse groepen waarvan minimaal 2/3 van de wedstrijden gespeeld zijn. Teams uit de vijfde klasse en lager mogen promotie aanvragen.

Zoals u waarschijnlijk al weet, start de landelijke competitie vanwege de Corona pandemie pas op 31 oktober. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de eisen aan de speelzaal (verversing lucht en 10 m2 per schaakbord) en dat sommige leden/teams liever een jaar overslaan.
Als u op zoek moet naar een andere speelzaal dan heeft u daarvoor meer tijd.

Om te bepalen of uw speelzaal geschikt is om competitie te spelen zijn deze drie documenten van belang:

 • Algemene protocol (NOC*NSF)
 • KNSB schaakprotocol
 • Plan van aanpak opstarten clubavond – d.d. 9 juli 2020

De links kunt u vinden via schaakbond.nl/competitie/informatie-knsbcompetitie/knsb-competitie-20202021

In het menu aan de rechterkant van de link staan alle formulieren.

Het eerste formulier dat door alle deelnemende verenigingen ingevuld moet worden is het ‘Bevestigingsformulier’ schaakbond.nl/competitie/informatie-knsbcompetitie/opstarten-knsb-competitie-20202021/bevestigingsformulier. Via dit formulier moeten alle rechthebbende teams voor 6 september doorgeven of ze mee willen doen, een jaar overslaan of zich geheel terugtrekken.

De rechten van alle teams staan hier vermeld: schaakbond.nl/competitie/informatie-knsbcompetitie/opstarten-knsb-competitie-20202021/clubs-20202021

Indien u een nieuw team wilt inschrijven voor de KNSB competitie vierde klasse of lager dan kunt u dit doen met dit formulier schaakbond.nl/competitie/informatie-knsbcompetitie/opstarten-knsb-competitie-20202021/aanmeldformulier-nieuwe

Met vriendelijke groet,
KONINKLIJKE NEDERLANDSE SCHAAKBOND

Koos Stolk,
medewerker Competitie en Evenementen

Bent u niet meer actief voor uw vereniging, geef dit door aan uw secretaris/ledenadministrateur. Dan kan de administratie bijgewerkt worden.

9 Reacties

 1. Avatar
  Rudy Simons 10 juli 2020

  Geachte heer Stolk,

  Ik lees nu dat er voor komend seizoen om voor promotie cq degradatie in aanmerking te komen, minimaal 2/3 van de wedstrijden moeten zijn gespeeld. Dit verbaast me ten zeer; immers , afgelopen seizoen heeft de KNSB besloten om geen teams te laten promoveren cq degraderen, terwijl er wel inmiddels 6 wedstrijden (dus 2/3) waren gespeeld. De KNSB had er voor kunnen kiezen om de stand na 6 ronden te handhaven en als eindstand over te nemen, zodat de nr’s 1 op dat moment “gewoon” zouden promoveren (in alle klassen!) en de nr’s 9 en 10 zouden degraderen. Dit is in Belgie zoals ik heb begrepen wel gebeurd en het blijkt zelfs in het FIDE-reglement te staan! Maar neen, de KNSB heeft zich er “makkelijk” van af gemaakt. De vereniging waar ik voor speel, WLC  uitkomend in 3H, is hier o.a. de dupe van (we stonden immers bovenaan na 6 ronden en we hadden theoretisch , gezien de tegenstand van onze concurrenten en van ons zelf in de resterende ronden ook de meeste reele kans op het kampioenschap. Deze gemiste kans telt natuurlijk voor heel wat meer verenigingen in Nederland !

  Bedankt KNSB !

  • Avatar
   Hendrikom 10 juli 2020

   Het nadeel hiervan is dat het van belang gaat zijn (ik begrijp dat de competitie niet ieder jaar voortijdig beeindigd gaat worden) welke tegenstander je in welke ronde krijgt. Dat zou je met een random loting kunnen doen, maar dan is weer het nadeel dat clubs met meerdere teams niet meer per se tegelijkertijd thuis kunnen spelen. Bij een round robin kan ik me prima voorstellen dat je niet voortijdig een kampioen uitroept. Maar in sommige klassen zal het wrang zijn inderdaad!

  • Avatar
   Henk van Lingen 10 juli 2020

   Tja, dat kwam natuurlijk omdat vorig jaar die regel niet bestond. Van tussentijds de spelregels wijzigingen gaan doorgaans veel mensen op de achterste benen staan. Vooral die clubs die dan gedegradeerd zouden zijn, terwijl ze de directe concurrent nog moesten krijgen. Heel verstandig dus dat die regel nu is opgenomen, en verbaasd me niets.

  • Avatar
   Erwin 11 juli 2020

   Beste Rudy,

   Ik kan je begrijpen dat je vind dat jullie eerste team hier de dupe van is. Dan ben ik echter wel benieuwd of je ook actie hebt ondernomen richting de NBSB inzake het niet meer doorgaan van de avondcompetitie aldaar? Jullie eerste team daar stond immers onderaan in de hoofdklasse en jullie hadden (om jouw eigen woorden te gebruiken) theoretisch gezien de meest reële kans om te degraderen. Ik neem aan dat je dan ook hebt voorgesteld dat jullie vrijwillig degraderen omdat het seizoen niet is afgemaakt.

   Als we bovenaan de ranglijst rechten willen claimen moeten we wel zo eerlijk zijn om het onderaan de ranglijst ook te doen…

   Bedankt Rudy!

 2. Avatar
  Paul-Peter Theulings 10 juli 2020

  Een club met een incompleet meesterklasseteam kan dat team een seizoen laten overslaan. Spelers uit dat team die wél willen spelen maken het tweede team kampioen, dat is wel een onzuiverheid in de competitie.

  • Avatar
   Joost Jansen 10 juli 2020

   In een concept corona-bijlage bij het competitiereglement wordt dit ondervangen. Een team dat een jaar overslaat, moet wel volgens de gebruikelijke regels worden opgegeven; de betreffende spelers mogen dan niet in een lager team invallen.

   • Avatar
    Paul-Peter Theulings 11 juli 2020

    Dat laat alsnog ruimte om spelers van team te switchen. De opstelling van het niet spelende team 1 moet alleen sterker zijn dan die van het wel spelende team 2.

    Team 2 kan makkelijk 3 sterke spelers uit team 1 lenen voor het seizoen.

     

     

 3. Avatar
  habibpeter 11 juli 2020

  Afgezien van het bewust manipuleren van teams zoals Paul-Peter suggereert vraag ik me af hoe wordt voorkomen dat er straks te veel teams aanspraak maken op een bepaalde klasse. Wat bv als 5 teams in een bepaalde klasse Een jaartje overslaan en het jaar daarop terugkeren? Inmiddels hebben de andere teams die wel speelden ook rechten gekregen.

 4. Avatar
  Rudy Simons 12 juli 2020

  Beste Erwin,

  Je hebt gelijk, voor wat  hoort wat is toch het gezegde? Echter , gezien het feit dat we afgelopen seizoen eigenlijk elke wedstrijd problemen hadden om het avondteam rond te krijgen of in ieder geval redelijk op sterkte en het feit dat de promotie van de 3e klasse naar de 2e klasse ons tig meer waard was dan die avondcompetitie sowieso, zou ik daar dan ook zeker vrede mee gehad hebben!

  Maar bedankt Erwin om mij daar nog even op te wijzen. 🙂

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.