We gaan weer schaken: in Hoorn

Terwijl de kalenders van de dertien regionale bonden van de KNSB akelig leeg zijn, heeft Caïssa-Eenhoorn niet stil gezeten. De afgelopen weken is achter de schermen hard gewerkt om in het laatste weekeinde van augustus het Oscar Romero Open Hoorns/NHSB-kampioenschap te laten doorgaan. Door de verdere versoepelingen van de coronamaatregelen staat het licht op groen: op 28, 29 en 30 augustus kunnen honderd schakers op de normale manier hun partijen spelen.

Liam Vrolijk (NHSB-kampioen 2019) met de wisselbeker die door Caïssa-Eenhoorn-voorzitter Co Buysman aan het Kennemer Combinatie-talent is gegeven.

Het is het eerste echte toernooi na corona. Geen computerzetten doen, maar echte stukken met de hand verplaatsen. Na een ingrijpende renovatie is de Oscar Romeroschool in Hoorn er heel geschikt voor. Er is overal meer ruimte, waardoor de 1,5-metermaatregel kan worden gehandhaafd (behalve op het schaakbord; de spelers kunnen op de gebruikelijke wijze tegenover elkaar zitten) en uiteraard is hygiëne een belangrijk punt. Het driedaagse evenement heeft plaats conform het door de KNSB opgestelde ‘Protocol verantwoord schaken’.

Jarenlang werd het Open Hoorns op de dinsdagse clubavonden van Caïssa-Eenhoorn gehouden, na afloop van de clubcompetitie. Omdat de belangstelling danig terugliep, besloot het bestuur er in 2017 een weekendtoernooi van te maken, te houden in de Oscar Romeroschool. Het seizoen erop had de Noordhollandse Schaakbond geen vereniging om de NHSB-titelstrijd te organiseren, waarop Caïssa-Eenhoorn aanbood die aan het Open Hoorns te koppelen. Het open Hoorns kampioenschap van 2016 telde 37, de editie van 2019 telde 76 deelnemers. De hoop is dat dit jaar het maximum van honderd wordt gehaald. De nog kleine eregalerij van de top drie – 2017: Yong Hoon de Rover, Pieter Hopman, Colin Stolwijk; 2018: Hing Ting Lai, Henk-Jan Visser, Joris Kokje; 2019: Liam Vrolijk, Hing Ting Lai, Yong Hoon de Rover – ziet er in ieder geval prima uit.

Op de laatste zondag van augustus zal in Hoorn overigens niet de eerste KNSB-afdelingskampioen van dit jaar worden gehuldigd. De Oostelijke Schaakbond had zijn titelstrijd in de periode 11 januari-15 februari 2020, georganiseerd door het Veluws Schaakgenootschap uit Ermelo. Folke van Dorp werd eerste, Mark de Graaf tweede en Andries Mellema derde. Het kampioenschap van de Schaakbond Overijssel was voor februari en begin maart gepland, maar ging door gebrek aan belangstelling niet door. De kampioenschappen van de overige regionale bonden werden door het coronavirus afgebroken of afgelast. Al die titelverdedigers – Ted Barendse (HSB), Benjamin Bok (NBSB), Harold van Dijk (RSB), Joey Grochal (ZSB), Hugo ten Hertog (SGS), Migchiel de Jong (FSB), Ivo Maris (NOSBO), Arthur Pijpers (LeiSB), Max Warmerdam (LiSB) en Michael Wunnink (SGA) – zijn op het Hoornse weekendtoernooi van harte welkom.

Programma: vrijdag 28 augustus: eerste ronde (19.30). Zaterdag 29 augustus: tweede (10.00), derde (14.30) en vierde ronde (19.30). Zondag 30 augustus: vijfde (10.00) en zesde ronde (14.30).

Meer info: www.caissa-eenhoorn.nl

1 Reactie

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.