Giri laat kansen liggen in ‘The Legends of Chess’

De online Magnus Carlsen Tour kent een nieuwe loot aan de stam. Namelijk het toernooi dat de wereld in is gegaan als ‘The Legends of Chess’. In dit evenement zijn er inmiddels drie ronden afgewerkt van de tienkamp die momenteel online gespeeld wordt. Zoals u in onze eerdere aankondiging al kon lezen, bestaat elke ronde uit een tweekamp over vier partijen tussen twee spelers. Mocht die onverhoopt in een 2-2-gelijkspel eindigen, wordt er direct een armageddon-partij gespeeld om te bepalen wie deze mini-match op zijn naam mag schrijven.

Ivanchuk (links) en Gelfand (rechts) met commentator Grischuk (onder) in beeld

 

Naast ‘legendes’ als Anand, Kramnik, Ivanchuk, Gelfand en Leko doen er ook nog een paar ‘moderne’ wereldtoppers mee. Om te beginnen is daar wereldkampioen Magnus Carlsen zelf, die zijn partijen aan het begin van dit toernooi speelt vanaf een boot. Kennelijk is hij niet bang dat hij problemen met het internet gaat krijgen. De nummer drie van de wereld, Liren Ding – die in andere toernooien wel moeilijkheden had met de connectie – wordt vergezeld door Ian Nepomniachtchi, Peter Svidler en onze landgenoot Anish Giri, die onlangs nog furore maakte door de finale van de Chessable Masters te bereiken. In de finale moest hij het helaas afleggen tegen de wereldkampioen zelf (zie hiervan het slotverslag) of mijn video-analyse van de halve finale.

Om bij deze ‘Schaaklegendes’ maar meteen met de deur in huis te vallen. Dit is de stand na drie ronden:

De wereldkampioen staat fier bovenaan. Na twee ronden moest hij die plek nog delen met Boris Gelfand, die evenveel punten had behaald. Inmiddels is Peter Svidler de runner-up! Onze landgenoot Giri speelt heel redelijk maar laat helaas ook veel liggen. Hij verloor met 3-1 in de eerste ronde van Carlsen, won de tweede tweekamp van Kramnik, waarbij hij weinig te klagen had, maar ging pijnlijk onderuit met 2,5 – 0,5 tegen Nepomniachtchi terwijl hij in alle drie de partijen goed tot gewonnen heeft gestaan. Misschien wel het meest schrijnende voorbeeld was vandaag in de eerste partij tegen de Rus.

 

Giri – Nepomniachtchi (3.1)

Zwart heeft zojuist een blunder begaan met 23… Tc5?. Er volgde:
24. hxg6 hxg6
Natuurlijk gaat 24…Txc4 niet wegens 25. Txh7+ Kg8 26. gxf7+ Kxh7 27. Th1#
25. Thd1
Volstrekt onlogisch, zou je zeggen, hoewel wit nog steeds op winst staat na deze zet. Je bent toch aan het aanvallen op de koningsvleugel? Dus waarom niet 25. Tcg1! g5 [25…De4+ faalt op 26. Ld3] 26. Lxf7 Verdediger uitschakelen. 26…De4+ 27. Ka1 Kxf7 28. fxg5+- En wit breekt door. De dreiging Dc7+ eventueel in combinatie met Th7+ is dodelijk. Er is geen verdediging meer voor zwart.
25…Txc4
Hij geeft de dame tegen een toren en een stuk en dat is inderdaad de meest praktische beslissing, maar het blijft uiteraard verloren voor zwart, maar Giri kreeg geen vat op deze stelling en tot overmaat van ramp verloor hij het nog…

 

Gelukkig is het toernooi nog lang en als hij dan wél zijn kansen gaat benutten, kan hij de eerste vier nog halen. Want die vier gaan dan in een knock-out uitmaken wie deze titel en de 45.000 dollar mee naar huis mag nemen.

 

Ik geef hieronder alle partijen tot dusver van Giri in de viewer. Bij de drie tweekampen heb ik bij sommige partijen wat aantekeningen gemaakt.

 

Ronde 1: Giri – Carlsen

 

Ronde 2: Giri – Kramnik

 

Ronde 3: Giri – Nepomniachtchi

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

4 Reacties

 1. Avatar
  wimw 24 juli 2020

  Heel terecht dat Gelfand aan dit toernooi meedoet. Al in 1990 plaatste hij zich als jonge schaker voor de kandidatenmatches en hij was in januari 1991 nummer 3 op de ratinglijst achter Kasparov en Karpov. Van 1990 tot tenminste 2015 stond hij bij de toptwintig van de wereld en in 2012 speelde hij de WK-match tegen Anand. Een gouden oude, die nu weliswaar op de ratingslijst plaats 60 inneemt, maar al zolang in de top meedraait, dat hij echt een legende is geworden.

   

   

 2. Avatar
  Peter Huisman 24 juli 2020

  De getoonde tabel is de stand na twee ronden, niet na drie. Je krijgt drie punten als je een minimatch wint in vier rapid-partijen, en twee punten als je de minimatch na armageddon wint. Wie na de armageddon alsnog de match verliest krijgt één punt. Dezelfde puntentelling als in de NHL (ijshockey in Noord-Amerika), met daar een verlenging bij gelijke stand na reguliere speeltijd, in plaats van een armageddon. Carlsen, Gelfand en Svidler hebben hun eerste twee matches gewonnen in de vier rapidpartijen, zonder armageddon nodig te hebben gehad.

 3. Avatar
  Herman Grooten 24 juli 2020

  @Peter Huisman: je had gelijk. Toen de livestream gisteravond werd gesloten, stond er nog die stand. Die is inmiddels aangepast evenals de tekst in het artikel.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.