Nederlands Glorney team eindigt als tweede in de Blitz

En we zijn onderweg!  Op zondagavond 26 juli ging Glorney 2020 van start.  Zoals bekend niet in Frankrijk, zoals de bedoeling was, maar online.

Jonas Hilwerda (foto Harry Gielen)

Alle schakers schaken vanuit huis. Vanaf maandag de 27e vijf dagen lang tegen de andere deelnemende landen (Engeland, Wales, Schotland, Ierland en België), op de blitzavond werd anderhalf uur lang geschaakt met 3 minuten en 2 seconden increment per zet op de klok.  Nederland zette een keurige prestatie neer door als tweede te eindigen, achter de ontketende Engelsen.

Dylan Achuthan

De voorbereiding van onze schakers zag er heel gevarieerd uit.  Elke schaker heeft wel een eigen ritueel om in zijn of haar spel te komen.  Er zijn er bij die al lekker inschaken, maar als voorbereiding werd ook Fifa 2020 of een ander spelletje gespeeld.  Maar dat was allemaal tot half 8.  Toen werd er afgetrapt en kon iedereen aan de bak.

 

Het Nederlandse team kwam aardig uit de startblokken en deed vanaf het begin in de middenmoot mee.  Jonas Hilwerda was degene die bij Nederland de beste start had. Jonas heeft al 2 keer eerder meegedaan bij Glorney en was vorig jaar de eerste die aangaf revanche te willen nemen.  Dat moet dit jaar dan maar online.

Het schaakbord in het oog van Polle van Arendonk (deze artistieke foto is van Martine van Arendonk)

Gedurende de anderhalf uur dat het toernooi duurde, schoof het Nederlandse team steeds een plaatsje op.  Engeland was werkelijk ontketend en we gaan er vanuit dat zij vanavond al hun kruit hebben verschoten, want op hen stond geen maat.  Maar Nederland wist een keurige tweede plaats te veroveren in de eindrangschikking.  Dylan Achutan werd uiteindelijk topscorer van het team, vlak daarop gevolgd door Jonas Hilwerda.  Maar eerlijk is eerlijk, het hele team heeft keihard gevochten voor de punten.  Tel daarbij op dat Team NL maar met 18 spelers begon, terwijl de anderen in ieder geval 20 spelers hadden, zodat die tweede plaats niet alleen nog knapper is, maar dat het gaatje met Engeland niet groot is.

 

Dit alles geeft vertrouwen voor het echte toernooi, wat maandag de 27ste begint.  Elke avond om 19:30 gaat Team NL er tegenaan.  De loting gebeurt aan de hand van de uitslagen van de blitz en staat op www.glorneycupchess.org.  De eerste ronde staan de Schotten te wachten!

Van links naar rechts: Romayn Brandsma (foto Marloes Rogge), Dana Verheij (foto Emmy Verheij), Roger Labruyère (foto Ernst Labruyère), Polle van Arendonk (foto Martine van Arendonk), Prajit Sai Kumar (foto Jainendra Kumar).

 

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.