Nieuwe versies ForwardChess en Chessify

Chessify, vooral bekend om zijn diagramscanner– en cloud-engine-analysediensten, heeft een nieuwe versie van hun app uitgebracht met een pdf-scanner en video-zoekfunctie. Schaak-e-reader ForwardChess blijft innoveren en heeft een web-reader en tactiek-trainer uitgebracht.

ForwardChess is de toonaangevende schaak e-reader met een catalogus van meer dan 500 boeken van 15 verschillende uitgevers, waaronder New In ChessQuality Chess en Thinkers Publishing. Het voordeel ten opzichte van een e-reader zoals Kindle is dat je in de ForwardChess-app partijen op een schaakbord naast de tekst kan naspelen en analyseren, met of zonder Stockfish 11. Het platform biedt ook een quizmodus voor het oplossen van puzzles. Ik bezit momenteel 15 boeken over ForwardChess, en ik vind het fijn dat ik de boeken altijd direct beschikbaar heb wanneer ik reis of les geef aan studenten, dat ze geen fysieke ruimte in beslag nemen en na verloop van tijd niet verouderen (gaan ruiken of beschadigd raken).

Wat is nieuw in ForwardChess?

 

Tot voor kort kon je ForwardChess alleen gebruiken als een app in Windows / Mac of een mobiel apparaat (iOS / Android). ForwardChess heeft nu een bèta-versie van hun app uitgebracht. Het belangrijkste verschil met een app is dat je met de nieuwe web-reader geen software hoeft te installeren. Waar je ook bent, je kunt gewoon inloggen vanuit een browser en het boek lezen. Dus als je bijvoorbeeld voor je werk reist en je werkgever de installatie van software niet toestaat, dan is er nu een manier om je favoriete schaakboeken vanuit je browser te blijven bestuderen. Deze nieuwe ontwikkeling betekent ook dat ForwardChess nu ook beschikbaar is op andere besturingssystemen zoals Linux.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De nieuwe features zijn momenteel beschikbaar in de Chessify iOS-app. De nieuwe versie van de Android-app komt in de komende weken uit. Chessify blijft advertentie-vrij. Ten slotte zijn er nog enkele extra functies die ik zou willen noemen:

Online chat met de klantenservice voor het geval je een probleem met de app tegenkomt;

Openings-explorer met de Lichess database van 2 miljoen partijen van 2200+ spelers;

Uitzending van grote toernooien;

Schaakklok 

2 Comments

 1. Avatar
  Wijnand Engelkes juli 26, 2020

  Chessify is inderdaad zeer fraai. Maar je moet heel goed licht hebben en ouderwetse/ exotische schaakfonts worden soms niet herkend.

  Ik heb gemerkt dat het alléén werkt als er een internet-verbinding is. Als ik mijn router uitzet werkt het niet. De herkenning vindt dus plaats op hun servers, niet op mijn telefoon. Ik vraag me af of de gescande stellingen ook op hun servers bewaard worden. De functie “boek scannen” lijkt me helemaal griezelig. Verstrek je daarmee kopieën van aangeschafte boeken aan derden?

  Je kunt ook zonder Chessify, handmatig de FENs intypen. Als je weet hoe FEN in elkaar zit, en dat een paar keer hebt gedaan gaat dat heel snel. Daarna kan je die FENs met een schaakprogramma snel en in bulk controleren. Vind ik prettiger dan met Chessify scannen, controleren, nieuwe scan, controleren etc.

  Wat ik ermee doe? Ik gebruik het gratis offline programma Chess Hero om me stellingen uit FEN/PGN bestanden voor te laten schotelen en mijn scores te laten bijhouden t.o.v. het meerekenende engine. Stellingen waarin ik slecht scoor worden automatisch in een nieuw bestand gezet om later nog eens te proberen. Bij stellingen uit een leerboek ligt het opengeslagen boek ernaast. Vroegâh moest dat allemaal zonder computer, met een houten bord en handmatig notities maken.

   

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.