Partijtje social distance chess? Nieuw spellenprogramma.

Een partijtje social distance chess?
Horde chess (=crazyhouse), Chinees, Japans of Koreaans schaak of liever wat anders?
Mangala, Hnefatafl, Hex, Molenspel of Surakarta bijvoorbeeld. Of nog meer dan 400 andere spellen.

Het Digital Ludeme Project probeert alle spellen in de wereld in kaart te brengen, achtergronden te verzamelen en vergelijkingen tussen de spelen mogelijk te maken. Welke spelen worden waar op de wereld gespeeld, hoe hebben de spellen zich over de wereld verspreid en welke variaties zijn er ontstaan.
Van het Koningsspel van Ur, daterend 3000 jaar voor Christus, Senet (Oud-Egypte), Ludus Latrunculorum (Romeins) Go, Dammen, Schaken, Mancala spellen uit Afrika tot aan gisteren ontworpen spellen worden beschreven, op de wereldkaart ingetekend en de bronnen zijn vermeld.
In een speciaal ontworpen computertaal worden speelborden en zetten van de stukken gedefinieerd in een .lud bestand. Één programma kan daarmee alle verschillende spellen spelen. Wie een beetje handig is kan zelf een spel vanaf scratch ontwerpen of een bestaand spel aanpassen door regels in het lud-bestand te wijzigen met een teksteditor.
Je kunt tegen elkaar spelen, of tegen verschillende AI-rekenaars, de verschillende AI’s tegen elkaar laten spelen, analyseren, etc. Alles lokaal op je eigen PC. Je kunt ook online spelen.
Bovengetekende is de tester van het programma. Ik heb de meest krankzinnige spelen gezien en gespeeld. Een ervaring! Een uitkomst voor de spellengek die maar geen tegenstanders kan vinden.
Het programma is gratis, het draait op Java. Dat moet dus geïnstalleerd zijn op je computer, anders werkt het niet.
Omdat het een algemeen spellenprogramma is, is de schaaksterkte helaas ondermaats. Geen openingsboek, ik schat de ELO op lager dan 1000. Het programma is vooral goed in zwaar tactische spellen, waar de AI goed zijn werk kan doen. De Mancala spellen, dammen, molenspel-achtigen en vele andere abstracte spellen verlies ik vrijwel altijd. Met ver vooruitdenken heeft het programma nog moeite, maar daar wordt aan gewerkt.

ludeme.eu/project/index.htm De tweede helft van de pagina is in het Nederlands.

ludii.games/ is de hoofdpagina. Daarop ook de link naar de download.

Over Wijnand Engelkes

Vroegpensionado bouwjaar 1958, voorheen werkzaam in de IT. Grote verzameling schaakboeken, vooral historie, biografie en curiosa. Momenteel als vrijwilliger werkzaam bij het bordspelen-project https://ludii.games/

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.