Giri naar halve finale en hij ontloopt Carlsen

De tienkamp van het online toernooi, ‘The Legends of Chess’, zit erop. Zoals eerder al gemeld bestond elke ronde uit een tweekamp over vier partijen tussen twee spelers. Bij een 2-2-gelijkspel eindigen, werd er direct een armageddon-partij gespeeld.

 

Zoals collega Dimitri Reinderman in zijn verslag over de ronden 4 t/m 6 schreef, hadden de ‘legendes’ (Anand, Kramnik, Ivanchuk, Gelfand en Leko) het zwaar. Dat op voorhand een beetje verwacht. Maar gelukkig lieten ze af en toe iets van hun genialiteit zien. En die genialiteit kwam niet alleen van de spelers maar ook van een andere legende, Judit Polgar, die twee dagen in de livestream meedeed. Zij liet zien dat ze het spelletje – zeker tactisch gezien – nog lang niet verleerd is. Vandaag zag ik haar een matvariant van een behoorlijk aantal zetten achteloos uit haar mouw schudden. De andere commentatoren, Jan Gustafsson en Alexander Grischuk deden er het zwijgen toe…

Van de huidige topspelers eindigen er vier bovenaan en liet alleen de Chinees Ding teveel steekjes vallen om serieus om de topplaatsen mee te kunnen doen. Na acht ronden waren drie spelers sowieso gekwalificeerd en zou zich alleen met een wonder kunnen kwalificeren. Dan zou hij namelijk Magnus Carlsen moeten verslaan en dan hopen dat Svidler van Giri zou verliezen. Dat eerste bleek ijdele hoop, de wereldkampioen nam een 2-1 voorsprong en toen Kramnik ook nog harakiri pleegde in de laatste partij werd het duidelijk dat Svidler in elk geval vierde werd. Maar ook Giri nam een voorsprong, door na twee remises, met zwart een prachtige partij af te leveren en te winnen. Nu zou Svidler alleen de vierde plek kunnen ontlopen als hij met zwart de laatste partij zou winnen en ook nog het armageddon-potje op zijn naam zou schrijven. Zover liet Giri het niet komen, hij won een pion en kwam niet meer in gevaar: remise. En dat is goed nieuws, want zo ontloopt hij Carlsen in de halve finale en mag proberen ten koste van Nepomniachtchi in de finale te komen. Onze landgenoot heeft sowieso nog een appeltje met hem te schillen. Want in de eerste match, die ze tegen elkaar speelden, ging hij onderuit, terwijl hij diverse kansen op een beter resultaat liet liggen.

 

Uiteindelijk werd de eindstand bovenin:

 1. Magnus Carlsen
 2. Ian Nepomniachtchi
 3. Anish Giri
 4. Peter Svidler

Magnus Carlsen bleek weer eens klasse apart. Bij twee twee spelers was hij overigens in de problemen. Eerst tegen Ivanchuk in de problemen. Die slaagde erin om een beslissende partij te forceren en had daarin wit. Hij moest dus winnen en hij kwam een heel eind. Niet alleen stond hij vreselijk goed, hij bezat lange tijd ook veel meer tijd. Maar Carlsen, die bijna mat ging, toverde de ene sterke zet na de andere tevoorschijn en aan het eind had hij een vreselijke truc.

Tegen Nepomniachtchi was het nog erger. Ook daar 2-2 en een armageddon waarin Carlsen genoeg aan remise had. Maar hij kwam slecht tot verloren te staan en zag ook nog de seconden wegtikken. ‘Nepo’ daarentegen leek freewheelend de zege binnen te halen, maar toen volgde – zoals commentator Jan Gustafsson treffend zei – een masterclass bullet-play. Carlsen bleef niet alleen op de been, terwijl hij razendsnel speelde sloeg hij de aanval af, overmeesterde zijn tegenstander en kreeg precies op tijd de laatste pion te pakken zodat de remise bereikt werd. Hij stond overigens toen op winst. Een ongelooflijk spectaculair slot dat we niet vaak eerder gezien hebben. Ik wil u dit potje niet ontzeggen:

 

Morgen is er een rustdag, vrijdag krijgen we de halve finales. Hoe gaat het nu verder?

De knock-outfase bestaat, zoals gezegd uit de halve finale en een finale. Elke ontmoeting tussen de twee spelers bestaat uit een ‘best-of-3-serie’ wedstrijden, met één wedstrijd per dag die – zoals in de rest van het toernooi gedaan is – bestaat uit vier rapidpartijen. Als de score na de 4 rapidpartijen 2-2 is, worden er twee 5 + 3 blitz-partijen gespeeld en vervolgens, indien nodig, een Armageddon om uit te maken wie de tweekamp op zijn naam mag schrijven.

 

Ik geef hieronder alle partijen uit de ronden zeven t/m negen van Giri in de viewer. Bij de drie tweekampen heb ik bij sommige partijen wat aantekeningen gemaakt.

 

Ronde 7: Giri – Ding

Gezegd moet worden dat de eerste partij door Giri werd gewonnen door verbindingsproblemen van Ding. Het is al de zoveelste keer dat de Chinees hiermee te kampen heeft, maar het schijnt hem niet te lukken om die problemen op te lossen.

 

Ronde 8: Giri – Ivanchuk

Ronde 9: Giri – Svidler

 

Even naar aanleiding van de reactie van Ludo Tolhuizen geven we hierbij nog even de diagramstelling weer uit de partij Kramnik-Carlsen.

Wit speelt en maakt remise!

 

 

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

3 Reacties

 1. Avatar
  Ludo Tolhuizen 30 juli 2020

  Dank voor het verslag Herman!

  Ik was bij het live commentaar erg onder de indruk van Polgar: scherp, to the point, en alleen geinteresseerd in het schaakgedeelte. In een van de partijen Kramnik-Carlsen zag ze vrijwel a tempo een elegante remise terwijl de andere commentatoren de moed al hadden opgegeven:  wit Kh1, Pd8  Zwart Kh8,g7,h7.  Wit maakt remise met 1.Pf7s,Kg8  2.Ph6s,Kf8  3. Pf5, Le5 4. Pxg7.   Als opgave is dit moeilijk, maar om het zonder aanwijzing te zien is geweldig.  Na de eerste dag commentaar met Polgar verzuchtte Gustafsson dat hij tactiek opgaven moest gaan maken…

 2. Avatar
  Herman Grooten 30 juli 2020

  @Ludo: Ik heb dat moment gemist, maar het is inderdaad bijzonder knap. Daarom heb ik de partij even opgezocht om de exacte diagramstelling te kunnen geven. die heb ik onderaan het verslag gezet.

  • Avatar
   Ludo Tolhuizen 30 juli 2020

   Dank Herman. Overigens had ik een typefout gemaakt: als je verteld wordt dat er een remise inzit, is het niet zo moeilijk.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.