Langs de rand van de afgrond, maar…

Onze landgenoot Anish Giri heeft vandaag in ‘The Legends of Chess’ bewezen uit het goede hout gesneden te zijn. In de tweede halve finale tegen Ian Nepomniachtchi kwam hij na vele avonturen én een armageddon-partij toch zegevierend tevoorschijn en dwong zo een derde match af die morgen gespeeld gaat worden. Magnus Carlsen had vandaag wederom genoeg aan 2,5 – 0,5 tegen Svidler en hij heeft daarmee een extra rustdag voordat hij straks de finale mag gaan spelen.

 

Dat de Rus Nepomniachtchi geen makkelijke tegenstander voor Giri is, bleek ook nu weer in deze tweede halve finale. Deze zin gebruikte ik gisteren ook in mijn verslag van de eerste halve finale-tweekamp en die bleek ook nu weer van toepassing!

Vrijwel alle partijen uit deze clash tussen twee schakers met een totaal verschillende stijl waren de moeite van het volgen waard. Niet in het minst omdat er – naast icoon Judit Polgar – ook nog een andere legende zich met de analyse ging bemoeien: Garry Kasparov! De organisatoren van Chess24 waren maar wat blij met deze geweldenaar in hun midden. En dat leverde wat leuke taferelen op. De analyses van Polgar en Kasparov werden soms een soort vluggertje tussen deze twee… waarbij één van de twee ongelijk bleek te hebben.

 

    

 

Partij 1
Giri heeft zwart en laat zich niet verontrusten door het Schots van zijn tegenstander. De muziek wordt snel uit de stelling gehaald; eigenlijk de minst interessante partij uit deze tweekamp. Remise.

 

Partij 2
Een variant van het Engels waarin Giri met wit het obscure 10.Tg1 speelt. Hij wint een pion maar ondervindt moeilijkheden met zijn koning. Als zwart dan met 40…Pe3! op prachtige wijze een stukoffer brengt om de witte koning in het nauw te drijven, komt zwart goed te staan. In tijdnood weet Giri het hoofd niet boven water te houden en gaat ten onder. ½ – 1½ achter. De wijze waarop zwart de aanval met zware stukken voert, is uit het boekje.

Partij 3
In een Siciliaanse partij waarin wit veld d5 heeft maar zwart goede stukken, staat Giri wat prettiger. Maar hij doet weinig, blijft voorzichtig manoeuvreren totdat de witspeler zich genegen voelt om wat te gaan doen. Het wordt scherp en dan blijkt Giri uitstekend te kunnen rekenen. Het wordt duidelijk dat wit zijn hand overspeelt heeft en als Nepomniachtchi op zet 35 de fout in gaat, krijgt Giri de overhand. Maar hij moet al zijn zetten razendsnel spelen want hij heeft – zoals vrijwel in elke partij – steeds een achterstand op de klok. Hij vindt alle goede zetten en komt in een gewonnen eindspel terecht. Daarin doet hij het misschien niet even nauwkeurig maar zijn tegenstander – inmiddels ook in vliegende tijdnood – ziet het niet meer en Giri brengt het punt binnen. Het staat weer gelijk! 1½ – 1½.

 

Partij 4
De discussie in de Grünfeld gaat voort. Uit de eerste tweekamp van gisteren kwam deze variant tweemaal op het bord en nu dus voor de derde maal. De heren hebben hun huiswerk goed gedaan en het levert een minuscuul plusje op voor wit waar Giri echter geen zaken mee kan doen. Remise dus en het rapidschaak is daarmee in 2-2 geëindigd.

 

Dan volgen er twee vluggertjes met ieder 5 minuten + 3 seconden per zet.

 

Partij 5
Dit keer een Najdorf en nu gaat ‘Nepo’ voor een vroegtijdig 6.Tg1. Opnieuw blijkt Giri een erg groot theoreticus te zijn want zelfs een sideline, door wit gekozen wordt door hem uitstekend behandeld. Niettemin komt hij het vroege middenspel tóch in de problemen. Vanaf zet 27 stapelen de moeilijkheden zich op. Het middenspel blijkt zo lastig te zijn voor beide spelers dat er aan weerszijden flinke fouten worden gemaakt. Ik heb geen uitroeptekens en vraagtekens uitgedeeld, maar één moment wil ik u graag voorleggen. Kijkt eens naar de stelling na de 37e zet van zwart. Wit kan winnen, maar dan moet hij twee studie-achtige zetten achter elkaar vinden.

Dit is een grappig moment omdat de waardering ineens enorm de lucht inging voor wit. Er is een fantastische winstvariant voor handen, die te moeilijk is voor de mens.
Wit speelde 38. Ka2 maar hij had een veel betere voortzetting die geforceerd wint. Ziet u het?

 

Het begint met 38. Da8+ Kh7 39. Td8 Txf5 40. Th8+ Kg6 (zie analysediagram)

41. De4!! De eerste probleemzet 41…h5 [41…Dxg3 42. Dc6+] En nu de tweede probleemzet. 42. Txh5!!  Ga die maar eens bedenken… 42…Dxh5 43. Txg4+ Kf6 [43…Kh6 44. Th4] 44. Dc6+ Ke7 45. Td4 en het mat valt niet te voorkomen.

De partij ging vrolijk verder met een flink fluctuerende engine maar wit stond op winst en bleef op winst staan en de koningsjacht op de arme monarch van Giri eindigde in mat. Dan is het toch beslist zou je denken.

 

Partij 6
Giri moet nu winnen, hoe gaat hij dat doen? Toch maar weer vanuit het Engels en zwart kiest een systeem dat een beetje rammelt. In wezen is er niet zoveel aan de hand, maar in een praktische partij is het altijd moeilijk om beslissingen te nemen. En dat deed de Rus ditmaal niet zo goed. Wit offerde (tijdelijk) een pion in ruil voor een ontwikkelingsvoorsprong en omdat de zwarte koning nog in het centrum verbleef volgde er op de 14e zet een prachtig stukoffer.

Zwart had nu kunnen rokeren maar na 13…O-O 14. Pxd4 Pxd4 15. Txd4 staat zwart toch onder druk. Daarom deed zwart 13…e5? Dit lijkt aan wits aspiraties een einde te maken, maar het tegendeel is waar. Giri moest winnen en als hij gedwongen wordt, laat hij zien verschrikkelijk goed te kunnen schaken. Want vrijwel zonder nadenken tovert hij de volgende briljante combinatie op het bord!
14. Pxd4!! Pxd4
De enige zet. 14…exd4 15. Pd6+ Kf8 16. Pxb7 is totaal uit. 14…exf4 15. Pxc6 Lxc6 16. Pc3 wint het stuk met rente terug. Maar nu?
15. Txd4!
Boem! En voor de rest van de partij kijkt u in de viewer.

 

Giri gaat als een mes door de boter en het is weer gelijk! 3-3.

 

Partij 7

Dus is een armageddonvluggertje nodig. ‘Nepo’ won de loting en hij koos… wit! Tegen Carlsen liet hij zien dat het niet zomaar is. Hij heeft een minuut meer en speelt supersnel. Daarbij is hij een erg gevaarlijke tacticus met originele invallen die het de tegenstander erg moeilijk kan maken. Zo moeilijk dat Carlsen dik onder de twee minuten kwam met zwart en een aanval op zijn koning te verduren had. Maar wat de wereldkampioen daar liet zien was van ongekende klasse… Enfin. Tegen zo’n snelheidsmonster moest Giri het met een minuut minder zien bol te werken, maar dan wel in de overtuiging dat remise voldoende zou zijn.
Op 1.e4 is dan natuurlijk de Berlijnse Muur bij uitstek geschikt en hoewel die niet op het bord kwam, maar een stelling die verdedigbaar was, ging het er natuurlijk om om snel te zetten en geen opzichtige fouten te maken. Dat deed Giri aanvankelijk heel goed, totdat hij op 29e zet een lelijke fout beging. Gelukkig voor hem was zijn tijdnadeel al bijna weg en de witspeler revancheerde zich een zet later ook. Giri won ineens materiaal en met een paar sterke zetten wikkelde hij af naar een eindspel van toren tegen loper waarin de toren superieur bleek te zijn. Genoeg tijd om dit naar winst te voeren en dat liet wit zich verder niet meer bewijzen en gaf heel gedesillusioneerd op. Wat een fascinerend schouwspel, hoewel de critici zullen wijzen op de kwaliteit van de zetten die er soms gespeeld werden.

 

Morgen een derde tweekamp tussen deze twee heren en Carlsen mag lekker onderuit gezakt dit gaan volgen om te zien wie zijn uitdager wordt in de finale. Ditmaal heeft hij aan het begin van het toernooi niet tegen Giri gezegd: “See you in the finals”. Laten we hopen dat het er wel van komt!

 

Hieronder alle partijen van Giri in de viewer uit deze tweede ronde van de halve finales. Op de eerste partij na heb ik van alle partijen aantekeningen gemaakt.

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

3 Reacties

    • Avatar
      Zuid Limburg 02 augustus 2020

      Inderdaad. Ik snapte het al even niet. Een remisepartij waar winst beloofd werd……

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.