Carlsen wint eerste finaleset

De eerste set van de finale van Chess24 Legends of Chess is gewonnen door Magnus Carlsen. Tegen Jan Nepomniachtchi kwam hij in de rapidpartijen niet verder dan 2-2, maar hij wist een armageddon te vermijden door het snelschaken (geflatteerd) met 2-0 te winnen. Mocht hij morgen de tweede set ook winnen, dan is hij alweer de winnaar van een van zijn eigen toernooien.

In het rapidgedeelte waren vooral de partijen waarin Nepo wit had leuk. Met zwart gaf hij weliswaar in de tweede partij een pion weg, maar Carlsen zag het niet, en de vierde partij werd een remise zonder strijd. Met wit daarentegen twee keer een Najdorf met 6.Tg1! Dat leidde in de eerste partij tot een dame-eindspel. Dat was houdbaar, maar tegen Carlsen verlies je zoiets.

De derde partij won Nepo echter in slechts 21 zetten! Carlsen onderschatte een torenoffer of had gewoon geen tijd meer om de juiste verdediging te vinden. In de diagramstelling links is er geen verdediging meer tegen 22.g6.

 

In de finale geen 6.Tg1 maar 6.h3 tegen de Najdorf van Carlsen. Wit offerde een dame tegen toren en stuk, objectief niet goed, maar met een pion op g5 en een paard op f6 zaten er matbeelden in. En op één moment miste wit zelfs een remise met een stukoffer (zie diagram links, het is eeuwig schaak!). Daarna was het nog niet makkelijk voor zwart, maar het lukte wel.

Nepo moest met zwart winnen en kreeg kansen in een stelling zonder pionnen aan de linkerkant van het bord, hij kwam zelfs een stuk tegen twee pionnen voor. Carlsen speelde dat echter heel goed, pakte stiekem een derde pion mee en won de partij zelfs nog. En daarmee dus ook de eerste set.

3 Reacties

  • Avatar
   Henk Smout 04 augustus 2020

   Dat in die Najdorf met 6.h3 Nepom remise miste, heb ik uit bovenstaand verslag overgenomen. Natuurlijk hoeft Zwart geen 32… Kxf6 te doen en kan hij 32… Kh8 proberen, ik durf er geen uitspraak over te doen hoe ver hij dan kan komen. Het is duidelijk dat hij niet de analyse van chessbomb tot het bittere einde toe moet volgen.

 1. Avatar
  Herman Grooten 03 augustus 2020

  Citaat van Piet Peelen opgestuurd per e-mail: “Schaken is een spel van man tegen man en uiteindelijk wint altijd Magnus” 😉

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.