Hoogeveen damtoernooi

Terwijl bij het schaken geen enkel zomertoernooi is doorgegaan, is het damclub Hoogeveen wel gelukt om een groot damtoernooi te organiseren. Daar was wel wat voorwerk voor nodig. De dambond heeft net als de schaakbond een protocol gemaakt. Hierin zit ook een hygiëneprotocol. Een belangrijke voorwaarde is de ventilatie. 30 m3 lucht per persoon per uur moet van buiten naar binnen worden gezogen. Ook de gemeente Hoogeveen stelde eisen aan het toernooi. Vandaar dat men op zoek moest naar een andere speelzaal. Die werd gevonden in multicultureel centrum De Magneet Op de 750 m2 zaal mochten maximaal 100 dammers meedoen.

Zoals u op de foto op de website kunt zien zijn de tafels op afstand van elkaar gezet, zonder spatschermen, zonder twee borden per partij.

Vier borden worden live uitgezonden, alle andere partijen worden later ingevoerd. Leuk is dat de deelnemers commentaar bij hun partij kunnen geven. In de hitte van deze dagen loop je natuurlijk risico dat spelers een snelle remise spelen om daarna naar een van de vele stranden in Drenthe te gaan. Dat kan nog steeds, maar dan moeten ze wel snel zetten. Remise binnen 40 zetten betekent 0-0 als uitslag. En bij de laatste ronde geldt dit niet voor prijswinnaars. Ben je niet bij de prijsuitreiking dan vervalt je prijs.

Toeschouwers zijn niet toegestaan en ben je uitgespeeld dan moet je de zaal verlaten. Als dammers net als schakers zijn moet dat geen probleem geven. De meeste schakers willen of gefrustreerd naar huis of willen hun partij analyseren. En daarvoor moet je toch al de speelzaal verlaten.

Voor meer informatie verwijs ik naar de toernooisite

Over jan van os

Ik ben meer dan 50 jaar aktief in het schaken. Als speler, als bestuurder, als organisator van schaakaktiviteiten, als wedstrijdleider, als verslaggever (de schaakreporter) en als fotograaf. Heb ooit de titel van Nationaal arbiter gehaald. Momenteel voorzitter van mijn schaakclub ESG en ik zit in het bestuur van Chessfestival Groningen. Sinds 25 november ben ik ook voorzitter van de Noordelijke Schaakbond.

11 Reacties

 1. Avatar
  Eric César 13 augustus 2020

  En het damtoernooi in Hoogeveen is zelfs niet het eerste damtoernooi in deze zomer. Vorige maand was er in Heerhugewoord ook een open damtoernooi met 38 deelnemers. Ook in een sportzaal. Mijn indruk is dat dammers in het algemeen wat pragmatischer omgaan met de regels en protocollen voor corona dan schakers.

 2. Avatar
  Rene Olthof 13 augustus 2020

  In Duitsland begint het NK dezer dagen in Magdeburg. De Nederlandse schaakwereld lijkt inderdaad wat rigider met de situatie om te gaan. Of dat stom is of juist slim is op dit moment nauwelijks te zeggen. Achteraf weten we meer…

     • Avatar
      Henk Smout 14 augustus 2020

      dsenem.de/index.php/anmeldungen

      Aandeel vrouwen ver onder 10%.

     • Avatar
      Henk Smout 14 augustus 2020

      Als ik goed geteld heb 12 vrouwen en 200 mannen.

 3. Avatar
  Rene Olthof 13 augustus 2020

  In Hoogeveen zijn trouwens meer dan een derde van de (96) deelnemers 60 jaar of ouder. En minder dan 10 procent is vrouw. Zou een vergelijkbaar event bij het schaken dezelfde cijfers hebben?

  • Avatar
   jan van os 13 augustus 2020

   Bij schaken is het aantal vrouwen in toernooien over het algemeen ook zo’n 10%.

 4. Avatar
  Rene Olthof 14 augustus 2020

  Er doet in Hoogeveen trouwens een ‘echte’ schaker mee. Staat na 6 van de 8 ronden keurig op 50 procent.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.