Zinderende finale bij Carlsen Chess Tour

De Carlsen Grand Tour zit erop. Vanavond werd de laatste set van de tweekamp tussen Magnus Carlsen en Hikaru Nakamura gespeeld. Deze zevende set was namelijk noodzakelijk omdat het gisteren op 3-3 was geëindigd. En de heren hielden het publiek ademloos gevangen tot het vereiste beslissende armageddonpartijtje. Zo werd niet alleen deze set beslist, maar ook de finale en dus het hele toernooi! Wat een krankzinnig scenario van een reeks online evenementen, uitgeschreven door team Carlsen om de coronacrisis het hoofd te bieden in tijden dat alle sporten, wereldwijd werden stopgezet.

Zonder uitgebreid uit te wijden over de eerste zes sets uit deze finale, mogen we stellen dat deze zevende en beslissende set zonder meer enerverend was, of je nu voor of tegen dat online schaak bent. Nakamura is een man die zich op zijn streamingkanaal de hele dag bezighoudt met allerlei vormen van schaak. Niet alleen ons traditionele spel, ik zie hem soms stellingen uitspelen tegen Jan en alleman waarin hij in de beginstelling alleen maar een dame en acht pionnen heeft en de tegenstander maar liefst zeven dames op de achtste rij en acht pionnen. Je moet er maar zin in hebben. Ook de bulletpotjes die hij speelt zijn ongeëvenaard. Hoe snel en ook hoe knap hij in een oogwenk combinaties tevoorschijn tovert, is ronduit indrukwekkend. Ook de puzzelrace mag er wezen. Daarin moet de gebruiker zoveel mogelijk combinaties achter elkaar zien te op te lossen en pas als hij er drie fout heeft, is hij af. Zijn record staat op 75 stellingen, heb ik begrepen uit één van zijn livestreams op Twitch. Carlsen is dan wel de wereldkampioen en ook hij staat te boek als een uitstekend rapid- en snelschaker, maar tegen dit blitzkanon weet je van te voren dat het niet makkelijk gaat worden. Dat gaf de wereldkampioen na afloop ook ruiterlijk toe.

Wat gebeurde er vandaag? Carlsen won de eerste partij met zwart en toen leek er geen vuiltje aan de lucht. In de tweede partij kwam hij een pion voor in een eindspel maar hoe hard hij het ook probeerde, Nakamura wist exact hoe hij dit moest verdedigen. Remise dus. Toen kwam de derde partij. Daarin sloeg de Amerikaan wild om zich heen en brak hij op combinatoire wijze heel mooi door de zwarte linies heen. 1½-1½ dus. Weer een eindspel en een lange partij. Het toreneindspel zag er op het oog kansrijk uit voor wit, maar daar bleek niets van in de partij. Nakamura verdedigde heel secuur en pakte ook nu weer een half punt. Het rapidschaak was daarmee met 2-2 beëindigd. Twee vluggertjes met ieder 5 minuten (+ 5 seconden per zet) volgden. En daarin liepen er vlak na de opening al de nodige dingen mis voor Carlsen, die met zwart speelde. Hij kwam twee pionnen achter, weliswaar ongelijke lopers maar nog met torens op het bord. Nakamura speelde zijn voordeel onberispelijk naar winst en toen dacht Carlsen dat het met hem gedaan was. Maar onverstoorbaar begon hij aan het tweede vluggertje, in de zekerheid dat hij moest winnen om in de race te blijven.

Vanuit de Engelse opening kwam er een soort Scheveninger op het bord met verwisselde kleuren. Daarin kwam wit voetje bij voetje beter te staan en toen ook nu weer de dames van het bord gingen en er wéér ongelijke lopers op het bord stonden, maar nu aan twee kanten twee torens erbij, was het Carlsen die het voordeel naar zich toetrok. Met weinig tijd op de klok maar zeer gedecideerd bracht hij de vis op het droge. Wéér gelijk dus!

Een armageddonpartij waarin het hele toernooi wordt beslist. Het is mij ontgaan wie de loting won, maar Carlsen had zwart en een minuut minder. Hij heeft genoeg aan remise maar kan hij met één minuut minder tegen zo’n geweldige snelschaker op de been blijven en niet door de vlag gejaagd worden? Dat moest deze partij uitwijzen. Het werd een manoeuvreerpartij waarin Carlsen ergens een grote kans op de winst liet glippen, maar verder was het ongeveer gelijk met voor zwart nog steeds minder tijd. Overigens was dat verschil niet heel groot meer. Ineens wikkelde de wereldkampioen af naar een vesting waarin hij een toren plus loper en één pion tegen dame plus één pion had. En omdat zwart nu precies wist was hij moest doen: zo snel mogelijk …Td6-b6-d6-b6 enzovoort, wist hij het tijdverschil terug te brengen naar slechts 5 seconden achterstand. Plotseling deed Nakamura geen zetten meer.

Hij zat hoofdschuddend voor de camera. Ondertussen liet hij een glimlach op zijn gezicht komen. Om voor het oog van de wereld de wereldkampioen door zijn vlag te gaan slaan met elk nog zo’n 50 seconden op de klok, dat ging hij niet doen. Dus berustte hij in het feit dat de Magnus Carlsen uiteindelijk werd gewonnen door… Magnus Carlsen!

De einduitslag van deze finale was dus:

Ik heb twee partijen geanalyseerd die in mijn ogen de fraaiste overwinning op de ander was in deze finale:

 

Voor de liefhebber hierbij alle partijen uit deze halve finale en finale:

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

11 Reacties

 1. Avatar
  Frits Fritschy 20 augustus 2020

  Wie zei dat ook al weer pas geleden, schaken is een spel met voor beiden 16 stukken waarbij op het eind Carlsen altijd wint…?

  • Avatar
   Frits Fritschy 20 augustus 2020

   Jaja, ken uw klassiekers. Maar deze variant komt niet van mij – maar blijkt dus zeer toepasselijk.

   • Avatar
    Peter Huisman 21 augustus 2020

    Als ik het me goed herinner vertelde Herman onlangs dat hij een mail van Piet Peelen had gekregen, die met deze variant op de proppen was gekomen…

 2. Avatar
  PIET KUIJS 20 augustus 2020

  Carlsen mocht de kleur voor de armageddon kiezen omdat hij zich als beste geplaatst had voor de finale, (door drie van de vier evenementen te winnen.)

 3. Avatar
  Herman Grooten 21 augustus 2020

  @Peter Huisman: Klopt! Ik heb de quote van Piet nog even opgezocht: “Schaken is een spel van man tegen man en uiteindelijk wint altijd Magnus” 😉
  @ PIET KUIJS: Dat wist ik inderdaad niet, kennelijk dacht hij dat remise maken met 1 minuut minder toch makkelijker is dan te moeten winnen. Hij heeft gelijk gekregen…

 4. Avatar
  PIET KUIJS 21 augustus 2020

  Een paar dagen eerder koos Carlsen wit maar dat beviel slecht

 5. Avatar
  Henk Smout 21 augustus 2020

  Die batterij met de dame voorop na het niet gespeelde 24.Lb2-c1! herinnert mij aan Botwinnik – Keres, Den Haag 1948, waarin Wit ook – zij het met de toren – op g7 had ingeslagen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.