Nederland eindigt zesde in divisie B

Nederland is bij de online Olympiade op de zesde plaats geëindigd in topdivisie B met 9 punten uit 9 matches. In de zevende ronde werd ruim van Oekraïne verloren, maar daarna werd wel van Frankrijk en Slowakije gewonnen. Van tevoren was er vast hoop om in ieder geval bij de beste twintig landen te eindigen, maar een uitslag in het linkerkolommetje heeft er nooit ingezeten.

Individuele uitslagen van de spelers.

Tegen Oekraïne deed Giri weer mee. Hij offerde een pion tegen Korobov, kreeg wat compensatie, offerde nog een pion maar dat was te optimitisch. De dames werden geruild en de cultfiguur tikte het netjes uit. Een interessante partij is ook die tussen Shevchenko en Vrolijk. Berlijns, alle stukken werden geruild en wit won het pionneneindspel dankzij zijn pluspion op de koningsvleugel. Een modelpartij!

Giri out, Van Foreest op 1 en die deed het beter. Wat heet: mat in 24 zetten! En dat zonder dames op het bord. Op bord 2 ging zwart ook relatief snel mat, in 38 zetten, daar wel met dames op het bord. Verder een knappe prestatie van Rosa Ratsma die met zwart een GM versloeg (wellicht voor het eerst?). Liam Vrolijk zal ook erg blij zijn geweest met zijn overwinning, want hij was nog puntloos. Ook Roebers won en daarmee werd het een ruime overwinning tegen Frankrijk.

 

De laatste ronde tegen Slowakije ging om de zesde plaats. Bok bezorgde zijn tegenstandster allemaal losse pionnen die hij één voor één opraapte. Ratsma kwam in een interessant pionnenloos eindspel van twee torens tegen toren en paard  terecht. Dat is remise maar nog niet zo makkelijk en dat bleek. De tegenstandster van Roebers pakte een vergiftigde pion en zo was met nog twee remises de overwinning en zesde plaats binnen.

7 Comments

 1. Avatar
  Frits Fritschy augustus 23, 2020

  Naar aanleiding van Maslikova-Ratsma:

  Als ik me niet vergis (ik heb het ooit opgezocht, naar aanleiding van een eindspel Kazarian-Lanchava, NK 2015) is het eindspel KRR-KRN volgens de tablebases in 35% van de gevallen gewonnen, in ieder geval veel vaker dan bij KRR-KRB. Ik vraag me af of dat niet betekent dat het in de praktijk in meer dan 90% van de gevallen gewonnen zal worden.

  • Avatar
   Han Schut augustus 25, 2020

   Beste Frits,

   In mijn Chessbase Megadatabase (8,24 miljoen partijen) staan 188 partijen met materiaal KRR-KRN.

   131 partijen eindigden in remise; in 56 gevallen won KRR en in 1 geval won KRN. KRR scoort dus in de praktijk dus 64.6% en KRN 35.4%.

   Kasparov (wit) won in 1997 een gelijk eindspel van Bareev in Novgorod door op het juiste moment de torens af te ruilen waarna het paard in een penning verloren ging.

   Karjakin (wit) won met KRR tegen KRN en 3 pionnen tegen Kokarev in de Russische Teamkampioenschappen 2012. Eerst won Karjakin de 3 pionnen en vervolgens liet Kokarev zich mat zetten (Ph5+, Txh5, Kxh5, Th1 mat). Pijnlijk.

   Nakamura (zwart) versloeg Rodshtein in Bilbao (2014) in een gelijk eindspel. Voor als je de partij mocht opzoeken: na 53. Kc1 Tbxb2 staat Wit verloren, met 53. Te6+ had Wit remise kunnen houden.

   Bij Maslikova – Ratsma was 53. Pe5 de fout. Er waren op dat moment 18 zetten die remise maakten.

    

   • Avatar
    Frits Fritschy augustus 25, 2020

    Verbazingwekkend! Dat is dus vrijwel gelijk aan de tablebase-resultaten. Mijn idee was: als er al standaard remisesituaties bestaan, dan zijn ze in ieder geval niet bekend. De dubbeltorenpartij kan dus blijven proberen. En twee samenwerkende torens zijn een machtig aanvalswapen. Vergelijk het eindspel toren en loper tegen toren: daar zijn op een bepaald niveau de mechanismen wel bekend, maar nog steeds worden er op redelijk hoog niveau partijen verloren.

    • Avatar
     Frits Fritschy augustus 25, 2020

     Ik heb nog even mijn (niet geheel betrouwbare) analyse van de aangehaalde partij Kazarian-Lanchava opgezocht. Een van de varianten eindigde in de stelling W Kg1 Te1 Pf6 / Z Kd4 Ta6 Tb2. De enige remisemakende zet hier is 1 Td1+ en na Kc4 is 2 Pe4 de enige. Als je dit doorspeelt tegen de tablebase is het opvallend dat de paardpartij vaak maar een enkele, niet per se voor de hand liggende zet heeft. Bijvoorbeeld 2… Taa2 3 Pd6+! (enige) Kb4 4 Te1?! (eenvoudiger is de enige andere, 4 Pf5) Tg2+ 5 Kh1 Tgd2 6 Pf5! (6 Pe4 blijkt na zo’n 20 zetten het paard te verliezen.)

     Altijd tot het gaatje doorspelen met wit, zou ik zeggen. Maar misschien is het voor de torenspartij ook niet simpel de vaak enig winnende zet te vinden.

    • Avatar
     Han Schut augustus 25, 2020

     De tablebase resultaten kun je zien op syzygy-tables.info als je een willekeurige KRR – KRN stelling op zet:

     KRN wint 0.6%

     KRR wint 42.1%

     Remise 57.3%

     Dus totaal scoort KRN 29% en KRR 71%

     Voor alle duidelijkheid, dit is puur 6 stukken dus zonder extra pionnen zoals bij Kazarian – Lanchava.

     • Avatar
      Frits Fritschy augustus 25, 2020

      Ah, dank je zeer! Ik heb die site niet gevonden, vijf jaar geleden (misschien was hij er nog niet): het stond wel ergens, maar ik had geen idee meer waar. Site staat gelijk bij mijn favorieten.

      Het is dus nog vaker gewonnen dan ik me herinnerde. De cijfers bewijzen dat het een verdraaid lastig eindspel is om remise te houden, maar ook om het te winnen!

 2. Avatar
  wimw augustus 24, 2020

  Mooie overwinningen van Rosa Ratsma, waarbij vooral die tegen GM Marie Sebag opvalt. Zij was in 2000 op 13-jarige leeftijd al kampioene van Frankrijk en draagt sinds 2008 de grootmeestertitel. Vorig jaar was ze nog tweede bij het individuele Europees dameskampioenschap. Wij hebben ook een paar opvallende schaaktalenten, die het al heel jong goed doen. Dat is toch iets om verwachtingen van te hebben voor de toekomst!

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.