Waarom lijden wij met z’n allen aan uitstelleritus?

Het zal u niet zijn ontgaan. De KNSB-competitie begint later dan gebruikelijk. Daardoor krijgen de clubs langer de tijd om te bepalen wat ze gaan doen. Dat kan zijn: meedoen, afhaken of een jaar overslaan. Het schijnt dat de clubs er via de bondsraad zelf om hebben gevraagd. Voor zover ik heb begrepen was de schaakbond er ook niet gelukkig mee.

Voor uitstel pleit dat clubs dan extra tijd krijgen om hun zaakjes te regelen. Dat lijkt een prima gedachte. Helaas stuit het op praktische bezwaren. Want schakers zijn niet de enigen die hun activiteiten weer willen opstarten. Andere sport- en hobbyverenigingen willen precies hetzelfde. Door de coronamaatregelen die de overheid heeft opgelegd is de capaciteit van zalencentra, niet groter, maar juist kleiner. Dus kun je er vergif op innemen dat dit gaat knellen. U kunt die zalenverhuurders geen verwijt maken: die opereren op basis van ‘wie het eerst komt die het eerst maalt’. Zou ik ook doen.

Met andere woorden: doordat wij in de schaakwereld de problemen voor onszelf uitschuiven, doen wij onszelf de das om. Want zullen wij eens redeneren vanuit de positie van een zalenverhuurder? De schaakclub komt naar u toe en zegt:

“Wij willen graag zalen bij jullie huren en kunnen ook al wat zeggen over de datums, maar dat is nog niet zeker. Want een thuiswedstrijd kan straks zomaar een uitwedstrijd blijken te zijn of andersom. Maar voor de zekerheid nemen wij wel alle dagen in optie. Kan dat?”

Grote kans dat u smakelijk begint te lachen en zegt:

“Moet je effe horen, wij hebben ook nog andere clubs die bij ons hun dingetje willen doen. Die weten wel wat ze willen en hebben al een paar weken geleden een reservering geplaatst. Sorry, maar wat jullie willen gaat niet door!”

Het is net alsof je te laat bij een maaltijd aanschuift. Wie het laatst komt moet genoegen nemen met de restjes die er zijn overgebleven. Het is ook nog maar de vraag of een noodprocedure de zaak redt. Daarmee bedoel ik: u kunt natuurlijk bij gebrek aan een zaal altijd vragen of u bij het uitspelende team op bezoek mag komen. Het is allerminst zeker dat men dit verzoek met gejuich zal begroeten. Wat dan?

Hetzelfde probleem speelt trouwens bij onze onderbond (SGA). Daarvan hebben wij nog helemaal geen speeldata gekregen. Dat is trouwens elk jaar hetzelfde liedje. Ze maken het programma ergens in september bekend. Op een moment dat je al lang een programma hebt gemaakt voor je eigen activiteiten stuurt de onderbond het zorgvuldig gemaakte schema weer even flink in de war.

De problemen voor je uitschuiven is op z’n zachtst gezegd een tikkeltje onhandig. Zijn wij bij Zukertort Amstelveen de enige club die dit probleem heeft of speelt dit ook bij andere clubs? Ik ben heel benieuwd naar uw ervaringen.

 

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Zukertort in Amstelveen. In het dagelijks leven is hij verkooptrainer en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Sinds kort mag hij zichzelf ook gediplomeerd schaaktrainer (2) noemen.

2 Reacties

 1. Avatar
  Co Buysman 26 augustus 2020

  Michel,

  Voor de Hoornse schaakvereniging Caïssa-Eenhoorn speelt het probleem niet. In onze speelzaal in MFA De Kreek in Zwaag kan in het pas begonnen seizoen een beperkt aantal schakers plaatsnemen, reden waarom we voor KNSB-bondswedstrijden uitwijken naar de ingrijpend gerenoveerde Oscar Romeroschool in Hoorn. Komend weekend is daar het Open Hoorns, met honderd deelnemers. In de aula is voldoende ruimte voor twee tientallen en vier achttallen.

  Co Buysman.

 2. Avatar
  Michel Hoetmer 27 augustus 2020

  Beste Co, fijn om te horen dat jullie geen last ondervinden. Het is natuurlijk prachtig als je zo’n mogelijkheid in reserve hebt.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.