Stockfish 12 is uit!

Vandaag is Stockfish 12 uitgekomen! Zoals ik vorige maand al schreef is de sterkte  van Stockfish onlangs enorm toegenomen door de introductie van een nieuwe evaluatie methode: NNUE (efficiently updatable neural network evaluation). Je kunt de nieuwe versie van Stockfish 12 hier downloaden.

Het NNUE-netwerk wordt met het programma meegeleverd en hoeft niet meer apart te worden geïnstalleerd.

 

Stockfish 12 is tussen de 110 en 130 ratingpunten sterker dan Stockfish 11 en het grootste gedeelte van deze winst komt van de implementatie van de NNUE-evaluatie.

Zoals Dimitri al eens uitlegde, moet je bij de installatie nog wel even stil staan of je de contempt-factor op 24 wil laten staan of op nul wil zetten. De contempt (‘minachting’) factor bepaalt hoeveel risico het programma neemt om een remise te voorkomen.

Wanneer je de Stockfish-engine in Chessbase toevoegt, dan krijg je het volgende scherm te zien.

Hier kan je kiezen om Contempt op nul te zetten en Contempt uit te zetten voor analyse.

 

 

 

16 Comments

 1. Avatar
  k.v.oirschot september 03, 2020

  Kan iemand mij op een heldere manier STAPSGEWIJS uitleggen hoe ik Stockfish 12 kan downloaden  en vervolgens kan gaan gebruiken in ChessBase?  De installatie van Stockfish 11 vond ik een fluitje van een cent, maar met 12 lukt het me niet.

  Mijn dank voor je reactie.

 2. Avatar
  arjo1982 september 03, 2020

  In principe is dit exact hetzelfde als met SF11.

  Waar loop je precies vast?!

 3. Avatar
  TD september 03, 2020

  Stockfish 11 downloaden lukte makkelijk, maar bij Stockfish 12 krijg ik een melding van Microsoft Defender Smartscreen. Ik geef toestemming om de app uit te voeren, maar kom dan in een DOS scherm terecht?!

 4. Avatar
  Tony Werten september 03, 2020

  Doe dosbox komt tevoorschijn omdat alle engines in principe gewoon dos programma’s zijn, zonder interface. Communicatie tussen de interface en de engine vind (vaak) plaats via UCI. Type voor de gein maar eens go infinite in die dosbox in.

  Je moet dat gedownloade zipbestand uitpakken, naar een directory waar je de andere engines ook hebt staan. ( rechtermuisclick op het .zip bestand oid)

  Daarna kun je in je schaakinterface het programma installeren ( of eigenlijk is het meer koppelen) Meestal zit er ergens een Install Engine knop

 5. Avatar
  Twaburov september 03, 2020

  Een installatie file downloaden op die website, opslaan ergens op je computer. Dan Create new UCI engine, daarna bij de parameters contempt uitzetten, en dan kun je de engine aanzetten als kibitzer.

 6. Avatar
  Paul-Peter Theulings september 03, 2020

  Op mijn android tablet met 4 cores testte ik het loperoffer op h7 Polugaevsky-Tal met Stockfish 11 en 12. SF11 rekent veel meer nps, 1300 tegen 250. Maar SF 11 had op 30 ply diep na 90 seconden het winnende Lxh7 nog niet gespot. SF 12 vond het na 40 seconden, 22 ply diep.Zo zie je maar weer, dieper rekenen is niet altijd beter.

   

  • Avatar
   Han Schut september 03, 2020

   Dat is verrassend! Op de download-site schrijft het Stockfish team zelf dat BMI2 sneller is dan AVX2.

   BMI2 is een Intel uitvinding en alle AMD Zen-based processoren zijn ‘compatible’. Maar ‘compatible’ is niet hetzelde als snel:

   “Note that instruction extension support means the processor is capable of executing the supported instructions for software compatibility purposes. The processor might not perform well in doing so. For example, Zen, Zen+ and Zen 2 processors implement PEXT and PDEP instructions using microcode resulting in the instructions executing significantly slower than the same behavior recreated using other instructions.”

   Ben benieuwd naar het resultaat van een engine match (BMI2 en AVX2) op je machine! Kleine steekproef of algemene waarheid?

  • Avatar
   Tony Werten september 04, 2020

   Klopt. Op een AMD machine wil je geen BMI versies draaien.

   Een aantal bmi instructies wordt eigenlijk ge-emuleerd op amd (ipv direct in hardware). Dat is veel langzamer, maar niet te vermijden omdat de processor zelf aangeeft dat hij die instructies wel aan kan. Ze hadden er beter voor kunnen kiezen om te processor te laten melden dat hij die instructie niet begrijpt.

 7. Avatar
  k.v.oirschot september 04, 2020

  Via de weg van trial and error is het mij gelukt Stockfish-12 te installeren. Ik kan niet navertellen hoe. Niettemin bedank ik iedereen die me hulp aanbod.

 8. Avatar
  josschess september 09, 2020

  Stockfish 12

  Contempt staat standaard op 24. Is dat de stand om veel risico te nemen om remise te vermijden of juist weinig?

  Jos

  • Avatar
   Wijnand Engelkes september 09, 2020

   Hoe hoger de contempt, des te riskanter Stockfish gaat spelen om remise te vermijden.

   Een goed artikel van de schakende Brabander met uitleg over contempt (begint onder het tweede diagram)

   schaken-brabo.blogspot.com/2018/06/minachting.html

   Eigenlijk heeft de contempt-instelling alleen zin bij computer-computer matches. Als mens verlies je het toch wel tegen Stockfish.

   Vervelend is contempt bij de analyse van partijen. Zoals Brabo aantoont, vliegt de evaluatie van de stelling op en neer als de contempt aan staat.

   Wil je een afgewogen en stabiel oordeel over de partij die je analyseert, kan je beter de contempt tijdens de analyse op nul zetten.

    

    

    

   • Avatar
    arjo1982 september 10, 2020

    En hoe zit het dan bij correspondentieschaak?!

    Hier ben je zowel aan het analyseren en wil je dus dat ‘afgewogen en stabiel’ oordeel, maar speel je ook engine tegen engine…
    Dan wel contempt of juist niet?! Dit lijken me enigszins tegenstrijdige belangen…

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.