Je online schaak-sporen: OpeningTree

     OpeningTree .com

Door COVID-19 is het schaken verschoven van ‘achter-het-bord’ naar online. Dat heeft ook consequenties voor je online schaak-voetafdruk. De Chessbase Megadatabase (8 miljoen partijen) komt met een abonnement waarbij je iedere week de laatste 5.000 partijen kunt downloaden en toevoegen aan je database.  Sinds COVID-19 zitten daar veel online partijen bij. Met de Magnus Tour, de online Chess Olympiade, enz. is dat logisch. Tot mijn schrik zitten er in de wekelijkse update sinds mei nu iedere week ook 10 partijen van mij bij! Ik speel iedere dinsdag de chess .com Titled Tuesday, 10 ronden met als tempo 3+1. Sinds mei is kennelijk je chess. com gebruikersnaam gekoppeld aan je FIDE-ID en zo worden je chess .com partijen aan de Chessbase Megadatabase toegevoegd. Iedere week 10 bagger partijen vereeuwigd, wat een fraai monument 🙂

Het heeft ook een neveneffect: veel meer informatie over je openingen wordt op deze manier gemakkelijker beschikbaar. Dit is nu versneld door de nieuwe website OpeningTree.com.

Tot voor kort kon je als gewone gebruiker op lichess 1 partij per keer downloaden en 50 partijen op chess. com. Sinds maart is dit nu allemaal geautomatiseerd door OpeningTree.com. Op deze website kun je in een keer alle partijen van een gebruiker downloaden van Lichess. org of chess. com met veel filters (periode, tempo, sterkte tegenstander, kleur enz). 

De meeste spelers zullen de PGN-file naar Chessbase halen en daar hun analyse van hun tegenstander uitvoeren. Je kunt de partijen ook binnen OpeningTree zelf analyseren en bekijken. Een voorbeeld: hierboven staat de performance van Anish Giri met zwart tegen spelers boven de 2200 gespeeld op Lichess. org in 2020. Met zwart scoort hij tegen 1.d4 ruim 200 punten beter dan tegen 1.e4. Vervolgens kun je dieper gaan en kijken met welke specifieke varianten na 1.e4 hij problemen heeft.

Ik heb mij voor de eerste keer opgegeven voor de Lichess4545 league. Je kunt individueel spelen (LoneWolf) of in een team van 8 spelers (Lichess4545 League). Je wordt aan een team toegewezen maar je kunt vragen om met bepaalde andere spelers in 1 team te spelen. Het is een strak geleide organisatie met veel slimme hulpmiddelen. Je speelt iedere week 1 partij met als tempo 45 min en 45 seconden extra per zet per persoon. (Lonewolf is 30 minuten plus 30 seconden per persoon per partij.) Door OpeningTree heb ik nu 550 zwart partijen van mijn tegenstander, maar moet ik ook rekening houden met de 3.500 partijen die hij van mij heeft geanalyseerd! Ik ben benieuwd of vals spelen een groot probleem zal zijn.

Mijn conclusie is dat het nog belangrijker wordt om een breed opening-repertoire te hebben. Het was natuurlijk altijd al goed voor je schaken om verschillende typen stellingen te begrijpen en te spelen. Door hulpmiddelen als OpeningTree wordt dat nu nog noodzakelijker.

Verder wordt het nog belangrijker of je online onder je eigen naam speelt. Jeugdspelers die ik train adviseer ik online anoniem te blijven.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.